Madrid i Barselona u trci za izgradnju kazina

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Madrid i Barselona u trci za izgradnju kazina u stilu Las Vegasa











Izvor:
24sata.rs







Madrid i Barselona su ušli u borbu za projekat izgradnje velikog kompleksa kazina u stilu Las Vegasa, objavio je danas britanski "Gardijan". Budući kompleks će se sastojati od preko deset kockarnica, više hotela, trgovinskih centara, terena za golf i pozorišta.



240325-kazino.jpg




Projekat vredan 17 milijardi evra ponudio je američki biznismen Šeldon Adelson, vlasnik američke kompanije koja upravlja kazinima "Las Vegas Sends" u Las Vegasu, Singapuru i Makao.

Adelson, koji se ubraja među najbogatije ljude planete, od Španije je već zatražio poreske olakšice, izmenu zakona koji uređuju poslovanje kockarnica, kao i besplatnu dodelu zemljišta za izgradnju kompleksa.


Prošle nedelje Adelson je boravio u Španiji razmatrajući ponude Barselone i Madrida. Administracija Barselone je ponudila ogroman prostor nedaleko od međunarodnog aerodroma, uprkos protivljenju zaštitnika živodne sredine.


Predsednik vlade Katalonije Artur Mas je uveren da će ovaj kompleks Kataloniju i Barselonu pretvoriti u turistički centar Evrope.


Londonski list ističe da najveći španski gradovi ponovo postaju ljuti suparnici, ali ovog puta ne na fudbalskom terenu, već u ekonomskoj areni.


Kao pobednik u trci za primamljivim projektom najverovatnije će izaći Madrid, pošto se Adelson sa rukovodstvom španske prestonice sastao već pet puta.

Planovi Adelsona, međutim, nisu oduševili sve u Španiji. Brojni političari i zvaničnici te zemlje su izjavilli da ovakav "lek" za nezaposlenost može da donese niz problema, kao što su zavisnost od kockanja, rast kriminala, suicida pa čak i bankrot strastvenih hazardera.
 
Natrag
Top