Šta je novo?

Madrid i Barsa "u ratu" za kockanje

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Madrid i Barsa "u ratu" za kockanje
[/h] Izvor: Tanjug


Madrid -- Španski gradovi Madrid i Barselona su ušli u borbu za projekat izgradnje velikog kompleksa kazina u stilu Las Vegasa, objavio je britanski Gardijan.

7381664374f4fbfb115923224427954_640x360.jpg
Budući kompleks će se sastojati od preko deset kockarnica, više hotela, trgovinskih centara, terena za golf i pozorišta.
Projekat vredan 17 milijardi evra ponudio je američki biznismen Šeldon Adelson, vlasnik američke kompanije koja upravlja kazinima "Las Vegas Sends" u Las Vegasu, Singapuru i Makao.
Adelson, koji se ubraja među najbogatije ljude planete, od Španije je već zatražio poreske olakšice, izmenu zakona koji uređuju poslovanje kockarnica, kao i besplatnu dodelu zemljišta za izgradnju kompleksa.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Gardijan ističe da najveći španski gradovi ponovo postaju ljuti suparnici, ali ovog puta ne na fudbalskom terenu, već u ekonomskoj areni. Nezaposlenost u Španiji, koja je prošle godine dostigla 23 odsto, nije poštedela ni Madrid ni Barselonu. Izgradnja planiranog kompleksa kockarnica otvoriće, kako su proračunali eksperti, oko 260.000 novih radnih mesta i privući ogroman broj turista.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Prošle nedelje Adelson je boravio u Španiji razmatrajući ponude Barselone i Madrida. Administracija Barselone je ponudila ogroman prostor nedaleko od međunarodnog aerodroma, uprkos protivljenju zaštitnika živodne sredine.

Predsednik vlade Katalonije Artur Mas je uveren da će ovaj kompleks Kataloniju i Barselonu pretvoriti u turistički centar Evrope.

Kao pobednik u trci za primamljivim projektom, iapk, najverovatnije će izaći Madrid, pošto se Adelson sa rukovodstvom španske prestonice sastao već pet puta.

Planovi Adelsona, međutim, nisu oduševili sve u Španiji. Brojni političari i zvaničnici te zemlje su izjavilli da ovakav "lek" za nezaposlenost može da donese niz problema, kao što su zavisnost od kockanja, rast kriminala, suicida pa čak i bankrot strastvenih hazardera.

 
Top