Mađarska

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečuj - Grad bez granica

Pečuj - Grad bez granica

B92



'Grad bez granica' će biti moto Pečuja tokom 2010. kada će zajedno sa sa Istanbulom i Esenom nositi titulu Evropske prestonice kulture.

Po mnogima najlepši grad u Mađarskoj posle Budimpešte, Pečuj je poznat po mnogobrojnim crkvama, dobrim muzejima i blagoj klimi. Pečuj ima i najduža leta u Mađarskoj, jer je smešten u dolini koja je od hladnih vetova zaklonjena niskom planinom Meček.

ATRAKCIJE

Székesegyház Katedrala je najgrandioznija crkva u regionu, sagrađena u 12. veku na temeljima crkve iz 5. veka. Za vreme Turaka crkva je korišćena kao skladište, a današnji oblik je dobila 1891. nakon temeljne rekonstrukcije. Obnovu je nadgledao bečki arhitekta Friedrich von Schmidt, koji je zaslužan za reprodukciju romaničkog stila stare katedrale.

Džamija-crkva na trgu Széchenyi tér, je nekadašnja Džamija Gazi Kasim Paše iz otomanskog perioda pretvorena u hrišćansku crkvu, ali je jedina učinjena promena Isusovo raspeće postavljeno iznad mihraba, niše u zidu okrenute ka Meki. Čak su i originalni arapski natpisi u unutrašnjosti ostali netaknuti.

Barbakán je kula kružnog oblika iz 15. veka koja čini deo sistema zidina nekadašnje biskupske tvrđave. Tvrđava je sagrađena za posetu vojskovođe Pála Kinizsija 1498. godine, u periodu kada su zbog pretnje turskih napada na jugu Mađarske modernizovani i pojačani odbrambeni sistemi tvrđava i gradova.

Biztosító je zgrada osiguravajućeg društva bogato ukrašena keramikom, koju je projektovao proslavljeni mađarski arhitekta Sándor Dévényi. Zgrada ima veliko dvorište, a ulazna vrata, ograda i balkoni su od kovanog gvožđa u mediteranskom stilu. Ispod zgrade je izgrađena jedna od prvih podzemnih garaža u Pečuju.

Srpska pravoslavna kapela Svetog Simeona Stolpnika – Turci su tokom svoje vladavine rušili hrišćanske crkve ili ih pretvarali u džamije, ali su istovremeno uspostavili srpsku episkopiju za veliki broj srpskih plaćenika u njihovoj vojsci, dok je katoličko sveštenstvo plaćalo porez srpskoj episkopiji. Prema pisanih dokumentima u Pečuju je za vreme Turaka postojala i srpska pravoslavna crkva, ali je kasnije pretvorena u kafanu.

Franjevačka crkva se nalazi na mestu srednjovekovne crkve koju su Turci nakon okupacije pretvorili u džamiju. Crkva je u današnjem obliku eklektičnog stila, a poslednja adaptacija je izvršena 1925. godine. Franjevci imaju dugu istoriju u Pečuju, a prvi put se spominju oko 1280. godine.

Džamija i minaret Hasana Jakovalija je jedina turska bogomolja sačuvana u Mađarskoj.

Sinagoga je sagrađena je 1869. godine u romaničkom stilu, a jedan od arhitekata koji su učestvovali u projektu je bio je i Frigyes Feszl, najpoznatiji po koncertnoj dvorani Pesti Vigadó u Budimpešti. Zgrada pored sinagoge je nekadašnja jevrejska škola, u čijem se dvorištu nalazi mala sinagoga.

TV-torony (TV toranj) visok je skoro 200 metara, a za posetioce postoji vidikovac sa restoranom na 75 metara visine. Toranj je sagrađen početkom 1970ih na Mečeku, na vrhu Mišina koji sa 535 metara nije najviši, ali je najbliži gradu, kao i ceo kraj koji je za lokalce najdostupnije izletište. Po lepom vremenu sa terase tornja vidi se Dunav.

Mala pruga je železnica s uskim tračnicama na Mečeku koja je sagrađena dobrovoljnim radom 1960ih, a danas je turistička atrakcija. Pruga povezuje Zoološki vrt i Luna park, duga je 570 metara, i predstavlja najkraću deonicu male železnice u Mađarskoj. Zoološki vrt takođe je sagrađen dobrovoljnim radom lokalaca početkom 1960ih, a danas ima oko 400 jedinki životinja sa pet kontinenata. Luna park, produkt radne akcije Jedan dan za Pečuj iz 1961, danas ima pedesetak igara, među kojima su voz smrti, džinovski točak, i začarani dvorac.


8492bedc93ff57c05876aa41b4dde2b4.jpg
Nacionalno pozorište

SMEŠTAJ


Boszorkany Hostel (Boszorkány u. 2; tel: +36 72-501-500) je nedavno renoviran, spavanje je jeftino, a hostel je smešten u podnožju planine Meček, desetak minuta od centra grada. Dvokrevetne sobe su oko 30 €, a na dve dvokrevetene sobe ide jedno kupatilo. Gostima je na raspolaganju i mini kuhinja sa frižiderom, šporetom i sudoperom.

Nap Hostel (Kiraly utca 23-25) nalazi se u glavnoj pešačkoj ulici u istorijskom centru, u zgradi iz 1885. godine. Sobe su prostrane, kupatila su osavremenjena, gostima je na raspolaganju kuhinja, a sa balkona se pruža pogled na panoramu grada i planinu Meček. Dvokrevetna soba (kupatilo se deli) košta oko 45 €, a spavanje u višekrevetnoj sobi je 12 € po osobi.

Hotel Laterum (Hajnóczy József utca 37-39; tel: +36 72 252 108) je hotel sa 3 zvezdice sa prostranim i udobnim sobama, a najjeftinija dvokrevetna je oko 50 €. Hotel Laterum je posebno omiljen među učesnicima seminara i za slične grupne posete, jer na više ljudi daje relativno veliki popust.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Budimpešta - tu blizu na dohvat ruke

Budimpešta - tu blizu na dohvat ruke

B92 19.12.2009 11:16


Malo je gradova koji nude istoriju, kulturu, i dobar provod kao što je slučaj sa Budimpeštom. Prestonica Mađarske odavno je postala jedna od najomiljenijih destinacija u Evropi.

I pre nego što je 2004. postala članica Evropske unije, Mađarska je već bila u Evropi. To se najbolje može videti po arhitekturi u kojoj su zastupljeni svi veliki evropski pravci, od gotske zgrade parlamenta, preko vizantijske sinagoge, do srednjevekovnih građevina.

Danas je Budimpešta grad sa skoro 2 miliona stanovnika, prestonica Mađarske, i njen komercijalni i administrativni centar.

Iako je podeljena na 23 kvarta koji su označeni rednim brojevima, Budimpešta se najjednostavnije može podeliti na dva grada: Buda – brdoviti deo grada zapadno od Dunava (distrikti I-III, XI-XII), i Pešt – ravan deo istočno od Dunava u kojem se nalazi savremeni trgovinski centar (distrikti IV-IX).


83f712d0f7a1a0eb9899a07d0dcc48b1.jpg


Mnogi je smatraju jednim od najlepših gradova na svetu, a pored Beča i Praga, Budimpešta je najpopularnija destinacija u Istočnoj Evropi. Milioni turista se ovde sjate svake godine. Mnogima je zanimljiva i zato što ovde mogu da dožive auru u bečkom stilu, i to u pola cene.

Budimpešta se na svetskoj mapi prvi put pojavila oko 89. AD kada su Rimljani osnovali Aquincum, na mestu današnjeg Óbuda. Taj grad je ubrzo postao prestonica Donje Panonije, a Rimljani su nedugo zatim sa druge strane reke osnovali i prototip Pešta, poznat kao Contra Aquincum.

Rimljane su na koncu oterali Bulgari koji su naseljavali današnju Bugarsku, i za sobom ostavili naziv Pešta. Oko 900. su se pojavili Mađari i osnovali svoju kraljevinu. Godine 1241. grad su napali Mongoli, ali su ih Mađari oterali i 1427. su sagradili kraljevsku tvrđavu koja i danas dominira Budom.


11e220de05ca9890f0b362fb4b4a627a.jpg


Između 1541. i 1686. bila je pod vlašću Turaka, dok je nisu osvoji Habsburgovci kada je počelo doba nesmetanog razvoja. Nakon prvog svetskog rata Budimpešta je imala skoro 1 milion stanovnika, ali je tokom drugog svetskog rata poginulo skoro 40,000 ljudi, a grad je preživeo tri meseca opsade. Usledio je ne tako surov komunistički period, nakon kojeg je 1990ih počelo novo doba razvoja Budimpešte.

Kako stići

Avionom: Međunarodni aerodrom Ferihegy (Ferihegyi nemzetközi repülőtér) najveći je u zemlji. Ima dva terminala, međusobno udaljena nekoliko kilometara i maštovito nazvana Terminal 1 i Terminal 2. Od septembra 2005, mali ali renovirani Terminal 1 je mesto gde sleću low cost avio kompanije kao što su EasyJet, Wizz Air, Sky Europe, Air Berlin, Germanwings, Malmo Aviation, Norwegian Air, Sterling i Jet2. Znatno prostraniji Terminal 2 podeljen je na 2A na koji sleću Malév, Air Malta, Moldavian Airlines, CSA Czech Airlines, Carpatair, i 2B na koji sleću sve ostale kompanije.

Od aerodroma do grada možete stići aerodromskim minibusom po ceni od oko 2,100 Ft (oko 8 eura). Na aerodromu stanite u red i za 15 minuta ćete biti u kombiju. Za povratak na aerodrom rezervišite kombi jedan dan unapred.

Brži način je regularan taksi, a ukoliko ne putujete sami to će biti i jeftinija opcija (3,500-4,500Ft ili 14-18 eura). Obratite pažnju na tzv. freelance taksiste koji ne pripadaju nijednom udruženju i koji znaju da budu drastično skuplji.


f5e9a1e751ef79c9fd485065b1fde7a4.jpg


Najjeftiniji način je da sa Terminala 2 sednete u autobus No. 200 ili Reptér, a sa Terminala 1 u autobus No. 93 koji vozi do kvarta Kőbánya-Kispest, odakle do centra Pešta možete stići plavom metro linijom. Za ceo put ćete platiti dve karte (ukupno 370 Ft, ili 1.5 euro).

Vozom: Budimpešta ima tri glavne železničke stanice – Keleti (istočna), Deli (južna), i Nyugati (zapadna). Vozovi iz Beograda ili Beča uvek dolaze na Keleti. Transfer od jedne stanice do druge je relativno bezbolan s obzirom da se Keleti i Deli nalaze pored same crvene linije metroa, a Nyugati nekoliko stanica autobusom od plave linije.

Kretanje po gradu

Javni transport u Budimpešti obavlja BKV.http://www.bkv.hu/angol/home/index.html

Metro: jedan je od prvih u svetu i sastoji se od tri linije. M1 (jugozapad-severoistok) od ulice Mexikói do trga Vörösmarty; M2 (istok-zapad) od železničke stanice Deli do trga Örs vezér, i M3 (sever-jug) od centra grada Újpest do Kőbánya-Kispest. Metro je u dobrom stanju i funkcionalan za obilazak grada. Na liniji M1 još uvek se koriste stari drveni vagoni, koji se nazivaju i milenijumski vagoni, jer je prva metro linija sagrađena 1896. na 1000. godišnjicu mađarske nacije.


c78a7a6b1ee52448bea7451ceaddaed4.jpg


Budite oprezni i nemojte se švercovati jer kontrolora ima dosta na staničnim platformama, a glavna meta su im upravo turisti. Morate imati kartu za svaku vožnju i za svako presedanje, a kuknjava i molbe da vas puste bez karte neće pomoći, tako da uvek sledi kazna od 2,500 Ft ili €10.

Započeta je i izgradnja linije M4, od stanice Kelenföldi do trga Bosnyák, a završetak radova je predviđen za 31. decembar 2009.

Tramvaj: Najbolje prevozno sredstvo za turiste. Sporiji su od metroa, ali i zanimljiviji jer tokom vožnje možete da posmatrate grad. Naročito su korisni za obilazak Dunava na strani Bude gde nema metroa.

Autobusi i trolejbusi: Tamo gde ne idu tramvaju, idu autobusi. Budimpešta ima gustu mrežu autobuskih linija. Noćni autobusi su dobro organizovani, za vožnju važi dnevna karta, i obično voze svakih 15 do 60 minuta u periodu od 11pm do 4am.

Orijentacija

Osim Dunava, najbolja referenca za orijentaciju su mostovi. Gledano od severa ka jugu nižu se sledeći mostovi:

Árpád híd – moderan most koji Budu i Pešt povezuje sa severnim delom ostrva Margit. To je sa 973 metra najduži most u Budimpešti.

Margit híd – Prepoznatljiv po svom karakterističnom obliku slova "V". Povezuje Budu i Pešt sa ostrvom Margit. Preko ovog mosta idu tramvaji 4 i 6.

Széchenyi lánchid (Lančani most) – sagrađen je 1849. To je najstariji i po mnogima najlepši most u Budimpešti.


f0d29732f93e12df7de57ddd0c12ea83.jpg


Erzsébet híd
– izgrađen je 1903. Prvobitno je to bio lančani most, kao i Széchenyi lánchid, ali su ga Nemci srušili 1945, a moderna verzija je izgrađena 1964.

Szabadság híd– lep, ali jednostavan, ovaj most je otvoren 1896. Povezuje javno kupatilo Gellert u Budi sa Velikim tržnim centrom u Peštu.

Petőfi híd – dugo je ovaj most bio najjužniji, žestoko zagušen saobraćajem.

Lágymányosi híd – najnoviji most u Budimpešti, sa savremenom arhitekturom i spektakularnim sistemom osvetljenja.

ATRAKCIJE

Najveći broj atrakcija nalazi se oko Tvrđave kraljevske palate u Budi, u centru Pešta, i pored reke.

Kraljevska palata (Királyi palota), najpopularnija turistička atrakcija u tom delu grada.

Nacionalna galerija (Nemzeti Galéria), u krilima B, C i D Kraljevske palate izložene su zaprepašćujuće zanimljive kolekcije slika.

Ribarski bastion (Halászbástya), pogled preko Dunava na Pešt.

Crkva Sv. Matijasa (Mátyás templom). Ova crkva sagrađena u neogotskom stilu dominira pejzažom Bude.


413c22ac3caf1e99c0e8b6f66ac09d56.jpg


Mostovi na Dunavu
, pre svega Lančani most, vrlo su atraktivni i nezaobilazni su deo šetnje obalom reke. Najbolji pogled na mostove pruža se sa Citadele na vrhu brda Gellert (Gellérthegy) u Budi.

Ostrvo Margit (Margitsziget) i njegovi veliki parkovi vrlo su prijatni za šetnju i opuštanje, naročito leti.

Belváros (centar grada) u Peštu je administrativni i poslovni centar Budimpešte i cele Mađarske. Glavne atrakcije su:

Parlament (Országház). Neogotski dragulj, savršeno pozicioniran na samoj obali Dunava. Zgrada je projektovana 1986. na 1000. godišnjicu mađarske nacije, a sagrađena je 1902. Projektovana je po ugledu na engleski parlament, ali je jedan metar duža i šira od njega. Ima skoro 700 soba, 20 kilometara hodnika, 88 statua mađarskih vladara, prinčeva i vojnih zapovednika. U parlamentu je izložena i kruna mađarskih kraljeva, koju su nakon drugog svetskog rata mađarski fašisti preneli u Sjedinjene države. U pratnji velike delegacije, krunu je 1978. godine u Mađarsku vratio predsednik Jimmy Carter. Ulaznica: 800 Ft (€3.2).

Bazilika Sv. Ištvana (Szent István Bazilika). Glavna i najviša crkva u Budimpešti, poznat je primer neoklasične arhitekture, nedavno je renovirana. Projektovali su je arhitekte Miklós Ybl i József Hild, a sagrađena je 1905.

Velika sinagoga i jevrejski muzej (Dohány utcai Zsinagóga). Najveća sinagoga u Evropi.


6d5cac476bd30330f2b4edfb489e5a2c.jpg


Kuća terora
Bulevar Andrássy út u Peštu proteže se od centra (Belváros) do Gradskog parka (Városliget). Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, a glavne atrakcije su:

Kuća terora (Terror Háza). Muzej koji objektivno dokumentuje teror iz nacističkog i komunističkog perioda. Nalazi se u sedištu tajne policije.
Državna opera
Gradski park (Városliget) je verovatno najprijatniji od svih kvartova u Peštu.
Trg Heroja (Hősök tere). Kolosalan trg sa milenijumskim spomenikom.
Muzej lepih umetnosti (Szépművészeti Múzeum). Sjajna kolekcija umetničkih predmeta od grčkog i rimskog doba do danas.
Vajdahunyad Vára, dvorac na ostrvcu na jezeru sagrađen za Svetski sajam 1898. Jezero se zimi pretvara u najveće klizalište u gradu.

Buda

Aquincium - ostaci rimskog grada pretvoreni su u zanimljiv muzej na otvorenom. Nalazi se u distriktu Óbuda u severnom delu Bude.

Gül Baba Türbéje je svetilište gde leži bogati turski trgovac Gül BabaRózsadomb (Brdo ruža) dobilo ime.

Na jednodnevni izlet idite u Višegrad, gradić na obali Dunava, pedesetak kilometara severno od Budimpešte, u kojem se nalazi impresivan zamak.

Aktivnosti

Budimpešta je čuvena po javnim kupatilima, pa stoga idite na "kupanje"! Najčuvenija kupatila su Gellért u Budi, omiljeno među turistima, i Széchényi kod zoološkog vrta u Peštu, omiljeno među lokalcima i znatno jeftinije. Poznato je i kupatilo Rudas u Budi, koje ima autentični turski ambijent iz 16. veka, gde je Arnold Švarceneger snimao film Red Heat.

U brdima Bude ima zanimljivih pećina. Najpoznatije su Pálvölgy i Szemlő.

Lavirinti u Budi su popularna turistička atrakcija. Nastali su oko termalnih izvora, a tokom drugog svetskog rata su povezani sa podzemnim prostorijama u brdu i služili su kao sklonište od vazdušnih napada. Tu se smestilo 10,000 ljudi, a organizovana je i ratna bolnica.


4904a6e776950a74f11fd2b8f29c28cd.jpg


Uživajte u bezbrojnim kafeima. Najveća koncentracija kafića je oko Ráday utca i Liszt Ferenc tér.

Šoping

Većina turista kupuje u samom centru Pešta, u glavnom oko Váci utca, a to je istovremeno i najskuplji deo grada. Lanci poznatih prodavnica takođe su na tom potezu, tipa C&A, H&M, Clinique, Estee Lauder, New Yorker. Obavezno svratite u tržni centar Nagy Vásárcsarnok na trgu Fővám tér u blizini Váci utca; cene često nisu fiksne tako da ne zaboravite da se cenjkate.

Budimpešta obiluje i hipermarketima kao što su Auchan, Tesco, i Cora, gde je hrana jeftina, a izbor više nego dobar.

Za elektronske aparate obiđite Electro World i Media Markt.

Klopa

Lokalni specijaliteti su paprikás, gulyás, smuđ iz jezera Balaton, pörkölthalászlé (riblja čorba), sarme od kiselog kupusa, i ogromne količine aleve paprike. Mađari imaju i veliki izbor najrazličitijih kolača, od kojih mnogi podsećaju na bečke poslastice. Čitava kuhinja je miks mađarske tradicije i spoljnog uticaja, što je rezultiralo živopisnom kafanskom scenom.

Kafei (kaveház) postali su institucija u Budimpešti, i poseta mađarskoj prestonici podrazumeva neprekidne pauze za kafu. Prvi među jednakima je čuveni Gerbaud, na trgu Vorosmarty Ter.

Na trgu Liszt Ferenc Ter, koji se nalazi u blizini Andrássy Út i Oktogon, nalazi se nekoliko trendy restorana i barova koji su popularni i među turistima i među lokalcima.

9310d555d602e27583c8e7857c3b1eb0.jpg


U gradu ima i nekoliko restorana u kojima za određenu sumu možete jesti koliko god hoćete. Jedan od njih je Pasta Dost, blizu centra grada, u ulici Rákóczi 57, kod železničke stanice Keleti. Opcija je i fantastični Mongolski restoran, nedaleko od železničke stanice Déli. Ipak, mnogi smatraju da je najbolji Trófea Grill Étterem koji se nalazi na dve lokacije; jedan je u blizini železničke stanice Nyugati, ulica Visegrádi 57, a drugi je kod poslednje stanice metro linije M1.

Za dobru, a jeftinu hranu od 1,000 do 3,000 Ft (€4-12) probajte Stex Pub, na uglu ulice Baross i Bulevara Jozsef. Varijanta je i Berliner Restaurant u ulici Raday Utca. Porcije su do 3,000 Ft (€12).

U najkvalitetnijim restoranima cene su znatno više. Predjela su od 1,000 Ft (€4), glavna jela od 3,000 do 10,000 Ft (€12-40). Ako imate para, posetite Gundel Restaurant, koji je po mnogim stručnim časopisima jedan od najboljih restorana na svetu. Čuvena guščija pašteta je €18.5, a teletina sa pikantnim pečenim krompirom i sosom od bibera €39.5. Adresa: Állatkerti út 2., 1146 Budapest, +361 468-40-40.

Smeštaj

U Budimpešti postoji smeštaj svih kategorija i cena, iako je spavanje u prestonici u svakom slučaju skuplje nego u drugim mađarskim gradovima. Najskuplji hoteli su u blizini Kraljevske tvrđave, a bekpekerski hosteli se uglavnom nalaze s druge strane reke, u predgrađima Pešta.

Ako dolazite vozom, na železničkoj stanici će vas sačekati agenti različitih hostela koji će vam ponuditi besplatnu vožnju, kao i bakice koje svoje stanove iznajmljuju turistima.


a29b9afd037a5ecf28592068bc25392b.jpg


Buda


Zbog blizine brda i šuma zapadno od grada, vazduh u Budi je čistiji nego u drugim delovima grada.

The Backpacker Guesthouse je među bekpekerima jedan od omiljenih hostela. Relativno je mali i sasvim opušten, sa eksretmno friendly osobljem. Gosti mogu da koriste kuhinju, pivo je jeftino, dnevni boravak je prostran sa video rekorderom i velikim izborom filmova, a u dvorištu su razapete ležaljke. Ležaj u velikoj spavaonici sa 7-11 kreveta je €12, u dvokrevetnoj je €17, a moguće je i kampovanje u dvorištu hostela €8 po osobi. Adresa: (361) 385 8946, Takács Menyhért u. 33. Budapest 1113.

Diáksport Hostel je najbolji izdanak najvećeg lanca hostela u Budimpešti. Veliki i relativno bezličan, ali i pun ljudi, što otvara mogućnost za nova poznanstva. Adresa: Dózsa György út 152. Tel: (361) 340-85-85, 329-86-44.

Travelers' Hostel Schönherz, Irinyi út 42., Distrikt XI. Funkcioniše uglavnom kao dom za studente budimpeštanskog Tehnološkog i Ekonomskog fakulteta, ali ako ima mesta primaju se i turisti, naročito u periodu kada nema ispita.

Danubius Grand Hotel Margitsziget H-1128 Budapest, Moszkva Ter. Ovaj hotel sa 4 zvezdice skuplji je u odnosu na prethodna tri, opremljen je u klasičnom stilu i odiše istorijom. Sagrađen je 1873, nalazi se na ostrvu Margit, u predivnom velikom parku, a opet je u samom centru grada.

Luna Hotel, Vegyész utca 17, tel. 204-6868. Hotel sa 3 zvezdice sagrađen 2001. Nalazi se nešto dalje od centra grada, 20 minuta tramvajem br. 47. Vrlo je komforan, a sobe s doručkom su €49.

Hotel Gellert je jedan od najskupljih, ali i najpoznatijih tradicionalnih hotela u Budimpešti. Nalazi se u predivnom, živopisnom okruženju u podnožju brda Gellért, na samoj obali Dunava, tako da je na pešačkoj distanci od poslovnog i šoping centra. Adresa: 1111 Budapest, Szent Gellért tér 1. Tel.: 1 889-5500.

Pešt

Sijaset hostela, apartmana, pansiona i luksuznih hotela. Izdvojićemo neke:

Amigo Hostel & Guesthouse se nalazi u samom centru grada i nudi jeftin i kvalitetan smeštaj. Dvokrevetna soba je €14-18 po osobi, a krevet u spavaonici €12-14. Adresa: Liszt Ferenc tér 4, tel: +36-20-332-6322.

Locomotive Light Hostel, Baross Ter 2. Nalazi se u neposrednoj blizini glavne železničke stanice Keleti Pu. Okružen je pabovima, 0/24 dragstorima, restoranima i klubovima. Idealna pozicija. Krevet je od €12. Tel: +361-7888-169.

Radio Inn, Benczúr u. 19, tel. 142-8347. Mali apartmanski hotel sa 3 zvezdice, nalazi se u mirnom elitnom kvartu, na pešačkoj distanci od Gradskog parka. Dvokrevetni apartmani za dve osobe su €50-80. Svi apartmani su opremljeni potpuno funkcionalnom kuhinjom.

Leo Panzió, Kossuth Lajos u. 2/A, tel: (36-1) 2669-041. Nalazi se u samo centru, u blizini Váci utca. Mali, ali moderan hotel sa 3 zvezdice, perfektno situiran. Sobe su od €49.

 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hortus Hungaricus - Festival boja i mirisa

21. Jan 2010.

Krajem septembra u Sigetsentmiklošu, nedaleko od Budimpešte, već šesnaest godina održava se Medjunarodni sajam cveća i baštovanstva “HORTUS HUNGARICUS”. Tradicionalna trodnevna manifestacija, koju mnogi smatraju najznačajnijom ove vrste u srednjoj i istočnoj Evropi, svaki put okupi preko 200 izlagača iz Madjarske, Italije, Holandije, Nemačke, Austrije, Francuske, Češke, Slovačke, Rumunije, Srbije… Da je reč o veoma interesantnoj izložbi uverio sam se nekoliko puta i uvek se trudio da svojim fotoapartom “zabeležim” svaki detalj.





Na preko petnaest hiljada kvadratnih metara prikazuje se veština aranžiranja, novine u proizvodnji i razne vrste i varijeteti ukrasnih biljaka.



Obično je najviše dendrološkog materijala, četinara i lišćara, ali se posetoci, po pravilu, najduže zadržavaju na maštovito uredjenim cvetnim štandovima. Najviše ih privlače krinovi raznih boja i veličina, mirisne ruže, neodoljive orhideje, raznobojne gerbere, muškatle, karanfili…






Jedan od najneobičnijih štandova koje sam video bio je delimično satkan ili ukrašen s nekoliko hiljada čuvarkuća.



Izdaleka su se mogle uočiti i jarke, nesvakidašnje boje sušenog cveća, od žute, ružičaste i narandžaste, preko crvene i bordo, do svetlo i tamnozelene.



Skulpture dobroćudnog medvedića, baštovana s kofom koji zaliva cveće, napravljene od zimzelenog šiblja, namenjene su ukrašavanju vrtova, okućnica ili dvorišta. Za neke, koji su se uz uzdahe divili ovim projektima, reč je o pravim remek-delima pejzažne arhitekture, dok je za druge to, ipak, samo kič i prolazno pomodarstvo.



Nekoliko štandova krasile su raznolike tikve i raznobojni jesenji plodovi, koji su, ukomponovani u arhaični ambijent ili uz nameštaj, podsećali na davno prošla vremena.




Iz jednog vrta, izmedju cveća i ukrasnih tikvica, virile su zmije, srećom, drvene, dobroćudne i-nasmejane. Mnogobrojni posetioci su veoma rado kupovali i figure životinja napravljene od šišarki i osušenih plodova, bobica, trske, šiblja…



Na izložbi je obično nešto manje štandova s voćem i povrćem, lekovitim i začinskim biljem. I pored toga, izlagači su se veoma trudili da što više edukuju posetioce, naročito o važnosti svakodnevne upotrebe povrća i voća. Deljeni su prospekti, recepti i razni propagandni materijali. Poneko je, za užinu, dobio paketić svežih i ukusnih mini mrkvi, zdravijih od čipsa ili slatkiša.

Izlagači, po pravilu, nude i bogat izbor supstrata, treseta, mineralnih djubriva, sadnica, semena, sredstva za zaštitu bilja. Neizbežni deo ovakvih manifestacija su i alati za baštovanstvo, materijali namenjeni dekorisanju i aranžiranju, sitna cvećarska oprema, specijalne mašine koje ubrzavaju punjenje saksija…
Na otvorenom delu sajamskog prostora zainteresovani su imali priliku da svoje kolekcije upotpune omiljenim, ali i retkim i neobičnim vrstama. U ponudi su, izmedju ostalog, bili minijaturni kaktusi i palme, limun prstastih plodova, dok su se najmladji zabavljali posmatrajući biljku “mesožderku”.



Tokom trodnevne manifestacije organizatori upriliče i razne prateće programe. Posebno je zanimljiv “javni čas aranžiranja” na kojem madjarski i strani stručnjaci pokazuju kako se za samo nekoliko minuta mogu napraviti cvetni venci i buketi, zanimljive dekoracije od ukrasnog bilja, ali i neobične figure i aranžmani od tikava, mrkve i drugog povrća.




Naravno, najbolje treba nagraditi za šta se organizatori pobrinu svake godine. Izlagače ocenjuje stručni žiri koji dodeli oko pedeset medalja i diploma. Posebno se, izmedju ostalih, ceni zlatna medalja za najlepše uredjen štand.



Tekst i fotografije: Zdravko Graovac

gdestinacija.com



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gulašom protiv Meka

17. 05. 2011. 08:00h| Vestionline

Gulašom protiv Meka

Mađarsko predsedavanje Evropskoj uniji, kao i višegodišnje članstvo u toj organizaciji, Budimpešti je - između ostalog - donelo i mnoštvo "Mekdonalds" i "Burger king" restorana. Tradicionalne kafanice u prestonici severnog srpskog suseda ipak još uspevaju da odole "hamburgerizaciji".

1.jpg
Predivna panorama Budimpešte

Budimpešta, za mnoge "kraljica Dunava", pleni lepotom osam mostova i impozantnim građevinama, ali i specijalitetima poput gulaša, paprikaša, riblje čorbe ili čuvene štrudle sa makom, žarbo kockama, marcipanom, rakijom "Palinka" i vinom "Tokaji".

Praznike u mađarskoj prestonici ne mogu da pokvare ni kiša ni jak vetar, o čemu svedoči podatak da Budimpeštu godišnje poseti više od 15 miliona turista.

2.jpg
Trg Heroja u Budimpešti

Glavni gradski trg, poslednjeg vikenda aprila, bio je mesto okupljanja ljubitelja vina i stotine mladih uživalo je u zabavi i atmosferi sličnoj beogradskom Beer Festu, a na vašaru, na kome su pripadnici indijanske zajednice prodavali raznoliku robu, posetioci su kupovali indijanska pera i strele, zvečke sa likom poglavica, tradicionalne indijanske nošnje, kutije za nakit, igračke, slatkiše.

Vašar ne bi bio vašar da nema i šećerne vune, liciderskih srca, ušećerenih jabuka, kukuruza šećerca i velikih kazana u kojima se kuvaju domaći specijaliteti... dok nastupaju muzičari, a gosti se slikaju sa zmijama i majmunima, voze se na ringišpilu.

Posle "vanrednih dešavanja", vreme je za obilazak dobro poznatih građevina, spomenika i prirodnih lepota.

U Budimpešti se preko Dunava pruža osam mostova i za svaki od njih je vezana po neka legenda, a najpoznatiji je Lančani, koji "čuvaju" velike figure lavova.
Pod oznakom "nezaobilazno" na mapi turista je i poseta metrou. Mađari su još u 19. veku napravili planove o izgradnji metroa, koji je jedan od najstarijih u Evropi, a stanovnici Budimpešte prestonicom svakodnevno "krstare" i biciklima.

3.jpg
Parlament

Poseban doživljaj je plovidba Dunavom i obilazak grada sa reke, naročito u večernjim satima - pošto je većina najlepših građevina, odlično osvetljenih, smeštena tik uz obalu. Među njima je i mađarski parlament, zgrada sa 700 prozora i 691 sobom, u koju je ugrađeno 40 kilograma zlata, inače drugi po veličini u Evropi, odmah iza onog u Bukureštu.

Kuriozitet te mermerne građevine su skele za čišćenje fasade, koje se nikada ne demontiraju, već samo premeštaju sa jedne na drugu stranu i - za godinu dana obiđu krug.

Trg heroja i Milenijumski spomenik su sledeća stanica posetilaca mađarske prestonice. Na vrhu Milenijumskog stuba je krilata statua anđela Gabrijela koji je, prema biblijskom verovanju, jedan od tri anđela koji ljudima prenose božije odluke.
Na Trgu heroja su i muzeji lepih i savremenih umetnosti, a u neposrednoj blizini i Poljoprivredni muzej, koji svojim kulama i vrtovima više podseća na dvorac iz bajke, nego na naučnu instituciju.

I ambasada Srbije smeštena je u neposrednoj blizini Trga, sa pogledom na Milenijumski spomenik, izgrađen 1896. godine u čast hiljadugodišnjice dolaska Mađara na te prostore.

Posetioci Budimpešte ne propuštaju ni veče u Čardi, u kojoj užvaju u zvucima tradicionalnog čardasa uz, naravno, gulaš i paprikaš, a večera, koja košta oko 25 evra, neretko je "začinjena" i ciganskom muzikom.

Mađarska, iako članica EU i trenutno predsedavajuća tom zajednicom, ljubomorno čuva forintu kao zvaničnu valutu, koja je u odnosu na evro slabija od dinara.
Glavna šoping i šetačka zona je u Vaci ulici, u kojoj se osim prodavnica svetski poznatih brendova, poput "Furle", "Barberija", "Zare", "Manga", "H&M", nalazi i mnoštvo kafića, restorana domaće i internacionalne kuhinje, prodavnica i tezgi sa suvenirima.

Tu je i čuvena poslastičarnica "Žerbal", poznata po žerbo kockama, a lokacija i "izvikanost" mesta diktiraju cenu toj omiljenoj poslastici.

Iz Mađarske, turisti, po pravilu, ne odlaze bez atraktivno upakovane aleve paprike, još jednog brenda te zemlje, drvenih figurica sa tradicionalnim narodnim motivima, babuški, odeće sa vezom, ali i kugli sa "snegom", razglednica, pepeljara i tanjira ukrašenih simbolima Budimpešte.

A na samo dvadesetak kilometara od Budimpešte je i Sent Andreja, gradić kaldrmisanih, uskih ulica na desnoj obali Dunava, u kome se u 17. veku, pod vođstvom patrijarha Arsenija III Čarnojevića, naselilo oko osam hiljada srpskih porodica.

4.jpg
Sent Andreja

Danas u Sent Andreji postoji sedam srpskih crkava. Najlepše su Požarevačka i Saborna (Bogorodičina), podignuta između 1756. i 1764. godine.

Turisti, ne samo iz Srbije, ne propuštaju da obiđu Trg Vuka Karadžića, gde je i danas kuća u kojoj je boravio, kao i kuću pisca Jakova Ignjatovića, Krst Cara Lazara, Muzej Srpske pravoslavne srkve i Srpsku kafanu.

U centru grada nalazi se i Muzej marcipana, a u muzejskoj prodavnici može se kupiti marcipan pripremljen na 1001 način!


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Varoš luka, lekovitog blata i sunca

BELEŠKE S PUTA: MAKO U MAĐARSKOJ

Varoš luka, lekovitog blata i sunca

U gradiću sa oko 25.000 stanovnika većina gaji beli ili crni luk pa je sve u ovom mestu u znaku povrća. Ipak, domaćini polažu nade u razvoj turizma i spa centra

grad-luka  1.jpg
Grad luka (Foto: A. Filipović)


O Maku, gradiću u jugoistočnom delu Mađarske na obali reke Mureš, ne zna se toliko koliko o poznatijem komšiji Segedinu, centru regije Čongrad, od koga je udaljen tridesetak kilometara. Da se posetilac približava mestu koje je, kako sami stanovnici ističu, prestonica luka – crnog i belog, jasno je već na putu kroz sela gde se ispred tipičnih banatskih kuća (švapskog stila, sa izbačenim kibic-fensterima) prodaju džakčići sa glavicama.
Po samom ulasku u Mako slučajni ili namerni posetilac biće iznenađen kako je sve, sa stilom i merom, „začinjeno” ovim povrćem.
Na fasadama stambenih zgrada ukrasni reljefi predstavljaju stilizovane vence luka. U jednom od nekoliko parkova među brojnim, neki kažu više od 120 spomenika, nalazi se i bronzana figura u čast ljutkasto-slatkaste biljke.
U samom centru grada koji se diči time što je rodno mesto Džozefa, po ondašnjem Jozefa, Pulicera, novinara, koji je kao dečak sa porodicom prešao u Budimpeštu, potom u Ameriku gde je izgradio karijeru, i po kome se dodeljuje jedna od najprestižnijih novinarskih nagrada, nalazi se i „Kuća luka”.
Delo je poznatog arhitekte Imrea Makoveca a izgrađena je 1989. kao pozorište; danas se tu organizuju koncerti, kongresi, izložbe.U beloj boji sa drvenim gredama i dva spoljna tornja – „Kuća luka” stvarno podseća na čen belog luka. Istom arhitekti kasnije je poverena izgradnja, tačnije dogradnja sportske sale uz staru zgradu Gimnazije koja nosi ime jednog od najznačajnijih mađarskih pesnika 20. veka Jožefa Atile.
Odluka gradskih vlasti na čijem je čelu isti gradonačelnik već duže od jedne i po decenije bila je i da se Imreu Makovecu poveri projekat izgradnje biblioteke, pre nekoliko godina autobuske stanice, ali i novog velikog spa centra čije se otvaranje očekuje na jesen.
Osim što su poznati po uzgajanju luka, ljubazni stanovnici kažu još od 16. veka a od 19. su redovno ovdašnji proizvođači učestvovali na poljoprivrednim sajmovima tadašnjih carskih Beča i Pariza, u Maku su sredinom 20. veka otkrili da leže na termalnim izvorima.
Nadu u turizam počeli su da ulažu naročito posle pada socijalističkog uređenja. Kako kaže Beata Šajtcner, direktor za marketing turizma grada, šezdesetih godina sami stanovnici su izgradili jedan manji bazen. Onda je u protekloj deceniji odlučeno da se pažnja usmeri na razvoj ove delatnosti. Godine 2007. je izgrađen manji kompleks dok će Banja Mako, kako dodaje, sa čak 18 bazena, zasijati punim sjajem jeseni ove godine. Interesantno je da je polovina sredstava od čak 300 miliona evra dobijena iz fondova Evropske unije .
Iako ulažu velike nade, naročito u povećanje broja radnih mesta, jer su do sada bili pomalo skrajnuti, ovde se retko može videti posetilac iz Srbije. Mnogo više je Mađara i kupača iz Rumunije koji uživaju u dnevnom banjanju za samo četiri evra koliko je ulaznica za jedan od šest bazena koji trenutno rade.
Mako je na gotovo približnoj razdaljini od Subotice i Novog Sada (147 kilometara) i Arada i Temišvara u Banatu ali u Rumuniji.
Problem može da bude jezik jer malo ko zna engleski, kao i to što u gradu ima samo jedan hotel sa dve zvezdice i učenički dom. Zato se najveći broj posetilaca odluči ili da prespava u Segedinu ili u nekom od brojnih domaćinstava koja se bave seoskim turizmom.
Zato je za utehu da je parkiranje besplatno a kako su nam rekli gradski čelnici nameravaju da kada završe spa centar u samom centru grada obezbede dodatnih 300 parking mesta i naravno ne uvedu plaćanje.
----------------------------------------------------------
Kuća Pulicera
Originalna kuća porodice Pulicer, nažalost, nije sačuvana ali je u tihoj ulici, u blizini kružnog toka i zgrade opštine, na istom mestu pre stotinak godina sazidana dvospratna gospodska zgrada gde danas na fasadi stoji tabla kojom se namerniku predočava da je Džozef ovde rođen i boravio do prvih dana dečaštva.
----------------------------------------------------------------------
Suncem okupani
Mako se diči da je jedan od najosunčanijih gradova u Mađarskoj. Godišnje beleži od 85 do 90 sunčanih dana što je prosečno 2.100 sati u 12 meseci.
Neposredno uz grad protiče reka Mureš (na mađarskom Maroš) ali nema komaraca . Reka izvire u podnožju Karpata, dužina toka je 761 kilometar, ali kroz Mađarsku prolazi samo pedesetak kilometara. Kod Segedina se uliva u Tisu. Nanosi lekovito blato koje se prema blagotvornim svojstvima može meriti sa onim iz Mrtvog mora.

Andrijana Cvetićanin
Objavljeno: 29.05.2011.
Izvor: Politika magazin
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Budimpešta - čarobni grad sa devet mostova

Budimpešta - čarobni grad sa devet mostova


Blic

Budimpešta je poznata kao Kraljica Dunava i odlikuje je kultura koja zavodi i osvaja. U prestonicu Mađarske možete da se zaljubite na prvi pogled zbog lepote istorijskih zgrada, mostova, velikih bulevara i trgova koji su okruženi drvoredima. Na svakom koraku oseća se romantična atmosfera koja daje Budimpešti pariski status među istočnoevropskim zemljama.

57252_alexbarrow--vaci-ulica_af.jpg

Vaci ulica foto: alexbarrow


Budimpešta je nastala spajanjem dva grada sa obe strane Dunava, Budima i Pešte. Budim je stariji i ima poseban šarm. Tome doprinose kaldrmisane ulice, privatne vile i srednjovekovna mešavina arhitekture. Stari grad je poznat po svom istorijskom utvrđenju na brdu Gelert sa koga se pruža divan panoramski pogled na Peštu, Dunav i mostove.

Tamo su Mađari primili rimokatoličku veru u 11. veku. Tom događaju podignut je spomenik - crkva Svetog Matijasa u gotskom stilu čuvena po svom raznobojnom krovu. Nekad su se u njoj krunisali kraljevi, a danas se održavaju koncerti na orguljama, recitali i horske svečanosti zbog izuzetne akustičnosti. Na brdu se uzdiže i Kraljevska palata koja je za vreme ratova bila tvrđava, kao i bedemi Ribarskog bastiona.

87162_trg-heroja--by-mdid_af.jpg

Trg heroja foto: mdid


Nakon fantastičnog pogleda na mađarsku prestonicu i dugog poziranja pored istorijskih zdanja, najlepše je da pređete pešaka Lančani most, nagrandiozniji od svih devet mostova koji “čuvaju” lavovi. Legenda kaže da se arhitekta tog kamenog mosta bacio u reku zbog toga što je zaboravio da u razjapljena usta lavova stavi jezik. U stvari, skočio je zbog neuzvraćene ljubavi. I dok prelazite široki Dunav imate predivan pogled na zgradu Parlamenta staru više od 200 godina koja je jedna od najlepših zdanja u Evropi.

57240_sf-brit--zeerni-most_af.jpg


Ispod velike kupole nalazi se prostorija u kojoj turisti mogu da vide zlatnu krunu Svetog Stefana, prvog kralja Mađarske. Upućeni kažu da kada bi se izneli svi tepisi iz ove zgrade mogli bi da prekriju ceo Andrijaši bulevar. Pešta je politički i ekonomski centar prestonice. Dok pešačite širokim bulevarima i divite se arhitekturi stižete do centra i glavne ulice Vaci koja podseća na Knez Mihailovu.


57238_gary-edenfield--parlament_af.jpg

Parlament foto: gary-edenfield


Obavezno napravite kratak predah u čuvenoj poslastičarnici “Žerbo” u kojoj služe divne kolače. Na pet minuta od glavne ulice nalazi se mali, moderan hotel “Fashion Atrium” idealan za odmor. Pored odlične usluge oduševiće vas jer je okružen buticima, poslastičarnicama i restoranima. U blizini je i stogodišnji restoran u kome sviraju cigansku muziku.

Budimpešta je poznata i po šampanjcu, pa ako ste ljubitelj penušavih vina nađite vremena za obilazak i degustaciju nadaleko čuvenog podruma “Torley”. Imaćete priliku da obiđete stare prostorije u kojima se čuvaju i razvrstavaju flaše i upoznate se sa načinom proizvodnje čuvenih vina. Ukoliko ste ljubitelj automobila, u blizini je i muzej američkih oldtajmera pored kojih će te sigurno poželeti da se fotografišete.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Balaton, mirno mesto za odmor (bilo nekada)

Balaton, mirno mesto za odmor (bilo nekada)

Izvor: B92|Tekst i foto: Mirjana Mihajlović

Ko kaže da Mađarska nema more? Reč je o Blatnom jezeru, odnosno Balatonu, koje je počelo sve više da poprima i epitet ’prestonice zabave’. Ovo je jedno, relativno mlado jezero i najznačajniji centar vodenih sportova u Mađarskoj. Od jutra do mraka panorama jezera ispunjena je raznobojnim jedrilicama, a prosečna dubina je od 3 do 4 metara.

31284400.jpg


Još u autobusu je počela efourija i zavladala pozitivna atmosfera. Dugo očekivano putovanje bilo je pred nama... Posle kratkog upoznavanja okoline I predela, naša avantura zvanično je počela. Pravac klub 'Palace' i žurka. Tačnije, više žurki u jednoj. Naime, klub se sastoji od nekoliko nivoa – unutrašnji deo gde počinje zagrevanje I super start, zatim terasa sa koje smo uživali u neverovatnom performansu i otvoreni podijum gde se nastavila zabava. Sve to uz pratnju, najboljih DJ-eva, kako stranih, tako I domaćih koji su posšli sa nama na ovo putovanje. Đuskali smo sa nevidjenom ekipom od više stotina mladih ljudi uz Sevdah baby, The Good Guys, Lady Dee,...

82199160.jpg


Po svemu sudeći, glasine o noćnom provodu nisu samo prazne priče. Poslednjih nekoliko godina ova destinacija budna je 25 h, sedam dana u nedelji. Zona dobre atmosfere, bogate mašte, i naravno entuzijastičnih ljudi, pretvorila je jezero u centar noćnih dešavanja. Šiofok koji je bio naš grad domaćin, mesto je održavanja jednog od najvećih open air festivala elektronske muzike – Balaton Sound.

3.jpg

Pored žurki i provoda, posetili smo i prestonicu Mađarske, Budimpeštu, gde smo proveli divan dan u razgledanju grada. Sudeći po mnogima, Budimpešta je jedan od najlepših gradova u Evropi. Današnja 'kraljica Dunava' broji više od 2 miliona stanovnika.

Lančani most, koji spaja Budim i Peštu, najveći u svoje vreme u Evropi, Kraljevska palata, brdo Citadela, Vaci ulica, žuta linija metroa – druga najstarija u Evropi, Ribarski bastion samo su neka od mesta koje smo bili u prilici da vidimo u starom Budimu i nasuprost njemu, modernoj Pešti.

4.jpg

Šetnjom kroz široke bulevare stekli smo utisak da je svaka zgrada sigurno značajna. Zatim momenat kada sunce zađe, i polako počinju da se pale sva svetla. Mostovi, oblakoderi, tvrđava – odjednom je sve izgledalo totalno drugačije, blještavo i sjajno.

5.jpg

Naravno, imali smo dovoljno vremena za uživanje u čarima samog jezera. Osim toga što se voda brzo zagreva, pa raduje plivače, ljubitelje surfovanja i jahtinga, ovo jezero je pravo mesto za pecaroše, posebno zato što mogu upecati fogasa, ribu koja živi jedino ovde. Za one neumorne bilo je i mnoštvo dnevnih aktivnosti od sportskih igara pa dnevnih žurki.

6.jpg

Ovo putovanje bilo je obogaćeno i jednim popodnevnim krstarenjem na jezeru, gde smo uživali na suncu.

7.jpg

Usput, mađarski turistički zvaničnici su nam rekli da krstarenje, odnosno brod, postaje sve popularnija alternativa svim fanovima dobrih žurki i neobičnog provoda.



 
Natrag
Top