Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
30.05.2011
Poruka
229
Ruska plava macka, po meni najsladja i najljepsa rasa macaka... Cak i imam jednu...
zan_resize.jpg

rm10.jpg

tb_oglas-21774_4.jpg

Zar nisu slatke...

Slažem se da su najlepše.. Imam jednu koja izgleda baš kao ova na drugoj slici :D
 
Član
Učlanjen(a)
25.07.2011
Poruka
46
Odlican text.

Djevojka i ja smo takodje uzeli jednog divlju, koji je kao mali ostao bez mame, iz nepoznatih razloga, auto je pregazilo ili kakva zivotinja.
S majkom nije bio 10 sedmica, bio je oko 3-4 sedmice. Od tada je na kesicama sto se tice ishrane. Inace, problematican je samo po pitanju hrane, dosta je izbirljiv ovako mali. Naime, nista osim Friskis kesica za Juniore nece da jede. Wiskas konzerve jedino sto hoce pored toga, a ostalo, ni da cuje. Suva hrana mu se gadi, zakopava je bas kao sopstveni izmet. Bombone za macice takodje nece, smrde mu i zakopava ih. Jedino sto voli jesu tablete protiv parazita. S tim nemamo problem, kada mu je vrijeme da ih dobije samo mu se dadne i sam i pojede.
Takodje pored kesica hoce jesti tunjevinu, sir, pavlaku, a najvise od svega obozava hljeb.

I da, obozava spavati u nevjerovatnim pozama....

01082011292.jpg01082011291.jpgIma li ko kakva savjet za suvu hranu, da mu se pokusava davati ili sta????
 
Član
Učlanjen(a)
16.01.2010
Poruka
86
Ako je neko raspoložen da udomi mače,ja poklanjam.Mama je persijska,a tata najzgodniji beogradski, ulični.Kako stvari stoje,mamini geni su bili jači,pa više liče na nju.Slike ću postaviti za neki dan.
 
Učlanjen(a)
08.01.2021
Poruka
31
Mačke

Mačke neposredno posle rođenja teži oko 100 grama, i postaje teže svaki dan za nekih 15 grama. Sa 10 nedelja starosti ima oko 1 kilogram. Do desete nedelje ženke i mužjaci rastu isto, ali zato posle ovog vremena mužjaci počinju da prednjače u rastu. Oba pola rapidno rastu do 6 - 7 meseca starosti, pa sledi usporavanje rasta, gde sa 9 meseci starosti ženkica prestaje da raste, dok mužjak rast nastavlja do nekih 11 meseci starosti. Jedna mačka oko 12 meseci starosti prosečne veličine, normalno teži oko 4 - 4.5 kg.

Režim ishran

Neposredno posle rođenja mačići počinju da sisaju majčino mleko - kolostrum. Prvih par sati su vrlo bitni za opstanak. Moraju mačići posisati kolostrum jer samo tada mogu iskoristiti materije iz nje i tako obezbediti sebi prvu fazu imuniteta. Bitan je podatak da je mačje mleko "jače" od kravljeg mleka. Mačići sisaju do nekih 10 nedelja starosti, mada već sa 3-4 nedelja počinju da se interesuju i probaju "konkretnu hranu". U ovo vreme sa nekoliko mlečnih zuba oni lako jedu mekanu hranu baziranu na mesu, npr. konzerviranu mačeću hranu.

Šta posle sisanja?

Posle 10 nedelja, kad se završi period sisanja, bitno je mačićima pružiti kompletno izbalansiranu hranu, koja sadrži u sebi dovoljno energije, proteine, vitamine i minerale, naravno u adekvatnoj proporciji. Najbolje je koristiti gotovu kupljenu hranu spremljenu za mačiće, jer ona obezbeđuje adekvatan rast mačeta. Mače ima posebne potrebe za kalcijumom, fosforom, cinkom, vitaminom A i D, tiaminom, esencialnim masnim kiselinama, i posebno za taurinom. Na primer odlična hrana koja ne sadrži samo jedan element u dovoljnoj količini npr. cink, može izazvati usporen rast, dermatitis u različitom stepenu, čak i neke deformitete.


Mmmm, al je ukusno

Mačići bi trebali jesti što raznovrsniju hranu. Palatabilnost [tj. jestivost ili primamljivost] je zasnovana na mirisu, aromi, teksturi i ukusu. Što više ukusa proba mače, time će biti manje izbirljivo kao odrasla mačka. Uz suvu hranu treba ponuditi i konzerviranu hranu. Hranjenje mora imati svoju postojanost, ne da bude neujednačena, isprekidana jer nepostojanost može izazvati digestivne probleme koje mogu završiti sa prolivom. Za mačiće je bitno da čin jedenja bude lak, tj. da komadići budu mali, ako treba suvu hranu potopite u vodu. Mačićima nipošto ne treba davati hranu koja je deklarisana samo za odrasle mačke, jer ta vrsta hrane ne sadrži dovoljno gradivne materije za rast mladog organizma. Specijalno formulisana hrana za mačiće sadrži viši nivo proteina i energije od ostale vrste hrane.

Da li je mače prehranjeno?

U ranom dobu rasta, do 3-4 meseca starosti, je nemoguće prehraniti mače. Sa 10 nedelja starosti mače treba 250 kilokalorija po kilogramu telesne težine dnevno, što se može naći u oko 100 g suve hrane ili u 250-300 g konzervirane hrane. Između 4 i 6 meseci starosti mačeta, njegov organizam zahteva 100-130 kcal/kg tel. tež./dan. Između 8 i 12 meseci starosti ova potreba pada na 70-80 kcal/kg tel. tež./dan i tada već mače poprima izgled i veličinu odrasle zrele mačke.

Gubitak apetita

Zdravo mače spava, jede i igra se, pa ponovo spava, jede, igra se... Sve što odstupa je moguć problem. Tada konsultujte svog veterinara. Sve je u redu dok je mače nestašno. Ako mače nije jelo 48 sati, neophodan je veterinar. Ako mače povraća, ima proliv ili povišenu temperaturu i pri tome izostaje apetit, odmah idite kod veterinara. U ovim slučajevima dehidracija [ gubitak vode iz organizma ] može da bude kritična.

Potrebe u ishrani

Upoređujući sa ostalim životinjama, posebno sa drugim mesojedima, mačke imaju jedinstvenu potrebu u ishrani. Ne smeju nikad biti vegetarijanci! Imaju visoke potrebe u proteinima. Ne mogu konvertovati karotin u vitamin A [ izvor je iznutrica plena ]. Organizam mačke ne može metabolizirati niacin iz triptofana, može koristiti samo esencijalne masne kiseline iz životinjskog izvora i ima potrebe unosa taurina za izgradnju mišićne mase.Izvor: B.Aksentijević
Pozdrav. Možete li mi reći da li je opasno da se u ishrani mačaka koristi isuviše sintetičke hrane (hemijske bobe iz prodavnice) i da li to može biti uzrok zdravstvenih problema sa mokraćnim kanalima i probavnim traktom?
 
Top