Mačka pijanistkinja hit na internetu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Mačka pijanistkinja hit na internetu
26.08.2009. 09:49

noraAP-vr.jpg


Mačka pijanistkinja iz Filadelfije postala je prava senzacija na sajtu "Jutjub" kada je poznati litvanski dirigent Mindaugas Piesaitis dokomponovao muziku za kamerni orkestar koja prati mačkino sviranje i to predstavio publici uživo, prenosi "Telegraf".

Četvorominutni koncert održan je u Litvaniji 5. juna ove godine, sinhronizovan sa video snimkom talentovane Nore na klaviru. Skoro 20 miliona ljudi gledalo je i slušalo petogodišnju mačku na "Jutjubu". Ona se takođe pojaviljivala u TV emisijama, postoje video snimci njenih nastupa, pišu se knjige o njoj, a kalendari, šolje i majice prave sa njenim likom. Nora je odrasla uz muziku jer je njena vlasnica Betsi Aleksander (53) učiteljica klavira. U njenoj kući živi još pet mačaka: Gebi, Maks, Reni, Miro i Klara.
Nora najčešće seda za klavir kada neko od učenika njene vlasnice dođe na čas i krene da svira klavir pored "njenog", a upravo su ti učenici i nagovorili vlasnicu da predstavi svoju talentovanu mačku na "Jutjubu".
"Nora uvek svira u istoj oktavi kao i đak do nje, a kada đak prestane da svira prestane i ona. Nekada svira tiho i sporo, a nekada glasno i brzo", priča njena vlasnica.

noravideoAP-vr.jpg


Jedan profesor muzike u Japanu, fasciniran mačkinim ponašanjem, pisao je Norinim vlasnicima kako bi je pohvalio na "izvrsnoj tehnici" i rekao da koristi Noru kao primer svojim učenicima kada im objašnjava na koji način da pritiskaju dirke.
Nora i prede dok svira, a kada igra onda to radi tako što se vrti u krug na vrhu klavira. Kada je bila mlađa često je padala na pod, a sada, kada joj se zavrti u glavi, samo promeni pravac.
Njen put ka slavi nije bio lak - vlasnici su je pronašli u azilu za napuštene životinje, a sviranje klavira vežba od kako je bila samo godinu dana stara.
Iako uživa u pažnji slušalaca i najviše voli da svira pred publikom, a ima i trenutaka kada svira za sebe, ističe njena ponosna vlasnica.

[YOUTUBE]TZ860P4iTaM[/YOUTUBE]

Izvor: Blic
 
Natrag
Top