Mačiji kašalj nije šala!

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Mačiji kašalj nije šala!

JEDNA OD RETKIH, ALI I ZABRINJAVAJUĆIH POJAVA

Retko se događa da mačku čujemo kako kašlje, pa u prvom trenutku nismo sigurni šta se s njom događa.

Životinja se grči i napinje kao da joj se povraća, ili želi da izbaci nešto što joj se zaglavilo u grlu, što ostavlja veoma mučan utisak. Prilikom napada kašlja mačka se poguri, istegne vrat i ispušta niz promuklih i isprekidanih grlenih zvukova, posle čega snažno proguta šlajm, ili ga izbaci šlajm iz usta. Dok se sve dešava, ne treba dozvoliti da nas obuzme panika. Kašalj je vrsta odbrambenog mehanizma, pa se ne treba truditi u vezi s njegovim trenutnim suzbijanjem. Dozvolite da se razvija na prirodan način, koji podrazumeva prelaz od početne faze suvog kašlja do finalne, kad mačka počne da iskašljava šlajm. U slučaju da kašalj postane suviše mučan za mačku i sprečava je da mirno spava, možemo potražiti savet veterinara koji će joj dati neka sredstva za ublažavanje simptoma i lakše iskašljavanje.

44.jpg


Uzroci

Postoji mnogo uzročnika koji izazivaju kašalj kod mačaka. Mogu biti fizičke prirode, kao što su promaja, dugo izlaganje hladnoći ili nagle promene temperature. Hemijski uzročnici u vidu duvanskog dima i škodljivih isparenja takođe izazivaju kašalj, ali on može biti i posledica infekcija izazvanih virusima i bakterijama. Kašalj uzrokuju i neki paraziti koji na svom putovanju po organizmu prolaze i kroz disajne puteve.

Mačka može da kašlje i zbog prisustva dlaka koje je progutala dok je lizala svoje krzno. Kašalj može biti i posledica alergijskih reakcija na razne supstance, čiju prirodu često nije lako utvrditi, a u stanju su da izazovu blokadu disajnih puteva. Udarci u oblasti vrata koji mogu izazvati lakše ili teže povrede dušnika, takođe mogu prouzrokovati kašalj. On može biti i posledica srčanih oboljenja, mada je to kod mačaka prilično retka pojava, kao i prisustva tumora.

Terapija

Ako mačka učestalo kašlje, treba proceniti prirodu simptoma, njihovo trajanje i ozbiljnost, i posmatrati njihov razvoj tokom nekoliko dana. Treba takođe da odredimo da li se napadi kašlja javljaju u određenim situacijama, na primer dok životinja leži, ili posle trčanja, da li je kašalj suv ili sa šlajmom, da li je praćen kijanjem, ili promuklošću.

Životinju treba držati na nekom toplom mestu, izbegavajući nagle promene temperature, podsticati je da jede i davati joj sirup za iskašljavanje i ublažavanje simptoma, koji je preporučio veterinar. Ako kašalj potraje, neophodni su detaljniji pregledi koji će pomoćI da se postavi tačna dijagnoza i odredi odgovarajuća terapija. Osim toga, veoma je važno da životinja svake godine primi vakcine protiv kalikoviroze, zaraznog rinotraheitisa i hlamidioze.

Poseban slučaj predstavlja pojava astme kod mačaka koja, kako se pretpostavlja, može biti alergijskog porekla. Kod životinja obolelih od astme, javljaju se napadi upornog, isprekidanog kašlja koji se s vremena na vreme ponavljaju, bez nekog preciznog pravila. To se često javlja u određenom godišnjem dobu, i izazvano je sužavanjem gornjih disajnih puteva, što smanjuje dovoljan dotok vazduha u pluća. Lečenje se sastoji u davanju preparata za širenje bronhija i lekova na bazi kortizona.

Zov
 
Natrag
Top