Šta je novo?

Mačak predvideo 50 smrti u staračkom domu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.692
Mačak predvideo 50 smrti u staračkom domu

Blic 02.02.2010 12:27Jedan mačak u domu za negu starih lica u Sjedinjenim Američkim Državama ima neobičnu sposobnost da predvidi smrt njegovih stanara - ona je to već dokazala čak 50 puta, piše "Telegraf".

Kada mačak oseti da pacijent treba da umre, on se uvija oko njega u poslednjim časovima života, piše u novoj knjizi dr Dejvid Dosa, specijalista gerijatrije i asistent na Univerzitetu Braun. Dosa je naveo da su podaci unazad pet godina pokazali da mačak Oskar retko greši i da ponekad ispravlja pogrešne prognoze medicinskog osoblja doma o tome koji je pacijent blizu smrti. Nedruželjubivi mačak, koji sada ima pet godina, usvojen je kad je bio mali u rehabilitacionom centru za stara lica "Stir haus" u Providensu na Rod Ajlendu, specijalizovanom za negu ljudi sa težim oblikom demencije. Dosa je prvi put objavio priču o Oskarovom misterioznom daru u članku u Medicinskom žurnalu Nju Inglanda 2007. godine. Od tada, mačak je udvostručio broj predviđenih smrtnih slučajeva i uverio specijaliste gerijatrije da njegove prognoze nisu slučajne. Oskar provodi svoje dane šetajući od sobe do sobe, a retko provodi vreme sa pacijentima osim u poslednjim časovima njihovih života. Ukoliko se nalazi van sobe umirućeg pacijenta, mačak grebe po vratima, pokušavajući da uđe unutra.

Kada su medicinske sestre jednom stavile Oskara na krevet pacijenta za kojeg su mislile da će umreti, on je izleteo van iz sobe i seo pored drugog pacijenta. Oskarova prognoza je bila tačnija - taj pacijent je uskoro preminuo, dok je onaj prvi živeo još dva dana.

Dosa i njegovo osoblje se toliko pouzdaju u Oskarova predviđanja da čak i obaveste članove porodice pacijenta pored kojeg je mačak seo.
 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.275
kažu da se u tom domu svi pacijenti plaše mački :haha:
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
I procitah "zanimljivu kletvu":"Dabogda Oskar seo pored tebe"....
 
Top