Šta je novo?

M1: Očekuje se čak 20.000 izbeglica na granici kod Horgoša

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.339
M1: Očekuje se čak 20.000 izbeglica na granici kod Horgoša
Tanjug
U Horgoš je danas stiglo više od 10 autobusa iz Beograda, Subotica i Kanjiže sa izbeglicama sa Bliskog istoka, a očekuje se da će do ponoći na srpsko-madjarsku granicu stići njih čak 20.000, javila je mađarska državna televizija M1.

580375_madjarska-policija-imigranti-ap_f.jpg

Razlog povećanom broju izbeglica je to što od večras stupa na snagu izmenjeni, stroži zakon o državnoj granici, navodi ta TV pozivajući se RTV Panon.

M1 navodi da pored granice austrijski aktivisti pomažu izbeglicama tako što su na putevima postavili strelice koje pokazuju pravac za Madjarsku, dele im vodu i hranu.

Takođe, navode da je prethodnih dana stigao rekordan broj migranata u Kanjižu, a da većina njih nije išla u kamp čiji je kapacitet hiljadu ljudi, već su hteli što pre da predju granicu.

Mađarska državna TV javila je i da je prošle noći na makedonsko-srpsku granicu stiglo svega oko hiljadu migranata.

Državni sekretar u Ministartsvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Laslo Čikoš rekao agenciji MTI da je “Srbija skoro prazna”, odnosno da se u njoj nalazi svega nekoliko hiljada izbeglica.

On očekuje da će pooštravanje kaznene politike po pitanju ilegalnih prelazaka granice promeniti puteve izbeglica, odnosno da će možda ponovo postati aktuelan daleko opasniji put preko mora u Italiju.
 
Top