Šta je novo?

Lustriran prvi novinar u Makedoniji

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Lustriran prvi novinar u Makedoniji


Beta |


Mahi Nesimi, bivši novinar albanske redakcije Radio-televizije Makedonije, koji je radio i u štampi na albanskom, prvi je novinar koji je prošao postupak lustracije.

Mahi Nesimi je posle novinarske karijere bio ambasador Makedonije u Hrvatskoj i radio je u Ministarstvo spoljnih poslova.

Komisija za lustraciju je danas razmatrala slučajeve još šest bivših funkcionera među kojima je jedan bivši presednik Vrhovnog suda, a dvojica su zaposlena u ministrtvima i članovi su vladajuće partije.

Komisija za lustraciju nije dala podatke o ostalim osobama čiji su slučajevi danas bili na dnevnom redu.

Komisija nije radila u punom sastvu zato što su članovi iz stranaka opozicije napustili sednicu jer smatrajući da je mandate predsednika Komisije Tome Adžieva istekao i da on nije legalno reizabran.

Oni ne prihvataju da se lustriraju samo bivši funkcioneri, već i sadašnji, da ne bi Komisija radila samo na dosijeima opozicije.

Komisija je do sada lustrirala bivšeg presednika Ustavnog suda Trendafila Ivanovskog, za koga je potvrdu dao Vrhovni sud, da je bio saradnik policiske službe SFRJ.

Lustrirani su i član Gradske skupštine i lidera partije Titovih Levih snaga, Slobodan Ugrinovski, i presednik fondacije Soroš u Makedoniji i dramaturg Vladimir Milčin.

U Makedoniji, po Zakonu donetom pre dve godine a dopunjenom ove, lustriraju se svi funkcioneri, zaposleni u javnim institucijama i novinari, univerziteski profesori, članovi Makedonske akademije nauka i umetnosti, kao i zvaničnici Makedonske pravoslavne crkve. Zakon se odnosi na period od 1944. godine do danas.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Danas počinje lustracija novinara i sveštenika u Makedoniji

Danas počinje lustracija novinara i sveštenika u Makedoniji


Blic

Skoplje - Danas u Makedoniji počinje proces lustracije novinara i sveštenika.

174337_makedonija-foto-01-reuter-ognen-teofilovski_kf.jpg


Od danas, u sledećih dva meseca novinari i sveštenici imaju obavezu da Komisiji za proveru činjenica, poznatijoj kao Komisija za lustraciju podnesu izjavu da nisu sarađivali sa tajnim službama u periodu od avgusta 1944. do današnjeg dana.

Izmenama odgovarajućeg zakona lustracijom su obuhvaćeni urednici i novinari, članovi Makedonske akademija nauka i umetnosti, medijatori, advokati, zaposleni u visokoobrazovnim institucijama i u političkim i verskim organizacijama.

Zakon je prvobitno donet za lustraciji svih nosilaca javnih funkcija.
 
Top