Lumboishialgia (Išijas)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Lumboishialgia (Išijas)


lumboishijalgija.jpg


Išijas je je oboljenje koje nastaje oštećenjem kičmenih korenova izazvanim prolapsom lumbalnih intervertebralnih diskusa. Veliki socio - medicinski značaj išijasa proističe iz činjenice da je to jedan od veoma čestih uzroka radne nesposobnosti, odnosno bolovanja.

Uzrok nastanka

Prerano starenje i degenerativne promene intervertebralnog (međupršljenskog) diskusa su svakako osnovni razlog ove bolesti. Najčečće pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela (pogrešan pokret) dolazi do pucanja fibroznog prstena diskusa i prolapsa njegovog središnjeg dela-nukleus pulpozusa koji vrši kompresiju na odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Predilekciono mesto je između petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena sa pritiskom na prvi sakralni koren. Ređi je prolaps između četvrtog i petog lumbalnog pršljena sa kompresijom petog lumbalnog korena, a još ređi između trećeg i četvrtog ili drugog i trećeg lumbalnog pršljena.

Klinička slika

U anamnezi ima više nastupa bolova u lumbalnom delu kičme (lumbago), obično posle naprezanja. Aktuelni bol je lokalizovan u istom predelu i širi se ka zglobu kuka, niz potkolenicu i list noge sve do prstiju. Parestezije (izmenjeni osećaj, osećaj mravinjanja), nekad i hipestezija (smanjen osećaj za dodir) u palcu noge govore da je u pitanju lezija korena L5, odnosno oštećenje diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena. Kada se ove smetnje jave na spoljnoj strani stopala i malom prstu, reč je o oštećenju korena S1. Ahilov refleks je snižen ili ugašen i to je najpouzdaniji znak išijasa.

Bolovi se pojačavaju pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh). Istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja bola (pozitivan Lazarevićev znak). Mogu se naći i raznovrsni motorni znaci - najčešći nalaz je refleksni spazam paravertebralne muskulature koja predstvalja odbrambenu reakciju od bolnih pokreta. Pokretljivost ovog dela kičme je ograničena, naročito unazad. Može se javiti i hipotonija mišića, npr.glutealnih a nekada i mišića cele noge. Nemogućnost stajanja na prstima i peti posledica je slabosti fleksora i ekstenzora palca i fleksora stopala. Prolaps između drugog i trećeg i trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena daje simptomatologiju od strane nervusa femoralisa - sniženje odnosno gašenje patelarnog refleksa, smanjenje snage, hipotonija i hipotrofija mišića kvadricepsa.

Dijagnoza

Osim kliničke slike za dijagnostiku su značajni EMG - koja može da identifikuje ledirane korenove i da odredi stepen njihovog oštećenja; nativni snimak lumbosakralne kičme obično pokazuju suženje intervertebralnog prostora, ali i druge degenerativne promene na kičmenom stubu. Suverena metoda koja pokazuje nivo i veličinu prolapsa je NMR (nuklearna magnetna rezonanca). Odličan prikaz prolapsa u ovoj regiji obezbeđuje i lumbalna radikulografija.

Lečenje

Akutna bolna faza zahteva hitnu terapiju zbog težine bolova, koji su u velikom broju slučajeva nepodnošljivi. Najefikasnija mera je infiltracija paravertebralne muskulature u blizini bolnih tačaka analgeticima i kortikosteroidima. Posle infiltracije treba grejati lumbalni predeo toplim termoforom. Korisna je primena i miorelaksantnih sredstava sa sedativnim dejstvom. Često se daju i injekcije vitamina B1, B6 i B12.

U akutnoj fazi najkorisnije je postavljanje u položaj na leđima sa natkolenicama u vertikalnom i potkolenicama u horizontalnom položaju - Williamsov položaj. Po smirivanju bolova primenjuje se fizikalna terapija sa ciljem jačanja paravertebralne muskulature. Bolesnika treba savetovati da spava na ravnoj postelji, da izbegava podizanje tereta pri ispravljanju, da ne pravi nagle pokrete i da sam sprovodi odgovarajuće vežbe. Ako postoji poremećaj funkcije sfinktera i potencije, značajne slabosti mišića i atrofije, znaci kompresije kičmene moždine i dugotrajni bolovi potrebna je hirurška intervencija.


Izvor: Stetoskop
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako otkliještiti živac u lumbalnom dijelu (išijas): 2 jednostavna načina

nn-696x398104bbb88f44bab9a.jpg


Ove vježbe će biti od velike koristi jer pomažu smirenju upale, i samim tim, ublažavanju boli. Naravno, ispočetka neće biti lako, zato se vježbe izvode polako, povećavajući istezanje na izdahu.

Kada disk, uslijed protruzije, vrši pritisak na živac, dolazi do bola koji se pruža niz nogu. Ovo stanje je poznato kao išijas, piše uspesnazena.com.
Išijas se odnosi na bol koja se javlja na putu živca koji se grana od donjeg dijela leđa kroz kukove i stražnjicu, i spušta se niz svaku nogu.
Bilo kakvo narušavanje prostora, gdje živac prolazi, može rezultirati ukliještenjem.
Lumbalna bol se širi duž natkoljenice ispod koljena u list ili / i u stopalo. Bol je jaka, neprekidna, u vidu žarenja, s utrnulošću noge, što otežava pokrete.

Najčešće se bol širi u jednu nogu, i jača je od bola u lumbalnom dijelu. Bol se pojačava noću, poslije dužeg stajanja, sjedenja, kihanja, kašljanja, i naprezanja.

Tradicionalno liječenje išijasa se najprije provodi uporabom odgovarajućih lijekova koje preporučuje liječnik. Ali, bolje je ne ograničavati se samo na korištenje lijekova protiv bolova.
Ako za vrijeme liječenja radite jednostavne vježbe za istezanje mišića, u kratkom vremenu ćete zaboraviti na bol.

Vježbe kod išijasa:

Vježbe za istezanje mogu biti od velike koristi jer pomažu smirenju upale, i samim tim, ublažavanju boli.
Naravno, ispočetka neće biti lako, zato se vježbe izvode polako, povećavajući istezanje na izdahu.

i9659feaadeb50e7a.jpg


Lezite na ravnu površinu, savijte nogu u kojoj osjećate bol i lagano je povucite k ramenu.
Kada osjetite istezanje, pokušajte zadržati nogu u takvom položaju 30 sekundi.
Ispravite nogu, odmorite se malo, i napravite ovu vježbu još dva puta.

is228c7cda9a52f4b2.jpg


Opet, u ležećem položaju, savijte noge u koljenima i polako ih povucite ka grudima, ne odvajajući stražnjicu od poda.
Prekrižite noge, kao što je prikazano na slici, i uhvativši rukama, zdravu nogu povučete.
Zadržite noge u ovakvom položaju još 30 sekundi, pustite ih, i vratite se u prvobitni položaj.
Napravite ovu vježbu također dva puta.
Izvodeći ove vježbe istezanja, stimulirate cirkulaciju krvi, eliminirajući stagnaciju u mišićima, samim tim ubrzavate svoj oporavak.

(uspesnazena.com)
 
Natrag
Top