лозница клупци и околина

Član
Učlanjen(a)
15.08.2009
Poruka
5
loznica.jpg

Историја Лозница

О насељености овог краја, још од праисторије, Археолошки налази сведоче многи. Од око 900. до 300. зијати године раније, ову област насељавали су Илири. Најстарије насеље Ад Дринум потиче из римског доба.

Насеље на месту данашње Лозница први пут се помиње у повељи краља Милутина с почетка 14. века, а као Паланка већ 1717. године. Име је вероватно од речи Лозица дошло због великог броја винограда. Као град насеље Лозница формирало се 1834. године, годину дана после припајања Кнежевине Србији. Поред мушке основне школе која ради са прекида од 1795. године, 1858. године добија и женску, а непотпуне Гимназију 1871. године. Већ 1888. године Лозница има новчани завод, штедионица, Сӱд, болницу.

Током Првог светског рата, од 16. до 20. августа 1914. надомак Лозница је битка вођена Церске, у којој је српска војска поразила аустро-угарске. Друга битка у овом крају у првом светском рату крају била битка на Мачковом камену, од 18 година. до 23. септембра 1914. Колубарска битка, трећа битка у овом крају је започела аустро-угарском офанзивом 6. октобра 1914. општим нападом на другу армију која је држала положаје у доњем Јадру и Мачве. У биткама на Гучеву ја Дрини после великих губитака српска војска се повукла на Колубара.

Лозница је ослобођена 2. новембра 1918. године.

Стварањем Краљевина СХС из основа се променио положај Јадра. Од пограничног краја постао је срез дубоко у унутрашњости нове Државе. Миран живот становника Лозница прекинуо је Други светски рат. Октобра 1941. окупатори су у Драгинцу у знак одмазде стрељали 2,960 људи, жена и деце. Лозница је ослобођена 23. септембар 1944.године. После ослобођења 1944.год. Лозница имала је око 3,000 становника. Према последњем попису из 1991. бог. лозничкој у општини је у 54 насељена страница живело 87.658 становника. Сам град те године имао је 18,826 становника један са приградском насељима Клупцима, Крајичницима и Лозничким пољем непуне 34.000. Лозница је за време протеклих ратова на простору бивше Југославије била транзитна станица и уточиште избеглим и унесрећеним људима. Негде око 70,000 људи је прошло кроз овај град, велики број њих добио је помоћ и збринути. Ја данас око 15.000 избеглих и расељених лица живи на подручју општине Лозница.

24452.jpg

Лозница, географија.

Град у подножју планине Гучево, у Подрињу, на десној обали Реке Дрине. Кроз град протиче речица Штира. Лозница се налази на надморској висини од 142 м. Лозничке Површина општине је око 612 км2 и убраја се у веће општине у Србији, по величини је на 46 мјесту и припада Мачванском округу и ако је природније да припада подрињски-колубарском округу. Друм од Београда је удаљен 139 км, 136 км од Новог Сада, 75 км од Ваљева, 53 км од Шапца и 6 км од Бање Ковиљаче.Такодје има и 3 км до села Клупци и 6 км до познатог Селца Тршић одакле је и Вук Стефановић -Караџић. У Лозници има доста равница (Лозничко Поље) и донекле је развијена пољопривреда (око 55% површине општине је пољопривредно земљиште).

Лозница је град на западу Србије (Доње подрињског) у близини границе са Босном и Херцеговином.

Сам град броји око 70 000 становника једна општина око 100 000. Лозница је град са великим туристичким потенцијалима као што су: Бања Ковиљачи (најлековитијих и једна од најлепших бања Србије), Тршић (родно место Вука Караџића), Троноша (Манастир из 14 века), Планина Гучево као ваздушни бања, Бања Бадања као и Река Дрине која је богата рибље фондом. Лозница је некада била индустријски јак град, првенствено ослоњен на хемијску индустрију вискозе, Фак У оквиру металска индустрије, мода У оквиру текстилне индустрије као и низ других Фабрика и других делова индустрије које су данас затворене, делом приватизовано. Данас, град је ослоњен на мала и средња предузећа и у будућности се планирају већа улагања страних Јер Компанија је при крају уређење индустријске зоне. Тренутно је Лозница медју 10 најнеразвијених градова у Србији са великом стопом незапослености.
Насељена страница које покрива општина Лозница:

Бања Ковиљачи, Башчелуци, Брадић, Брезјак, Брњац, Велико Село, Воћњак, Горња Бадања, Горња Борина, Горња Ковиљачи, Горња Сипуља, Горње Недељице, Горњи Добрица, Грнчар, Доња Бадања, Доња Сипуља, Доње Недељице, Доњи Добрица, Драгинац, Зајача, Јадранска Лешница, јаребице, Јелав, Јошева, Југовић, Каменица, Клупци, Козјак, Коренита, Крајишници, Лешница, Липница, Липнички шор, Лозница, Лозничко Поље, Милина, Ново Село, Пасковац, Плоча, Помијача, Рибарице, Руњани, Симино Брдо, Слатина, Стража, Ступница, Текериш, Трбосиље, Тршић, Филиповић, Цикоте, Чокешина и Шурице.




Лозница, култура

Сведоци су прошлих времена Црква покрова Богородице у Лозници, Манастир Троноша, Манстир Чокешина, споменици на Гучеву, у Текеришу, Драгинцу, као и етно село Тршић.

Постоји народна епски песма "Бој на Лозници. У њој је централни лик лознички војвода из Првог српског устанка Антоније-Анта Богићевић. Његов гроб се налази уз лозничку Цркву.

Лозница је родно место Јована Цвијића.

Родно место Миће Поповића, ау граду постоји истоимена галерија. У Тршићу, недалеко од Лозница Рођен је Вук Стефановић Караџић, а близу је Манастир Троноша, место раног Вуковог школовања.

Основна културна манифестиција општине Лозница представља традиционални Вуков сабор у Тршићу. Сабор се одржава сваке године у септембру, у недељу пред Малу Госпојину (21. Септембра) у знак сећања на Вука Караџића - великана наше културе. То је највећа манифестација у Србији, по свом значају и по масовности (окупља 20,000-30,000 посетилаца).

У општини Лозница Налази се 15 основних школа са издвојеним оделење и 4 средње школе. У основним школама образује се око 9000 основаца, ау средњим око 4500 средњошколаца. Основне школе у центру града су: ОШ "Анта Богићевић", ОШ "Јован Цвијић", ОШ "Вук Караџић", ОШ "Кадињацци". Лозница је позната по томе што се у њој одржава Републичко такмичење из српског језика у Тршићу.

Град побратим је Плоцк у Пољској. Сваке године политичари и дипломате из Лозница иду у Плоцк.

trsic_22_big.jpg


BigTrsicSep07lite.jpg


trsic-225x300.jpg


kursalon1.jpg


4536_Banja%20Koviljača,%20Srbija.jpg


КЛУПЦИ - основни подаци
seoce1.jpg


map1.jpg


Клупци су насеље у општини Лозница, које се налази у северозападној Србији, што представља ширу географску одредницу, а у ужем смислу припада доњем Подрињу, односно микрорегији Јадар, која обухвата слив истоимене реке између планина Иверка, Гучева, Борање, Јагодње и Влашића.

Клупци су име су добили по клупама које су се налазиле на брду , одакле су варошани из Лознице посматрали Милутиновића шљивике и Брезик, а у још старија времена на њима су се одмарали и каравани приликом преласка преко ових територија. Надморска висина је од 120 до 220 метара/највећу висину има Трњак од 227 м.

Некада село,данас део Клубаца припада граду Лозница, а део је предграђе са површином од 4,93 м квадратних смештено дуж магистралног пута Лозница-Ваљево и десне стране магистралног пута Лозница-Шабац. Клупци су насеље збијеног типа ,а од посебног туристичког значаја је је његова повезаност са суседним селом Тршић које је надалеко познато као родно место Вука С.Караџића и значајно туристичко излетиште.

Рељеф Клубаца ,гледано у целини, је равничарски,клима умерено континентална .Жеравија је једини водени ток који прелази преко територије Клубаца.Њено извориште је испод Велике и Мале Бобије и други је ток који одводњава североисточни део Гучева.Улива се у дринску отоку Старачу,а потом у Дрину.

Са географско-историјског аспекта Гучево је једна од најзанимљивијих планина Србије са највишом котом од 779 метара(Црни врх).Према Јовану Цвијићу Гучево спада у Динарски систем чинећи венац Подрињско-ваљевских планина.

Биљни и животињски свет Клубаца је веома оскудан.Око 66,1% површине заузимају њиве,а на шуме и то углавном листопане,отпада само 12,4% територије. Крупније дивљачи нема,а од ситнијих у пољима се може наћи зец и јеж. Птичију фауну представљају фазани и јаребице, у Ивовим барама има дивњих патки као ловне дивљачи.Од грабљивица има јастреб,кобац,сова,врана,гавран , свраке и друге.Ситније птичије врсте су врапци,ласте,сенице,штиглићи, црвендаћи и друге.Од домаће стоке највише се гаји живина,свиње и овце а говеда и конји веома мало и то на периферним деловима насеља.
kosovosrbijazi4.gif

ТОЛИКО ОД МЕНЕ ЗА ПОЧЕТАК
ПОЗДРАВ Из ЛОЗНИЦЕ
crossanimationsmall.gif

6c6ebyfvivqzxob1ppm0.gif

Undertaker-II.gif
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.04.2009
Poruka
10
Svaka cast, izgleda da si se lepo potrudio da bi ti sve ovo ispalo bas fino... Hvala od malobrojnih Loznicana ...
 
Natrag
Top