Loša ishrana tinejdžerki

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
image.jpg


Doručak izbegava čak 26 odsto tinejdžerki u uzrastu od 14 i 15 godina, ručak svakodnevno preskače njih 22 odsto, a 10 odsto redovno izbegava i doručak i ručak
Tinejdžerke masovno zbog vitke linije preskaču ručak i doručak, pokazalo je najnovije britansko istraživanje o načinu života mladih. One naime svakodnevno preskaču i po dva obroka jer su uverene da imaju previše kilograma i da moraju da smršaju.
Prema istraživanju, čak 26 odsto devojaka u uzrastu od 14 i 15 godina izbegava doručak, ručak svakodnevno preskače njih 22 odsto, a 10 odsto redovno izbegava i doručak i ručak. Samo jedna od pet ispitanih tinejdžerki jede preporučenih pet obroka dnevno s voćem i povrćem.


Iskrivljena slika
Istraživanje je sprovedeno na 32.000 dece u uzrastu od 10 do 15 godina. Zanimljivo je da je među njima bilo samo 10 odsto gojaznih. Uprkos tome, čak 40 odsto tinejdžerki, ali i dece od 10 i 11 godina, veruje da je predebelo i da bi trebalo da smrša. Većina njih koji tako misle već su na ivici zdrave težine, a neki su i premršavi.
Stručnjaci veruju da loše navike u ishrani u periodu razvoja mogu da dovedu do razvoja anoreksije i bulimije, kao i do drugih zdravstvenih problema. Umesto takvog nerazumnog i nezdravog ponašanja, stručnjaci preporučuju zdravu ishranu i obavezno vežbanje.


Po uzoru na Viktoriju Bekam
Britansko istraživanje potvrdilo je i teoriju da su mladi Britanci i dalje opsednuti veoma mršavim modelima i zvezdama koje nose veličinu nula poput Viktorije Bekam.
Iako je najpoznatija mršavica iz modnog sveta, britanska manekenka Tvigi, još šezdesetih godina popularizovala izgladneli izgled i nametnula ga kao modni diktat, istraživanja pokazuju da se pravi trend mršavljenja među mladim ljudima u Britaniji pojavio 1991. Tada je 58 odsto tinejdžerki uzrasta od 14 i 15 godina htelo da smrša.


Press
 
Natrag
Top