Loša ishrana izaziva razne bolesti kod pasa

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.539
Loša ishrana izaziva razne bolesti kod pasa
Dobro izbalansirana ishrana visokog kvaliteta je od suštinskog značaja za zdravlje vašeg psa, ali da li znate zašto?


20290420225548d6dae8e1a798744984_640x427.jpg

Foto: ThinkstockOvo su samo neki zdravstveni problemi koje direktno izaziva loša ishrana:

1. Gojaznost


Epidemija gojaznosti se zasigurno širi i u svetu pasa. Gojazni psi su pod većim rizikom od dobijanja artritisa, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, pa čak i raka. Prema nekim istraživanjima, gojaznost je direktno povezana sa skraćenim životnim vekom.

Obratite pažnju na nivo kalorija i masti u hrani vašeg psa. Iako su obe komponente važne u ishrani, unošenje velike količe može izazvati gojaznost ili pogoršanje gojaznosti.

2. Pankreatitis


Upala pankreasa ili pankreatitis u novije doba uzima sve više maha kod pasa i stvara probleme njihovim vlasnicima. Naime, najčešći izrok upale pankreasa jeste gojaznost i ishrana masnom hranom. Posavetujte se sa vašim veterinarom koji će utvrditi da li trenutni unos masti iz hrane može izazvati pankreatitis. Zato stručnjaci preporučuju blage dijete lako varljivom hranom.

3. Kamen u bešici


Kamen nastaje od minerala koji se stvaraju u mokraćnoj bešici psa. Kamen u bešici može biti mali, pa da se vremenom povećava u veličini i broju. Kamenje može biti sitno, ali krupno, uzrokujući neprijatnosti psima kao što je otežano mokrenje ili prisustvo krvi u mokraći. Ukoliko primetite simptome, potražite pomoć veterinara.

Međutim, kako biste sprečili nastajanje kamena u bešici, važno je da ljubimca hranite hranom koja ima manje kalcijuma i fosfora.

4. Bolesti srca


Baš kao i ljudi, psi često oboljevaju od bolesti srca ukoliko ishrana nije dobro izbalansirana. Jedan od ključnih faktora nastanka ovih bolesti jeste unos natrijuma, odnosno soli. Povećanje unosa soli dovodi do povećane cirkulacije krvi, zadržavanja vode u krvnim sudovima i povišenog krvnog pritiska. Kako se krvni pritisak povećava obolelo srce se uvećava da bi prevazišlo pritisak i moglo da pumpa krv iz komore.

Da li i vi hranite psa ostacima hrane? Da li hrana za psa sadrži visok nivo natrijuma? Vreme je da ovo promenite uz veterinarski savet i pomoć.

5. Dijareja


Psi često pate od dijareje, a u osnovi postoje dva tipa: dijareja tankog i debelog creva. Najčešći razlog diareje je nepravilna ishrana, pogotovu masna. Zbog neizbalansirane ishrane može doći do poremećaja u varenju, iritacije želuca i creva što za posledicu ima povraćanje i proliv. Dugotrajni prolivi dovode do teških poremećaja u organizmu, a naročito su osetljivi mlađi psi.

Naravno, svaki pas je poseban i ima jedinstvene potrebe, pa i u ishrani. Zato je važno da sa veterinarom razogvarate o svim opcijama kako biste vašem ljubimcu pružili izbalansiranu ishranu.

Izvor: B92
 
Natrag
Top