Londonski ugovor 1915

Da li je Srbija trebala da prihvati londonsko ugovor ili ne?


  • Total voters
    40
Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Londonski ugovor je bio tajni dokument kojeg je Antanta ponudila na potpis Kraljevini Srbiji 26. aprila 1915. godine.
Ugovor se odnosio na stvaranje Velike Srbije. Saveznici su nudili Srbiji Bosnu i Hercegovinu, Slavoniju, Srem, Bačku, južnu Dalmaciju i severnu Albaniju, ali bez Makedonije i dela Banata.
Za ulazak u rat i izdaju Središnjih sila Saveznici su Italiji ponudili Istru i veći deo Dalmacije, sto je kasnije rezultiralo i to 1920.Ugovorom u Rapallu i 1941. Rimskim Ugovorom, Rumuniji Banat a Bugarskoj Makedoniju.
Srbija je odbacila ugovor budući nije bila spremna odreći se Makedonije.

Sta mislite, da li je Srbija trebala tada da prihvati taj predlog i da se odrekne Makedonije, ili ne.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1
По мом мишљењу, Србија никако није смела прихватити Лондонски уговор, већ је требала да, након тог фамозног уједињења Срба, Хрвата и Словенаца, неколико година касније, изврши "ампутацију" Хрватске и словеније из Југославије, те да за себе задржи српске историјске регије - Србију (са Македонијом, Косовом и северним Санџаком), Војводину (са барањом), Босну и Херцеговину, Црну Гору (са јужним Санџаком и Метохијом), Далмацију, Кордун, Лику, Банију и Славонију. Словенија и Хрватска би постале у потпуности независне Државе. Сви Хрвати и Муслимани би били мирним путем пресељени у Хрватску; то пресељење би финансирала Српска Влада, и пресељенима обезбедила смештај у Хрватској. То је једина правда за Србију!
 
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
8
Pa sigurno je trebala prihvatiti i posle (kako je u postu iznad navedeno) poslije izvrsiti amputaciju dijelova sa vecinskim Hrvatskim i Slovenskim stanovnistvom na kalup evo vam "braco" drzava, ovi sta bi ostali unutar Srpskih granica ne bi poticali na nemire (jer ipak smo im dali slobodu koju su toliko dugo cekali) i vjerojatno bi se poceli polako seliti u svoje krajeve.

Rezultat svega toga, kasnije, ne bi doslo do genocida nad Srbima, Komunizam, Gradjanski rat, NATO bombardiranje vec bi Srbija danas bila duplo veca, sa barem 15-20 milijuna stanovnika, razvijenost i standard slican kao Zap. Europskim zemljama i Kosovo :)
 
Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.858
Skoro sam nasao tekst u nekom casopisu koji kaze da su sile antante bile protiv stvaranja kraljevine SHS,i nudili su u zamenu za to da Srbija ostane sama bez ostalih(bosne,hrvatske makedonije ,crne gore i slovenije) koloniju u Africi (Mauricijus)a sve zbog podele interesnih sfera istok zapad.Nasi su to odbili i ostalo je sve istorija nase drzave.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Koja je svrha ovakve diskusije? Kad imali vremeplov pa da o tome raspravljamo. Po toj logici mogli da se bavimo Maričkom bitkom: da li je Mrnjavčević trebao da uvede prohibiciju? Ili, da li je trebalo likvidirati Crnu ruku i onemogućiti majski prevrat, i da li bi to dovelo ujedinjenja Grče i Bugarske u napadu na Tursku i kakva bi bila podela Makedonije pod Obrenovićevima, jer se to isto desilo u I balkanskom ratu s tim da su Karadjordjevići prvarili Bugare i dovelo je do II Balkanskog rata.
Ovakve diskusije su potpuno bez značaja.
kao ono: šta b bilo da Brut nije izbo Cezara?
 
Član
Učlanjen(a)
12.01.2011
Poruka
24
Svha ove diskusije bi možda bila da izvučemo zaključak gde smo pogrešili i što je važnije još uvek grešimo.

Pre stvaranja Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca nekih mesec dana postojala je Država Slovenaca,Hrvata i Srba.
Jedina koja je zvanično priznala ovu državu je bila Kraljevina Srbija."Da nije bilo toga današnja Hrvatska i Slovenija ne bi ni postojale".

U znak zahvalnosti za to Hrvati su za vreme NDH pobili VIŠE OD MILION Srba.Zvanično umanjen na manje od 500 000 Žrtava.(Zahvalan NAROD nema šta)Nova država SHS nije mogla da se održi iz više unutrašnjih razloga.
Italijanima su kao pobednicima pripadali Istra i deo Dalmacije,Austrija pretendovala na Maribor a Mađarska Prekomurje i Međimurje.
Jedino rešenje za nju je bilo da se ujedini sa Kraljevinom Srbijom.

U to vreme je možda bila teška odluka za ili protiv,sa ove vremenske distance vidimo da smo mi Srbi povlačili zaista loše poteze.
 
Član
Učlanjen(a)
04.04.2010
Poruka
54
Ovaj potez vlade je bio pogrešsan aliTreba razumjeti koliko bi narod bio razočaran jer je puno ljudi poginulo u balkanskim ratovima da bi se zauzela Makedonija.
 
Član
Učlanjen(a)
13.09.2012
Poruka
76
Pre stvaranja Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca nekih mesec dana postojala je Država Slovenaca,Hrvata i Srba.
Jedina koja je zvanično priznala ovu državu je bila Kraljevina Srbija."Da nije bilo toga današnja Hrvatska i Slovenija ne bi ni postojale".

Пријатељ
Није научио историју добро!
Пре 1. децембра, 1918 су били Српски Хрватски Словеначке Државе /Ср. ХСД/ и после 1. децембра, 1918 су били Српски Хрватски Словеначке Државе /Ср.ХСД/.
Сви Версајски уговори закључени са Српском Хрватском Словеначком Државе / Хрвата и Словенаца / а не са Српско Хрватским Словеначке Краљевине /Краљевине Србија и Црна Гора /.

Упућивање:

Дана 28. јуна 1919 у огледалу сали потписан је Версајски мировни уговор са Немачком, познатом као Версајског споразума.
Немачка је од својих колонија и обавезује се да поштује суверенитет Аустрије.Текст уговора сусрет Србско Хрватски-Словеначку Државу, као један од потписника уговора.

5056895b.pngСент Жарменски споразум између Аустрије и победничких у Првом светском рату ..
Направљен од Париској мировној конференцији и који је потписан 10. септембра 1919 у париском предграђу Сен-Жермен-ен-Лаие.

5047665i.png


Неуилли уговор 27. новембра 1919 г. - Потписан са Бугарском...

5012984V.png


И т. нат. .........


Где ви видите "Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca" писања негде?
Покажи ми да ја не могу да га нађем?
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2010
Poruka
338
Natrag
Top