Ljubiša Stojanović Louis

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Tako je živeo Luis: Voleo je decu i muziku, plašio se da će ostariti sam Video

MBS, Pulsonline.rs | 31. 07. 2011. - 11:55h

Ljubiša Stojanović Luis (59), jedan od najpoznatijih i najcenjenijih srpskih pevača, koji je poginuo jutros u saobraćajnoj nesreći između Subotice i Novog Sada, za sobom je ostavio šestoro dece: sinove Miodraga - Miću, Marka, Sergija i Andreja, i ćerke Maju i Elu Mitu.

163263_luis-foto-03-zoran-loncarevic_ff.jpg
Nije bio strog otac, niti je bio opterećen time

Najmlađa ćerkica Ela Mita napuniće tri godine u novembru, a najstariji sin Miodrag ima 38 godina.

Kako je Luis otkrio u svom poslednjem razgovoru za "Blic", prošle zime, njegova potreba za velikim brojem potomaka poticala je iz dubokog straha da će u starosti ostati sam. Pogledajte fotogaleriju!

Začetnik etno popa i etno džeza kod nas

Ljubiša Stojanović Luis je bio začetnik etno popa i etno džeza kod nas. Imao je koncerte u Atini, Parizu, Stokholmu, Pragu, Minhenu... Nastupao je sa Bobijem Solom, Tomijem Salivenom, sa svetskim zvezdama džeza i na festivalima ciganske muzike, proglašen je za ambasadora univerzalne umetnosti u Italiji. Značajno mu je bilo samo poštovanje od kolega koji nešto vrede.

- Da li će mi Ministarstvo kulture nešto dodeliti, nebitno je - govorio je Luis.

Poginuo je 31. jula u saobraćajnoj nesreći između Subotice i Novog Sada.



- Moji roditelji su umrli u samoći, a ja se nadam da će za četrdesetak godina, kada budem odlazio sa ovog sveta, bar jedno dete biti uz mene - rekao je tada Luis za “Blic”.


Dvaput se ženio, sa Nevenkom i Dubravkom - Dudom. Sa trećom suprugom Silvanom, koja mu je rodila troje dece, nije bio zvanično venčan.

- Pitao sam je da se uda za mene, ali ona neće. Ko zna, možda ima druge planove - rekao je tada Luis.

Odvojio se od porodice u 16. godini

Ljubiša Stojanović Luis je rođen 25. juna 1952. godine u Leskovcu. Umesto da sa drugarima pika fudbal, on se šetao s omotima ploča američke džez legende Luja Armstronga. Neobičan dečak za to vreme i tu sredinu, zaradio je nadimak Louis, kako se u originalu piše ime legendarnog Luja Armstronga.

- Leskovac, Mionica, Kučevo, Ćuprija, Negotin, mesta su u kojima sam odrastao. Tata mi je bio nemiran, pa smo se mnogo selili. Muzičke korene nosim po majčinoj liniji, ona je bila domaćica, ali je izvanredno pevala, dok je ujak izuzetno dobro svirao harmoniku i pevao "diks"i. A ja sam to spojio. U devetoj godini počeo sam da pevam, a u jedanaestoj sam imao orkestar „Nebeski jahači“ - ispričao je Luis u ispovesti za Puls.

Lubiša Stojanović Luis: "Dunjo moja":


Odvojio se od porodice u 16. godini i otišao u Niš u srednju muzičku školu. Prijavio se za solo pevanje i saksofon, i živeo je u iznajmljenom samačkom stanu. U Nišu je sa uspehom nastavio školovanje na prvom stepenu Muzičkog fakulteta, a onda se oženio i dobio sina.

- Nisam osoba koja može da se veže za jedno mesto. Ona je smatrala da treba da budem prosvetni radnik, a ne muzičar, i zato me je napustila 1979. godine kada sam bio u vojsci. Kada je izbio rat u Sloveniji, ona se ubila - pričao je Luis.

Rekao je sebi da se više neće ženiti, a onda je upoznao Dubravku. Rezultat: 18 godina braka i još dvoje dece, Marko i Maja. I od nje se razveo, ali su ostali u dobrim odnosima.

Od života nije imao preterana očekivanja

Nevenčanu suprugu Silvanu upoznao je slučajno, kada je došla kod njega u studio sa drugaricom. Bila je ostala bez posla, a Luisu je bio potreban neko u studiju da prima poruke i pomaže.

- Nešto se izdešavalo između nas i, eto, imamo troje dece i imaćemo ih još. Izuzetno je jaka osoba, stalno ima nove ideje. Osmislila je moj koncert u Centru „Sava“ pre tri godine kada je na sceni bilo 58 učesnika i devet životinja, a ja sam izašao na konju - rekao je Luis.

Ljubiša Stojanović Luis: "Opa, opa"


Od života nikada nije imao preterana očekivanja, svemu je pristupao s lakoćom, u svemu nalazio uživanje i bio zadovoljan dobijenim.

- Apsolutno verujem da svako može da bude srećan, samo treba da veruje. Verovatno postoje problemi, ali ja ih zaboravljam - rekao je Luis u ispovesti za Puls.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Za kratko vreme nam odoše dva velika umetnika, Delča i Luis.
Ovih dana malo više razmišljam o Luisu. Ono što me je oduvek oduševljavalo kod njega su fenomenalne improvizacije, obrade izvornih pesama, ali i jazz obrade svetskih hitova.
Naravno, napisao je i više sjajnih pesama.
Pa, da još jednom odamo počast sjajnom umetniku, uz njegove pesme i obrade...













 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top