Ljubav ne poznaje razlike u godinama

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[h=1]Šta treba znati o ljubavi i seksu do četrdesete [/h]

Ljubav je izbor, požuda je nepouzdana, žrtvujte se i svađajte se… milion je saveta koje vam može dati osoba koja je prešla četrdesetu. Ako smo do tada bili učenici, u tom dobu postajemo instruktori.

news_10668.jpg

U seriji tekstova o shvatanjima ljubavi u različitim decenijama života, u kojima svaki put druga autorka iznosi spoznaje koje iskustvo godina donosi o muško-ženskim odnosima, temu "
ljubav u četrdesetima" Hufington Post poverio je rediteljki Mišel Kakiatore koja otkriva da joj se u stvari sviđa kako stari. "Iako mi kolena odskoro malo škripe i moj je osmeh uokviren nepoželjnim zagradama (borama), osećam se samouvereno i dobro. I dalje sam zaljubljena u čoveka s kojim sam skoro dvanaest godina. Čudno, zar ne? Jan i ja smo se sreli kad smo bili tinejdžeri, bili smo prijatelji s dvadeset i nešto, na ulasku u tridesete smo se venčali, još uvek smo prilično srećni u četrdesetima. Proteklih godina smo gledali raspade mnogih brakova. Ne mislim da smo išta radili bolje od ostalih. Zapravo, mislim da smo imali puno sreće, a na zajedničkom putu znali smo da učimo kako da istrajemo u ljubavi".

A evo što biste o ljubavi i seksu trebalo da znate u četrdesetima:

PONEKAD LJUBAV NIJE OSEĆANJE, NEGO IZBOR
Žudnja nije nešto što pomaže. To je nemiran osećaj koji greje dušu i daje uzbuđenje, ali istovremeno i pustoši. Zato morate da se neprekidno trudite oko ljubavi. Od toga da napravite partneru kafu kad ujutro žuri da ne zakasni do zatvaranja očiju pred činjenicom da koketira sa zgodnom
devojkom. Trudite se oko ljubavi i strast će doći.

ŽRTVUJTE SE, ALI NE PREVIŠE
Budite podrška kada je vašem/a partneru/ki potrebno slobodno veče za redovnu nedeljnu košarku ili pilates. Čak i ako to znači da preuzmete svu brigu oko dece na sebe, dajte jedno drugome slobodna popodneva ili večeri u kojima svako može da radi što god hoće. I svako malo pokažite da vam je stalo do interesa partnera/ke. Možda vam se ponekad čini da biste radije oprali sve prozore u stanu nego gledali emisiju o automobilima, ali ipak to učinite. Budite spremni na male ustupke. Ali nemojte popuštati kod velikih stvari koje od vas traže veliku žrtvu.

IMAJTE UZORE
Pronađite dobre uzore koji su opstali u dugoj vezi. Parovi koji jedno drugome opraštaju mane, slave uspehe partnera/ke u stvari nemaju neku tajnu formulu - jednostavno su okrenuti jedno prema drugome. Važno je osvrnuti se oko sebe i pronaći par kojem biste želeli da budete nalik. Dopustite da vas nadahnu, da vam pokažu put.

NEKA SEKS BUDE SEKSI

Kada ste prepušteni samo svom partneru i sebi, ostaje da se saglasite šta vam i koliko treba. Zdrava količina seksa za par s decom može strašno da varira – od jednom dnevno do jednom u tri meseca. Međutim bez obzira koliko mu se često prepuštate, monogamno ili drukčije – važan je
kvalitet. Seks koji je veselje, užitak, strast, koji se ne odrađuje. Valja se potruditi oko toga, neka svaki novi akt bude svečanost.

SVAĐA JE POTCENJENA
Znate li koliko su konflikti važni? Puno se raspravljajte. Zapravo, svađajte se dovoljno da biste shvatili da se ne svađate. Sukobljavajte se da biste shvatili kako je biti ljut kao pas na nekoga u sredu da biste ga/je ponovo obožavali u petak. Ponekad će vaš partner uraditi stvari koje su STVARNO grozne. Nemojte da se pretvarate da je sve u redu. Prigovorite mu i svađajte se. Isto tako, biće vaših postupaka koji će izludeti ljude oko vas. To je ljudski. Izvinite se, priznajte grešku. Ali nemojte odstupati kada verujete da je važno.

Izvor: S media
BUDITE VERNI SEBI
Zvuči kao najotrcaniji stereotip, ali ipak tako istinit. Nema šanse da održite vezu osim ako ste sto posto u njoj. Nemojte da budete ono što vaš trenutni partner od vas očekuje da budete (ili mislite da očekuje). Ako stalno budete potiskivali ono što ste, nikad se nećete osećati voljenima. Izgradnja veze je dugotrajan proces, od prvog poljupca pa godinama posle. Ne morate odmah da pokažete svoju čitavu unutrašnju lepotu. Ali nemojte da krijete ko ste. Ne treba vam život u laži.

BUDITE HRABRI, ZABAVNI I PLEMENITI
U potrazi za idealnim partnerom, umesto odgovornog, zaposlenog i pametnog, u turbulentnim dvadesetima prednost će imati zabavan, hrabar i plemenit frajer. Ako ste jedni od onih rođenih pod srećnom zvezdom, postoje šanse da upecate onog koji će objediniti sve te navedene karakteristike. Nekog ko će biti dovoljno hrabar da bi bio iskren. Dovoljno plemenit da ne bi bio previše iskren. Dovoljno duhovit da se puno smejete, iz bilo kog razloga, prenosi T portal.

Natrag