Član
- Učlanjen(a)
- 05.09.2013
- Poruka
- 4.465
Bog je ljubav
1.Jovanova 4:8 A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav.
Ljubav je oruzje koja razoruzava bez borbe.
Svako ko je odgledao bajku Snezna Kraljica ,ili nesto slicno ,mora da je to osetio.
Konkretno u doticnoj bajki zbog Ogromne ljubavi jedne devojcice otopilo se ledeno srce Snezne kraljice,i tako je oslobodila svog prijatelja.
Nesto slicno cini se i danas.
Mnogi zakopavaju svoje "ratne sekire" i "lose navike"
Zato Volimo jedni Druge jer ljubav potice od Boga (1.Jovanova 4:7)
Da ne budu prazne reci kako bi odgovorili
1.Kako je Bog pokazao ljubav prema nama nakon greha Adama i Eve?
- 1.Jovanova 4:
9 Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog Sina svog Jedinorodnog posla na svet da živimo kroza Nj.
10 U ovom je ljubav ne da mi pokazasmo ljubav k Bogu, nego da On pokaza ljubav k nama, i posla Sina svog da očisti grehe naše
2.Kako je Isus Hrist pokazao ljubav prema nama?
-Jovan 15:
13 Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje.
3.A kakva treba da bude ljubav medju Isusovim ucenicima?
-1.Jovanova 3:
15 Svaki koji mrzi na brata svog krvnik je ljudski; i znate da nijedan krvnik ljudski nema u sebi večni život.
18 Dečice moja! Da se ne ljubimo rečju ni jezikom, nego delom i istinom.
-1.Jovanova 4:
20 Ako ko reče: Ja ljubim Boga, a mrzi na brata svog, laža je; jer koji ne ljubi brata svog, koga vidi, kako može ljubiti Boga, koga ne vidi?
21 I ovu zapovest imamo od Njega: Koji ljubi Boga da ljubi i brata svog.
Isusova zapoved
Jovan 13:
34 Novu vam zapovest dajem da ljubite jedan drugog, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom.
35 Po tome će svi poznati da ste moji učenici, ako budete imali ljubav među sobom.
Jovan 15:17 Ovo vam zapovedam da imate ljubav među sobom.
Kolko je LJUBAV najmocnija i najbitnija pisao nam je i apostol Pavle u poslanici i znacaju Ljubavi
1.Korincanima 13
1 Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči.
2 I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.
3 I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže.
4 Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,
5 Ne čini šta ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu,
6 Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,
7 Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.
8 Ljubav nikad ne prestaje, a proroštvo ako će i prestati, jezici ako će umuknuti, razuma ako će nestati.
9 Jer nešto znamo i nešto prorokujemo;
10 A kad dođe savršeno, onda će prestati šta je nešto.
11 Kad ja bejah malo dete kao dete govorah, kao dete mišljah, kao dete razmišljah; a kad postadoh čovek, odbacih detinjstvo.
12 Tako sad vidimo kao kroz staklo, u zagonetki, a onda ćemo licem k licu; sad poznajem nešto, a onda ću poznati kao što sam poznat.
13 A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali je ljubav najveća među njima.
1.Jovanova 4:8 A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav.
Ljubav je oruzje koja razoruzava bez borbe.
Svako ko je odgledao bajku Snezna Kraljica ,ili nesto slicno ,mora da je to osetio.
Konkretno u doticnoj bajki zbog Ogromne ljubavi jedne devojcice otopilo se ledeno srce Snezne kraljice,i tako je oslobodila svog prijatelja.
Nesto slicno cini se i danas.
Mnogi zakopavaju svoje "ratne sekire" i "lose navike"
Zato Volimo jedni Druge jer ljubav potice od Boga (1.Jovanova 4:7)
Da ne budu prazne reci kako bi odgovorili
1.Kako je Bog pokazao ljubav prema nama nakon greha Adama i Eve?
- 1.Jovanova 4:
9 Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog Sina svog Jedinorodnog posla na svet da živimo kroza Nj.
10 U ovom je ljubav ne da mi pokazasmo ljubav k Bogu, nego da On pokaza ljubav k nama, i posla Sina svog da očisti grehe naše
2.Kako je Isus Hrist pokazao ljubav prema nama?
-Jovan 15:
13 Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje.
3.A kakva treba da bude ljubav medju Isusovim ucenicima?
-1.Jovanova 3:
15 Svaki koji mrzi na brata svog krvnik je ljudski; i znate da nijedan krvnik ljudski nema u sebi večni život.
18 Dečice moja! Da se ne ljubimo rečju ni jezikom, nego delom i istinom.
-1.Jovanova 4:
20 Ako ko reče: Ja ljubim Boga, a mrzi na brata svog, laža je; jer koji ne ljubi brata svog, koga vidi, kako može ljubiti Boga, koga ne vidi?
21 I ovu zapovest imamo od Njega: Koji ljubi Boga da ljubi i brata svog.
Isusova zapoved
Jovan 13:
34 Novu vam zapovest dajem da ljubite jedan drugog, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom.
35 Po tome će svi poznati da ste moji učenici, ako budete imali ljubav među sobom.
Jovan 15:17 Ovo vam zapovedam da imate ljubav među sobom.
Kolko je LJUBAV najmocnija i najbitnija pisao nam je i apostol Pavle u poslanici i znacaju Ljubavi
1.Korincanima 13
1 Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči.
2 I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.
3 I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže.
4 Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,
5 Ne čini šta ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu,
6 Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,
7 Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.
8 Ljubav nikad ne prestaje, a proroštvo ako će i prestati, jezici ako će umuknuti, razuma ako će nestati.
9 Jer nešto znamo i nešto prorokujemo;
10 A kad dođe savršeno, onda će prestati šta je nešto.
11 Kad ja bejah malo dete kao dete govorah, kao dete mišljah, kao dete razmišljah; a kad postadoh čovek, odbacih detinjstvo.
12 Tako sad vidimo kao kroz staklo, u zagonetki, a onda ćemo licem k licu; sad poznajem nešto, a onda ću poznati kao što sam poznat.
13 A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali je ljubav najveća među njima.