Lizi Borden - Devojka sa sekirom

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
lizzieeee.jpgSlučaj Lizi Borden, jedne od najpoznatijih žena na svetu, zaista je zanimljiv. Ona je optužena za brutalno ubistvo roditelja, ali je oslobođena. Ipak, sećanje na njen zločin je još živo, a deca u Americi čak pevaju i pesmice o ovom zločinu.

Lizi je rođena 19. jula 1860. godine kao mlađe dete Endjua Bordena. Imala je samo dve godine kada joj je majka umrla, a otac ponovo oženio. Maćehu nije podnosila i to nikada nije krila. Zato je i bila najsumnjivija, kada su 4. avgusta 1892. godine, u kući Bordenovih u Fol Riveru pronađena iskasapljena tela njenog oca Endrjua i njegove druge žene Ebi Darfi Grej. Na telu Lizine maćehe izbrojano je 19 rana, a na telu oca 11 uboda.

Svedočenja apotekara da je htela da kupi kiselinu, kao i tvrdnje komšija da je spalila svoju haljinu, bila su dovoljno za njeno hapšenje. Naravno, ne i za osudu. To je bilo vreme kada su žene retko osuđivane i odvođene u zatvor. Pogotovo kada je ta žena poreklom iz bogate porodice, a Bordenovi su bili najbogatiji u gradu.

Bitno je i to što porota nije mogla da poveže finu devojku koja redovno posećuje crkvu sa masakrom koji se dogodio. Čak i ako je Lizi Borden bila ta koja je sekirom iskasapila svoje roditelje, kaznu nije dočekala. Posle suđenja je uzela svoj deo nasledstva i odselila se iz grada. Imala je 66 godina kada je umrla.

Izvor:Wikipedia

Jos neka zanimljivost

Nasledstvo i svadja sa macehom oko istog,smatra se glavnim razlogom za ubistvo.Istraga je otkrila da je u kuci Bordenovih,nekoliko godina pre ubistva bila izvrsena pljacka,a krivac nije nadjen.Isto se desilo i u kuci Lizine komsinice .Kraj slucaja ukazuje na nju kao pocinioca.
Da je novac bio njen povod dokazuje i cinjenica da je Lizi nakon izlaska iz sudnice od nasledstva odmah kupila kucu u boljem kraju u kom je htela da zivi i pre zlocina,samo je njen otac to odbijao.
Interesantna je i cinjenica da je Lizi pored toga sto je bila u raznoraznim hriscanskim udruzenjima,bila lezbejka i imala jednu od najpoznatijih homoseksualnih veza sa glumicom Nens O'Nil.

Inace hotel Bordenovih je cuveno turisticko mesto,a najtrazenija soba je upravo ona u kojoj je Lizi,kako se smatra,ubila svoju macehu!
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
131
Lizzie Borden
 

Prilozi

  • borden_lizzie09.jpg
    borden_lizzie09.jpg
    226 KB · Pregleda: 1
Natrag
Top