Šta je novo?

Lista najprevođenijih autora: Lenjin u društvu Šekspira i Agate Kri

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.057
Lista najprevođenijih autora: Lenjin u društvu Šekspira i Agate Kristi


Tanjug |
Otac boljševičke revolucije Vladimir Ilić Lenjin našao se na petom mestu Uneskove liste najprevođenijih autora ikad, visoko iznad po književnosti čuvenijih Rusa - Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, koji je na 17. mestu, i Lava Nikolajeviča Tolstoja, na 24. mestu.


Agata Kristi


U prvoj petorci, inače, dominiraju Englezi: najpoznatija spisateljica krimića Agata Kristi je ubedljivo najprevođenija, tvorac neprevaziđenih pozorišnih komada Vilijam Šekspir je na trećem mestu, a na četvrtom je spisateljica za decu Enid Blajton.


Žil Vern

Drugi na Uneskovoj listi je pionir naučne fantastike, Francuz Žil Vern, dok je najpoznatiji američki autor horor fantastike Stiven King na devetom mestu.


Vilijam Šekspir


"Kraljice ljubavnih romana", Engleskinja Barbara Kartland i Amerikanka Danijel Stil zauzele su šesto i sedmo mesto, a najpoznatiji pisci bajki ikad - Danac Hans Kristijan Andersen i nemačka braća Grim, Jakob i Vilhem, našli su se na osmoj, odnosno desetoj i 11. poziciji.Enid BlajtonOsim Lenjina, koji je pre svega bio revolucionar i političar, još jedan lik kojem književnost nije zanimanje zauzeo je visoku poziciju - papa Jovan Pavle drugi rangiran je kao 22.Vladimir Iljič Lenjin


Reč je o podacima Uneskove elektronske baze podataka u kojoj se nalazi više od dva miliona naslova, 500.000 autora iz 148 zemalja.

 
Top