Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[SIZE=+2]Posle 20 godina Linuks bolji nego ikad


[/SIZE]



BILO JE TO BAŠ OVIH DANA U AVGUSTU 1991. kad je dvadesetogodišnji Linus Torvalds prvi put javno objavio da s veoma skromnim ambicijama radi na jednom operativnom sistemu koji će ubrzo postati poznat kao Linuks (Linux). „Ovo mi je samo hobi, neće biti ništa veliko i profesionalno kao GNU“, napisao je tada u svojoj, sada slavnoj, uvodnoj poruci o njegovom jezgru. „Verovatno nikada neće podržati ništa drugo osim AT diskova, jer to je sve što imam“, stajalo je na kraju poruke.

Međutim, nedugo posle toga programeri širom sveta su se svejedno zagrejali za njegovu kreaciju i s puno žara uključili u pravljenje novog operativnog sistema. Ostalo je, kako kažu, istorija. Verzija 3.0 njegovog jezgra, pojavila se pre nešto više od mesec dana, a kompanije širom sveta u velikoj meri se oslanjaju na taj operativni sistem.

Tri četvrtine robnih berzi u svetu koristi Linuks, a srešćete ga i na serverima koje koriste Amazon, Fejsbuk (Facebook), Tviter (Twitter) i Gugl (Google), da ne nabrajamo dalje. Čak 95% superkompjutera takođe koristi Linuks, a slično je i sa bankomatima i drugim uređajima od kritičnog značaja za poslovanje.

Naravno, tu je i Ubuntu, koji donosi Linuks na više stonih računara nego ikad pre, a ne treba zaboraviti ni Android, koji ga stavlja u samo središte mobilne arene.

Zaključak: Linuks je danas neizostavni deo našeg sveta i koristimo ga svakodnevno, znali mi to ili ne.

U okviru priprema za proslavu njegove dvadesetogodišnjice, Fondacija Linuks (Linux Foundation) je nedavno napravila i zanimljiv uporedni pregled statističkih podataka o stanju ovog operativnog sistema na njegovom početku i danas i rezultate prikazala slikovitim infografikama, a posebno pripremljen video detaljnije ilustruje rast Linuksa u prvih 20 godina.

Teško je zamisliti šta će uslediti u sledećih 20 godina, ali nadajmo se samo najboljem. Do tada, srećan dvadeseti rođendan!


 
Poslednja izmena od urednika:
Mlada nada
LEGEND
Učlanjen(a)
08.04.2010
Poruka
1.292
Evo jos nekih zanimljivih slika o razvoju linux-a u proteklih 20 godina:
linux_thenandnow.png

linux20infographic.png
 
Natrag
Top