Limun i narandža u saksiji

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]Limun i narandža u saksiji[/h]

Ukoliko želite da među svoje saksijsko cveće uvrstite dašak egzotike s juga, opredelite se za limun ili narandžu u minijaturnoj, kućnoj varijanti. Ne samo da će izrasti divna ukrasna biljka, nego ćete, uz malo strpljenja, moći da uživate i u sočnim plodovima, dok se Vašim domom širi osvežavajući miris citrusnog voća.
citrusi_u_saksiji.jpg


Uz pravilnu negu, limun i narandža u saksiji će Vas počastiti sjajno-zelenim lišćem, belim dekorativnim cvetićima i dobro poznatim žutim i narandžastim plodovima. Oni koji ih godinama gaje tvrde da u dom unose pozitivnu energiju i dobro raspoloženje - dovoljan je jedan pogled na egzotične biljke koje uspevaju i u našim uslovima da biste se razveselili. Čak i prema Feng shui-ju, drvo pomorandže i limuna je simbol sreće i u kuću unosi prosperitet. Trebalo bi ih postaviti u blizini ulaznih vrata ili ih držiti na terasi blizu ulaza u stan.

U pitanju su posebno uzgojene vrste, zimzeleni žbunovi koji su znatno manji od klasičnog drveta limuna i narandže, kako bi mogli opstati na terasi. Plodovi su jednake veličine kao i sa velikog drveta, ali ih ima manje, zbog manjka prostora.

Sobni limun može da naraste najviše 1-2 metra. Sobna narandža je mala biljka, retko naraste više od 60 - 100 cm, a raste sporo. od 10 - 12 cm godišnje. Cvetanje limuna i narandže je u letnjim mesecima.
limun_u_saksiji.jpg


Nega limuna i narandže u saksiji

Ljubiteljima biljaka limun i narandža uspevaju i u svetlim i u zatamnjenim prostorijama, ali svakako je bolje smestiti ih tamo gde će moći da upija puno svetlosti. Pored svetlosti, prija im i vazduh, pa su terase savršena mesta za ove biljčice veselih boja. Ukoliko nemate terasu, pa ga držite unutra, bitno je da redovno provetravate prostoriju i da ih zalivate svakih 5 dana.

Na velikim hladnoćama, biljke se moraju uneti unutra, jer im mraz oštećuje stablo. Međutim, ne prija im ni previsoka temperatura sa previše vlage. Najbolje bi bilo da im zimi nađete svetao kutak sa temperaturom od +7 do 13 stepeni.
narandza_u_saksiji.jpg


Zalivanje mora biti umereno (na 10 dana zimi) i ne jako hladnom vodom, dok se leti obavlja svakodnevno, uz prskanje, kako se biljke ne bi osušile. Zemlju u saksiji poželjno je promeniti svake druge godine.

Razmnožavaju se iz semena, ali je najjednostavnije kupiti već izniklu biljčicu. Obrezivanje nije potrebno, dok se kalemljenje preporučuje uz pomoć stručnjaka. Sobni limun i narandža imaju dug vek ukoliko brinete o nujima na pravilan način.

Patuljasto drvo limuna i narandže doneće vedrinu u svaku kuću ili stan, te je preporučljivo svima koji vole šmek mediterana i nije im teško da sa ovim biljkama u saksiji podele pažnju i ljubav, a one će ih višestruko nagraditi.
 
Natrag
Top