Šta je novo?

Limfa: "Kraljica vode" brani organizam od bolesti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.575
"Kraljica vode" brani organizam od bolesti

Najvažnija uloga limfnih žlezda je u pročišćavanju limfe, sprečavanju širenja zaraze i u proizvodnji limfocita i antitela

37340

IAKO je bez njega život nemoguć, limfni sistem je u odnosu na krvotok nepravedno zanemaren. Ovaj sistem od presudne je važnosti za organizam, jer obezbeđuje telu da se uspešno brani od bolesti. Od čega se sastoji i kakva je njegova uloga u zdravom organizmu, objašnjava fiziolog prof. dr Zvezdana Kojić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Rasprostranjeno je shvatanje da je limfni sistem u odnosu na krvotok "mlađa sestra". Ali to nije tačno, jer limfni sistem radi tiho, u senci, kako bi počistio "nered" koji su napravili skoro svi drugi sistemi u telu. Upravo zbog toga limfni sistem za organizam predstavlja ključni faktor, jer od njega zavisi da li će telo uspešno da odbije bolest i da se leči od povreda. Limfni sistem čini limfa, limfni sudovi, limfne žlezde, odnosno čvorići i limfni organi, odnosno velike limfne žlezde. Limfa, koja na latinskom znači "kraljica vode" nastaje iz krvi, odnosno od tečnosti kojom krv "kupa" svaku našu ćeliju. Zapravo, limfni sudovi vraćaju limfu u krvotok, zahvaljujući kojoj se deo krvi praktično "reciklira".

Kakva je uloga limfnih žlezda, odnosno čvorića?

- Limfne žlezde su najvažnije komponente imunog sistema jer stvaraju i skladište imune ćelije, uključujući i limfocite. Smeštene su duž limfnih sudova, raspoređenih svuda po telu, ali sa većom koncentracijom u specijalnim zonama. Limfnih čvorića ima između 600 i 700, a najviše u predelu vrata, pazuha i prepona gde mogu i da se napipaju. Važno je znati da ukoliko limfne žlezde ostaju uvećane duže od mesec dana, obavezno treba konsultovati lekara. U grudnom košu i stomaku nalaze se velike i važne limfne žlezde - slezina, slepo crevo i timus, a u usnoj duplji krajnici. Sve one predstavljaju primarnu barijeru protiv širenja bolesti, od kojih neke mogu biti veoma opasne, kao što su infekcije i karcinom. Ako se bolest raširi na limfne žlezde, one oteknu, postanu bolne i lako se opipavaju. Bolne žlezde obično znače infekciju, a ako se radi o karcinomu širenje je postepeno i bezbolno. U svakom slučaju, ako se posumnja na karcinom, uzima se punktat ili isečak limfne žlezde koji se šalje na biopsiju.

Koja je njihova primarna funkcija?

- Kao deo limfnog sistema pomažu da se stalnom održi tečna sredina u organizmu. Limfne žlezde filtriraju, transportuju i stvaraju tečnost poznatu kao limfa. Limfni sistem je u telu, zapravo, rasprostranjen baš kao i krvni i predstavlja pravi auto-put između tkiva i krvi. Kao takav on sabira i transportuje tkivne tečnosti iz svih tkiva, kao i proteine plazme natrag u vene i uopšte u krvotok. Takođe, transportuje u krv masti koje se apsorbuju u crevima, kao i velike molekule enzima i hormona sa mesta gde se stvaraju. Istovremeno, filtriraju limfu i zadržavaju mikroorganizme, odnosno bakterije i viruse kao i strane supstrate, odnosno otrove.

37341

Za koje je sve fiziološke i patološke procese limfni sistem važan?


- Limfni sistem predstavlja, pre svega, čuvara zdravlja. U tom smislu, limfa vraća proteine krvi koji su na neki način "pobegli" kroz zidove kapilara u tkivo. Zašto je to važno? Na ovaj način se obezbeđuje da se zapremina krvi ne smanjuje i da se zapremina tečnosti u tkivima ne povećava. To je životno važna funkcija limfe, jer u slučaju da se ne postigne vraćanje proteina, smrt nastupa u roku od nekoliko sati. A najvažnija uloga limfnih žlezda je u pročišćavanju limfe, sprečavanju širenja zaraze i u proizvodnji limfocita i antitela, uz pomoć kojih se organizam bori protiv bakterija, virusa i gljivica, kao i protiv sopstvenih tumorski izmenjenih ćelija.

Kako funkcioniše kada se jave patološki procesi?

- Limfni sistem funkcioniše po principu ostvarivanja bliskih veza sa brojnim tkivima i krvotokom. Kao takav ima veliki klinički značaj, jer je odgovoran za raznošenje malignih ćelija između različitih delova tela u procesu poznatom kao metastaze. Limfne žlezde mogu da "zarobe" kancerogene ćelije i tako zaustave dalje širenje tumora. Ali, ako nisu uspešne u uništavanju malignih ćelija, onda postaju mesto u kome se tumor sekundarno dalje razvija.

Šta se dešava kada dođe do poremećaja rada limfnog sistema?

- Poremećaje limfnog sistema različito shvataju lekari Evrope i Dalekog istoka, a drugačije lekari Amerike. Lekari Evrope i Dalekog Istoka ističu veliki značaj limfnog sistema u održavanju zdravlja i sprečavanju nastanka bolesti. Njihov stav je da limfni sistem podržava funkciju svakog drugog sistema, od imunog, digestivnog, do sistema za detoksikaciju tela. Po njihovom mišljenju poremećaj funkcije limfnog sistema dovodi do nastanka drugih poremećaja, od nastanka celulita pa sve do malignih tumora. Za njih je funkcija limfnog sistema vrlo važna kod prevencije i ranog otkrivanja maligniteta. Sa druge strane, lekari Amerike ne razmišljaju mnogo o limfnom sistemu, sve dok "nešto ne krene po zlu" i bolest ne postane očigledna.

Za koje sve bolesti limfni sistem može biti odgovoran?

- Limfni sistem može biti odgovoran za nastanak otoka tkiva, odnosno limfedem. To je situacija kada se višak tečnosti u tkivu ne vraća u krvotok, najčešće usled blokade limfnih sudova. Tada se javlja hronični otok ekstremiteta zbog akumulacije limfe u njima. Ovakvo stanje opterećuje blizu 20 odsto bolesnica nakon operacije karcinoma dojke. Takođe, i infekcija limfnih sudova je dosta česta komplikacija nastala zbog bakterijskih infekcija kože. Sa druge strane, postoji i infekcija limfnih žlezda u trbušnoj duplji, takođe, prilično česta kod dece i tinejdžera. Ima slične kliničke znake kao zapaljenje slepog creva, ali je razlika u tome što ovo stanje često prolazi spontano. Za određene bolesti karakteristične su uvećane, odnosno otečene limfne žlezde. Ovakvo stanje posebno je izraženo kod tuberkuloze, HIV-a, bolesti poljupca, odnosno infektivne mononukleoze, karcinoma poznatih kao Hočkinov i Ne- Hočkinov limfom, kao i kod metastaza tumorskih ćelija drugih organa (dojka, pluća, usna duplja) koje se prenose limfnim sistemom.

OČUVANJE LIMFNOG SISTEMA

Primenom zdravih životnih navika funkcija limfnog sistema može da se sačuva i unapredi, što je posebno važno kada je reč o malignim bolestima. U tom smislu, pravilna ishrana je od posebne važnosti. Primarno je da se izbegava industrijski obrađena hrana, jer se na taj način smanjuje ukupna količina "telesnog mulja" koje limfni sistem treba da očisti. Što manje toksina limfni sistem treba da obradi, to će lakše da funkcioniše, ističe dr Kojić, navodeći kao primer aflatoksin iz mleka i teške metale, među kojima su najčešći olovo i živa.
Redovna detoksikacija koja podrazumeva specijalne režime ishrane sadržane uglavnom od presne, termički neobrađene hrane, takođe je dobar način da se očuva limfni sistem. Uz to, redovno pražnjenje debelog creva olakšava rad jetre, bubrega i slezine. Naravno, bilo bi poželjno da pušači ostave cigarete zbog štetnih sastojaka u duvanskom dimu.

37342

Da bi se limfotok održao, neophodno je redovno hidriranje organizma. A da bi se to postiglo, obavezno treba piti dosta vode, prečišćene ili filtrirane, po mogućstvu osam čaša dnevno. Duboko disanje je još jedan način da se stimuliše kretanje limfe kroz telo. Ovakvo disanje podrazumeva disanje dijafragmom i kroz nos, a ne grudnim košem i kroz usta, odnosno plitkim disanjem. Treba praktikovati i redovnu fizičku aktivnost koja obuhvata hodanje, plivanje, istezanje, jogu, pilates, ples, kao i druge vrste individualno prilagođenih vežbi za stimulisanje limfotoka.

Zdravo znojenje takođe je poželjno za dobru detoksikaciju organizma i funkciju limfnog sistema. Da bi se to postiglo trebalo bi makar jednom nedeljno otići u saunu ili parno kupatilo.
Tesna odeća takođe može da remeti rad limfotoka. Tesne farmerke, bluze, brushalteri i veš mogu da izvrše takav pritisak na limfne žlezde i zaustave protok limfe. U tom smislu, posebno su opasni brushalteri.

Stoga je poželjno da bar 12 sati u toku dana žena bude bez brushaltera, a najbolje je da spava bez njega. Ako iz nekog razloga to nije izvodljivo treba prilikom kupovine birati komotan brushalter koji ne steže.
Previše sedenja i neaktivnost uopšte takođe predstavljaju faktor koji može da uspori i smanji tok limfe. Iako su mišićne kontrakcije za vreme vežbanja i dubokog disanja glavni način za dobru cirkulaciju limfe, njeno pražnjenje iz tkiva može da se stimuliše i potpomogne laganom limfnom masažom, naročito u predelu stomaka, pazuha i dojki.

Limfotok može biti blokiran i prisustvom stresa.
Engleska izreka "naša biografija postaje naša biologija", najbolje o tome govori. Jer, ako je osoba blokirana stresom, blokiran je i njen limfotok. Da bi se problem razrešio i limfni sistem ponovo pokrenuo, najbolje je razgovarati sa partnerom, prijateljem ili nekom drugom dragom osobom, savetuje dr Kojić.

Izvor: Večernje novosti
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.575
Sok koji čisti limfni sustav: Ruski recept pomogao tisućama ljudi od teških bolesti!

lemon-squeezer-609273_960_720-696x3989e66004336735ca9.jpg


Kada je limfni sistem u dobroj formi, cijelo tijelo radi kao sat. Čišćenje limfnog sustava po ovoj metodi, provodi se dva puta godišnje: u jesen i na proljeće. Vrijeme je – SAD! Evo tehnike…

Limfni sistem je važan dio imunog sistema. Njegova funkcija je da zaštiti tijelo do virusa i bakterija. Oni se neutraliziraju u limfnim čvorovima i sprječavaju ulaženje u krvne žile.

Kada je limfni sistem u dobroj formi, cijelo tijelo radi kao sat.

Pretilost i nedostatak određene fizičke aktivnosti uzrokuje zastoj limfe u različitim limfnim čvorovima. Zbog toga, u međustaničnim prostorima se nakupljaju otpadne tvari životne aktivnosti stanica (dijelovi razbijenih lipida, proteina, toksini i tako dalje), pa se čak postupno formira višak vlaknastog vezivnog tkiva (liječnici taj proces zovu „ fibroza“). Te stanice počinju jednostavno trunuti – nastaju onkološke bolesti, hipertenzije, alergije i drugo.

Prvi kanal za izbacivanje limfe u tijelu je vagina i uretra. Sve što je povezano sa sekretima žena i muškaraca signalizira da nešto živi u tijelu i limfa toga nekoga jede, cijenom vlastitog života i eliminacije. Drugi kanal su crijeva u kojima se nalaze deseci tisuća malih limfnih čvorova.
Kroz znoj i pazuh tijelo izbacuje i do 50% otrova. Sada ljudi koriste dezodoranse, od kojih se osoba ne znoji do 24-48 sati. Ne znoje se ispod pazuha, ali znoje se dlanovi.

Čelo se ne treba znojiti. Ako je ispod pazuha začepljeno, cijela površina tijela se znoji. To ukazuje na drugi stupanj povrede i kontaminacije limfnih čvorova. Lice bi trebalo biti relativno suho, dok bi ispod pazuha trebalo teći jer se tamo nalazi snažan znojni kanal, dok ih na licu nema toliko puno.
Žlijezde slinovnice su najmoćniji organ za detoksikaciju. Kroz slinu se izbacuje do pola litre toksičnog sputuma. Ako djetetu curi slina na jastuk to ukazuje o dugoročnim problemima limfnog sustava. Djeca se ne bi trebala znojiti čak i na temperaturi od 30° C. Njihov sustav znojenja je slabo razvijen. Ako se djetetu znoji glava noću, onda je bolesno. Kod djece sve mora uvijek izlaziti kroz bubrege i crijeva.
Upala zglobova je oštećenje limfnog sustava. Svi vjeruju da je oteklina u nogama uzrokovana srcem i bubrezima. Otekline mogu biti samo limfne. Kada je srce iscrpljeno, ne može pumpati krv, ali u nogama se ne nakuplja krv – nego limfa.

Znakovi upozorenja da je limfni sustav poremećen:

Akne
Razvoj bolesti zglobova
Nastanak papiloma
Na licu se nalaze pigmentirane mrlje
Bolesti zdjeličnih organa
Poremećaji u jetri
Oštar pad imuniteta

Detoksikacija limfnog sistema

Naranča, grejpfrut i limun su zaduženi za čišćenje limfe. Ovi plodovi su bogati vitaminima i voćnim kiselinama koje savršeno čiste limfu.
Zbog toga se u slučaju prehlade ili gripe preporučuje obilno konzumiranje ovog voća koje poboljšava imunitet.

Čišćenje limfnog sistema Walker metodom

Limunov sok mora biti čist, limun neprskan, bez dodatka vode ili šećera. Pije se pola sata prije obroka ili sat vremena nakon jela kroz slamku, kako se ne bi oštetila zubna caklina. Nakon toga isperite usta vodom kojoj je dodana žličica sode bikarbone. To će neutralizirati kiselinu u ustima.
Prije terapije se preporuča očistiti crijeva.

  • Prvi dan – pije se sok od 1 limuna
  • Drugi dan – sok od 2 limuna
  • Treći dan – sok od 3 limuna
  • Četvrti dan – sok od 4 limuna
  • Peti dan – sok od 5 limuna
  • Šesti dan – sok od 4 limuna
  • Sedmi dan – sok od 3 limuna
  • Osmi dan – sok od 2 limuna
  • Deveti dan – sok od 1 limuna.
Tijekom devet dana iskoristit ćete oko 25 limuna.

Sok po ruskom receptu – od limuna, cikle i mrkve

Potrebno: 2 kilograma bio limuna (s korom, ali bez sjemena), 2 kilograma bio cikle, 2 kilograma bio mrkve, 2 kilograma bio nara, 2 kilograma neprskane, netretirane brusnice, domaći med.
Iscijedite sokove od svakog povrća tj. voća zasebno, a zatim sve pomiješajte. Dodajte med i ostavite sve u jednoj posudi sa poklopcem u hladnjak.
Uzmite 50 ml soka i razblažite s 50 ml tople vode i pijte 10 dana svako jutro na prazan želudac.
Zatim napravite pauzu od pet dana. Opet ponovite ovu kuru ispijanja soka tijekom narednih 15 dana.
Specijalisti preporučuju čišćenje limfe ovim sokom dva puta godišnje u jesen i u proljeće.
Također, naizmjenično tuširanje hladnom i toplom vodom i parna kupališta su prijatelji limfnog sustava.

(econet.ru / stil.kurir)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.575
Tajna vaše LIMFE: Ne dopustite da vaša limfa postane ustajala, evo što se tada događa!

Homa_limfo_006-696x398479309032fbe639e.jpg


Pretilost i nedostatak određene fizičke aktivnosti uzrokuje zastoj limfe u različitim limfnim čvorovima. Zbog toga, u međustaničnim prostorima se nakupljaju otpadne tvari životne aktivnosti stanica pa se čak postupno formira višak vlaknastog vezivnog tkiva. Te stanice počinju jednostavno trunuti – nastaju onkološke bolesti, hipertenzije, alergije i drugi problemi.

Srce je mišićni žilni organ, koji tjera krv da teče kroz žile, zatim struktura krvnih žila i arterijski sustav osiguravaju njezin protok po žilama i arterijama. Limfni kanal ne posjeduje takav “pogon”. Kretanje limfe je sporo i osigurava se mišićima.
Glavni mišić koji započinje kretanje limfe je dijafragma. Ona je takozvano “srce” limfnog sustava. Tijekom fizičkih vježbi i dubokog disanja “trbuhom”, amplituda pokreta dijafragme je povećana i limfna cirkulacija je poboljšana, dakle zastoj limfe se eliminira.
Pretilost i nedostatak određene fizičke aktivnosti uzrokuje zastoj limfe u različitim limfnim čvorovima. Zbog toga, u međustaničnim prostorima se nakupljaju otpadne tvari životne aktivnosti stanica (dijelovi razbijenih lipida, proteina, toksini i tako dalje), pa se čak postupno formira višak vlaknastog vezivnog tkiva (liječnici taj proces zovu „ fibroza“). Te stanice počinju jednostavno trunuti – nastaju onkološke bolesti, hipertenzije, alergije i drugo.
Limfa se pročišćava kroz slinu. Žlijezde slinovnice spadaju pod limfni sustav, imaju izlaz u usnoj šupljini, te slinom iznose otpade svog sustava u probavni trakt za daljnje uklanjanje iz tijela.
U slučaju stresa, usta se obično suše, slina se ne izlučuje, u limfnom sustavu se događa zastoj pa se takvoj osobi daje čaša vode. Ali to nije poželjno raditi. Bolje je stimulirati izlučivanje sline pokretima sisanja, tako da se slina ponovno počne izlučivati u usta, te raditi pokrete gutanja.

Drugi način poboljšavanja izlučivanja sline je korištenje gume za žvakanje, te pola sata nakon jela stavljajući malo soli pod jezik.
Potrebno se je odreći loše navike da odmah nakon obroka pijemo i jedemo voće za desert.
Nemojte čuvati u hladnjaku jučerašnju hranu jer je ona (pogotovo ponovno podgrijana) puna toksina koji su se pojavili zbog reprodukcije bakterija truljenja, te nakon uporabe, takva hrana popunjava balastom cijeli vanstanični prostor i limfni sustav u ljudskom tijelu.
Limfni sustav je sustav koji čak i liječnici slabo poznaju. Oni ga nikada nisu ozbiljno proučavali. Limfni sustav funkcionira u jednom smjeru. Sve limfa teče od dolje prema gore.
Oticanje u nogama, rukama, očima, na donjem dijelu leđa i zglobovima – to je limfa.
Koja je svrha limfe? U organizam ulazi bakterija, viroza ili gljivica, a limfni čvor koji se nalazi blizu tog područja, blokira prolaz infekcije dalje u organizam. Ako bi kroz tijelo prošla npr gonoreja i došla do mozga, ljudi bi odmah umirali.

Iz limfnih čvorova izlaze limfociti, koji obilaze cijelu sluznicu. Ako oni tamo nešto nađu, onda to pojedu i opet to vraćaju u limfne čvorove. Limfni čvorovi to sve analiziraju, aktiviraju i izbacuju.
Prvi kanal za izbacivanje limfe u tijelu je vagina i uretra. Sve što je povezano sa sekretima žena i muškaraca signalizira da nešto živi u tijelu i limfa toga nekoga jede, cijenom vlastitog života i eliminacije. Drugi kanal su crijeva u kojima se nalaze deseci tisuća malih limfnih čvorova.
Kroz znoj i pazuh tijelo izbacuje i do 50% otrova. Sada ljudi koriste dezodoranse, od kojih se osoba ne znoji do 24-48 sati. Ne znoje se ispod pazuha, ali znoje se dlanovi. Također su popularne zahvati prerezivanja limfnih kanala.
Čelo se ne treba znojiti. Ako je ispod pazuha začepljeno, cijela površina tijela se znoji. To ukazuje na drugi stupanj povrede i kontaminacije limfnih čvorova. Lice bi trebalo biti relativno suho, dok bi ispod pazuha trebalo teći jer se tamo nalazi snažan znojni kanal, dok ih na licu nema toliko puno.
Adenoidi su limfni čvorovi. Svi koji dišu kroz usta imaju adenoide – povećane limfne čvorove nosa.

Žlijezde slinovnice su najmoćniji organ za detoksikaciju. Kroz slinu se izbacuje do pola litre toksičnog sputuma. Ako dijetetu curi slina na jastuk to ukazuje o dugoročnim problemima limfnog sustava. Ako se osoba ili dijete znoje u snu to može značiti da ima dječje gliste, lamblije ili još nešto.
Djeca se ne bi trebala znojti čak i na temperaturi od 30° C. Njihov sustav znojenja je slabo razvijen. Ako se djetetu znoji glava noću, onda je bolesno. Kod djece sve mora uvijek izlaziti kroz bubrege i crijeva.
Kronični laringitis i faringitis su limfni čvorovi ždrijela i grkljana. U slučaju te dijagnoze, ljudi imaju kronične infekcije, kronične gljivice ili kronični streptokok. Oni su kandidati za kronična oštećenja limfnog sustava.
Krajnici su najmoćnija baza za razne bakterije. Streptokok dolazi uvijek kroz krajnike. To su angine i reumatizam. Stafilokok ne ide preko krajnika. On dolazi kroz nos.
Upala gornje vilične šupljine je oštećenje limfnog sustava, a ne dišnog. U nosu ne postoji ništa, postoje samo rupice za zrak i membrane debljine jednog mikrona. Sve ostalo u nosu je gnoj. Od kuda dolazi taj gnoj? Iz trbuha, iz limfe, iz krvi i međustaničnog prostora. Sve to izlazi kroz nos.

Upala zglobova je oštećenje limfnog sustava. Svi vjeruju da je oteklina u nogama uzrokovana srcem i bubrezima. Otekline mogu biti samo limfne. Kada je srce iscrpljeno, ne može pumpati krv, ali u nogama se ne nakuplja krv – nego limfa.
Dakle, kako bi limfni sustav dobro radio, nije dovoljno “popiti tabletu” – osobe koje vode sjedilački način života, kao minimum bi trebale raditi vježbe disanja, “disati trbuhom”, barem minimalno vježbati i pokušavati više hodati. To pomaže djelomično eliminirati ustajanje limfe.
Također, naizmjenično tuširanje hladnom i toplom vodom i parna kupališta su prijatelji limfnog sustava.

Iz predavanja: Olga Butakova
econet.ru
/Prevela: Irina Tadej za atma.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.575
Ricinusovo ulje kompletno čisti limfni sustav: Recept dr David Williamsa spasio je mnoge!

castor-oil-plant-43220_960_720-696x398679666c26cad839b.jpg


Limfni sustav pročišćava tekućine koje okružuju stanice, uklanja otpad i nečistoće. Ako nije zdrav, može doći do serije ozbiljnih zdravstvenih problema, među kojima su i multipla skleroza, sindrom kroničnog umora, bol, debljina, nadutost, problemi s probavom i fibromijalgija. Ovaj se problem može lako riješiti pomoću ricinusovog ulja!

Iako je važan isto kao krvni, limfni sistem je nekako potpuno zanemaren. Ljudi se pretežno fokusiraju na čišćenje krvi, ali zdrav limfni sistem također je temelj za zdravo tijelo.

Limfni sistem je izuzetno važan za obnavljanje tkiva i liječenje upale većine organa. I za imunitet je od velike važnosti da se svakog dana stimulira limfna drenaža, kako bi se limfni sistem očistio.

Zašto je čišćenje limfe važno?

Limfni sistem pročišćava tekućine koje okružuju stanice, uklanja otpad i nečistoće. Na taj način omogućava stanicama da funkcioniraju normalno.
Ako limfni sistem nije zdrav, može doći do serije ozbiljnih zdravstvenih problema, među kojima su i multipla skleroza, sindrom kroničnog umora, bol, gojaznost, nadutost, problemi s probavomi fibromijalgija.

Limfni sistem se čisti vrlo lako – ricinusovim uljem

Ne postoji lijek koji može poboljšati protok limfe, ali ovaj se problem može lako riješiti pomoću ricinusovog ulja.
Recept je osmislio dr David Williams, a glasi ovako:
– Nanesite ricinusovo ulje na više dijelova na tijelu;
– Kako bi stimulirali protok limfe, nanesite jednu kap ricinusovog ulja na trbuh;
– Umočite nekoliko blaznica u hladno ricinusovo ulje i nanesite na kožu;
– Ostavite da odstoji preko noći.
Ricinusovo ulje popravit će cirkulaciju limfnih tekućina i probavu te će eliminirati upale.
Dodatni dobri načini da očistite limfu, ali i cijelo tijelo od toksina, su preznojavanje tijekom fizičke aktivnosti i sauna.

stil.kurir
 
Top