Likovni spektakl Muzeja savremene umetnosti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.001
Likovni spektakl Muzeja savremene umetnosti

Izložba Muzeja savremene umetnosti u Muzeju 25. maj. Izložene su slike, skulpture, crteži najznačajnijih umetnika iz prve polovine prošlog veka iz zbirke MSU koji je zatvoren pre sedam godina

1_zps9d31d1f2.jpg

Sava Šumanović, Pijana lađa, 1927.

MUZEJ savremene umetnosti priprema za iduću subotu veliku izložbu "Sto dela iz zbirki MSU - Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." Nema sumnje da će slike, skulpture, crteži i grafike najznačajnijih umetnika sa prostora bivše zajedničke zemlje predstavljati likovni spektakl, ovoga puta priređen u prostoru Muzeja 25. maj.

Izložba ima za cilj da nakon bezmalo sedam godina od zatvaranja zgrade na Ušću i zastoja u rekonstrukciji predstavi javnosti najznačajnija dela i autore jugoslovenske i srpske umetnosti ovog perioda koje čuva u svojim zbirkama.

Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, Muzej u ovom periodu nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku i da je samim tim njegova funkcija izlaganja umetnosti 20. veka suspendovana. Izložba takođe treba da upozori javnost da je neshvatljivi nemar države za sudbinu MSU ostavio duboke posledice kako po funkcionisanje i razvojnu politiku kuće, tako i po njenu društvenu, kulturnu i obrazovnu funkciju. Konačno, i po samu kulturu Srbije!

Izložba, zapravo, po vrhunskoj vrednosti dela ima značaj za ceo region.

Zaposleni u ovoj kući kulture od izuzetnog značaja se nadaju da će predstavljanje izbora iz fundusa Muzeja unekoliko premostiti ovu nemoguću situaciju koja je rezultirala višegodišnjim odsustvom reprezentativne postavke moderne i savremene umetnosti u glavnom gradu Srbije, osipanjem muzejske publike i lišavanjem stručne javnosti, ljubitelja umetnosti i mladih generacija neposrednog uvida u ovu značajnu umetničku baštinu naše zemlje. U nasleđe koje predstavlja identitet ovog podneblja.

2_zps3724027e.jpg

Nadežda Petrović, Pogreb u Sićevu, 1905.

BEZ SAGOVORNIKA
Vladislav Šćepanović, v.d. direktora MSU je komenatrišući zastoj u rekonstrukciji zgrade MSU na Ušću istakao da Muzej ne nailazi na pravog sagovornika u Ministarstvu kulture. Ministarstvo nije ni ovu, kao ni predhodne tri izložbe finansijski podržalo, a odgovori na dopise Muzeja - redovno izostaju! Govoreći o sponzorima, Šćepanović je istakao odličan odziv sredstava javnog informisanja, ali i to da je izložba organizovana bez finansijske podrške moćnih državnih i privatnih preduzeća koja se nisu odazvala pozivu da učestvuju u ovom značajnom projektu.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top