Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Likovna scena u doba krize - šta nas čeka u 2014.

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Likovna scena u doba krize - šta nas čeka u 2014.

Od Rubensa do naših velikana


Muzeji i galerije će nam ponuditi dela koja nisu izlagana ili su retko izlagana, kao i postavke koje podsećaju na važne datume i najveće stvaraoce srpske likovne scene.Marko Murat: Dah dubrovačkog proleća


Veliki rat

Izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata“ povodom Dana Narodnog muzeja 10. maja, kada će biti obeleženo 170 godina postojanja nacionalnog muzeja, sigurno će privući pažnju i publike i kritike. Nacionalni muzej za prvu polovinu godine priprema i izložbu dela Vlaha Bukovca iz svojih kolekcija, kao i izložbe „Rubensovi krugovi“ i „Dijalozi sa Mondrijanom“, a u drugoj polovini 2014. postavku posvećenu Marku Muratu.

„Provincija“
Galerija „Rima” iz Kragujevca godinu započinje izložbom vajara mlađe generacije Marka Crnobrnje.
- Nama izuzetno važan poduhvat biće izložba Stojana Ćelića u prvoj polovini godine. Međutim, centralni događaji za 2014. vezani su za ličnost i delo slikara Đorđa Ivačkovića (1930-2012), umetnika koji je živeo i stvarao između Pariza i Beograda - navodi Aleksandar Milojević, vlasnik galerije „Rima“. Izložba Ivačkovićevih slika je u junu.


MSU: Iz zbirke


Prva sledeća velika izložba Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (april/maj) prikazaće dela jugoslovenskog umetničkog prostora do 1945.

- S obzirom na to da je zgrada Muzeja na Ušću zbog zastoja u rekonstrukciji zatvorena više od šest godina, cilj izložbe je da prezentuje izbor reprezentativnih dela Nadežde Petrović, Milana Konjovića, Krsta Hegedušića, Save Šumanovića, Milene Pavlović Barili i drugih - navode u MSU. Značajno mesto u njihovom programu imaće i izložba nemačkog umetnika Sigmara Polkea (Legat Čolaković, septembar/oktobar).


Haos, Matica...
Galerija „Haos“ priprema gostovanja eminentnih umetnika iz Poljske i Francuske, a povodom 100 godina od rođenja Ljubice - Cuce Sokić biće prikazani crteži i akvareli iz porodične ostavštine koji do sada nisu izlagani. Iz programa Galerije Matice srpske može se izdvojiti izložba - Zbirka odlikovanja koja do sada nije izlagana...


Jovan Bijelić u SANU


- Sigurno je da ćemo krajem aprila imati retrospektivnu izložbu Jože Ciuhe. U planu su pristupna izložba Milice Stevanović, izložba povodom 50 godina od smrti Jovana Bijelića, kao i izložba dobitnika nagrade iz Fonda Ivana Tabakobića koji nisu izlagali - kaže Rada Maljković, šef izložbenog salona Galerije SANU.


Nove akvizicije

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog planira za mart i april da u svom prostoru u Novom Sadu pokaže postavku „Nove akvizicije“ sa delima koja su uključena u Likovnu zbirku dokumentarnog fonda.

- Biće prezentovana do sada retko izlagana ili neizlagana dela Milana Konjovića, Ljubice - Cuce Sokić, Bogdana Šuputa, Sretena Stojanovića... - navodi upravnica dr Jasna Jovanov. Za Noć muzeja predstaviće sliku Vlaha Bukovca „Velika Iza“ u ambijentu Memorijala Pavla Beljanskog koji je zapravo simulacija njegovog životnog prostora...

Izvor: Blic Online
 
Top