Liječnici ga otpisali: Sinu (2) davao marihuanu i pomogao mu pobijediti rak

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Liječnici ga otpisali: Sinu (2) davao marihuanu i pomogao mu pobijediti rak





Danas.hr 23.05.2011.


0168007.48.jpg



Očajni otac koji nije mogao gledati kako mu se sin muči od jakih lijekova koje je primao za liječenje teškog tumora na mozgu, odlučio je stvar uzeti u svoje ruke i mališanu dati - marihuanu. Dječak je danas izliječen, i živi normalno kao sva druga djeca.

Naime, malenom Chasu Hydeu iz američke države Montana liječnici su nedugo prije drugog rođendana dijagnosticirali mononukleozu, a potom i teški tumor na mozgu. Uslijedilo je liječenje kemoterapijom od koje se mališan osjećao još gore, odbijao je hranu, a liječnici su shrvane roditelje upozoravali da je izgledno da će mališan podleći bolesti.

No, onda se njegov otac Mike Hyde odlučio uzeti stvar u svoje ruke: potražio je savjet nekih liječnika i potajice sinu kroz sodu za hranjenje dao ulje konoplje, nakon čega je, tvrdi, dječak odmah počeo izgledati bolje. Istodobno je od liječnika zatražio da Cashu prestanu davati koktel lijekova protiv bolova.

"Nije pojeo ni mrvicu 40 dana, i ... bilo je zaista nevjerojatno gledati kako grize komadić sira. Pokazao je da želi živjeti", ispričao je Mike, koji je uvjeren da je upravo zbog ulja kanabisa njegov sin izdržao kemoterapiju. Kazao je i kako je bio prestrašen kad se odlučio dati sinu ulje konoplje, no još stravičniji osjećaj bio bi da je izgubio dijete.

U Montani je legalno uzimati marihuanu u medicinske svrhe, no nije jasno kakvo je pravilo kad su u pitanju djeca-pacijenti, piše Daily Mail.



Sakoman o travi: U medicini koristimo morfij, zašto ne i marihuanu?



0217007.48.jpg



U posljednje vrijeme u Hrvatskoj je pokrenuta rasprava o učinkovitosti djelatne tvari THC-a iz marihuane, koja se sve više koristi u medicinske svrhe. I naš najpoznatiji stručnjak za bolesti ovisnosti Slavko Sakoman smatra da treba temeljito klinički istražiti sve dobrobiti i zamke korištenja marihuane.

"Ako u medicini koristimo produkte opijumskog maka (morfij, kodein) za određene indikacije, zašto ne bismo koristili manje adiktivno sredstvo kao što je THC kod teških boli i grčeva", pita se Sakoman, inače voditelj Zavoda za bolesti ovisnosti u KB-u Sestara milosrdnica i Referentnog centra za ovisnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te član stručnog savjeta Vladina ureda za droge.

Naime, pobornici legalizacije marihuane ukazuju na njena medicinska svojstva i mogućnosti ublažavanja tegoba, primjerice multiple skleroze i sličnih neuroloških bolesti, a kontrolirana uporaba pokazuje dobrobit i kod PTSP-a i sličnih poremećaja.

Sakoman, koji se već 15 godina zalaže da se zbog jednog jointa ne završi na trogodišnjoj robiji, podržava svaku mogućnost za ublažavanje boli i patnji oboljelih, piše Vjesnik. No, smatra pretjeranim očekivanje da bi ulje kanabisa moglo liječiti rak.

"Moguće je da se to temelji na subjektivnom doživljaju pojedinih bolesnika, ali nesumnjivo je za teške bolesti vrijedno umirujuće djelovanje kanabisa preko središnjeg živčanog sustava. Osjećajući se bolje bolesnik može dobiti motiv i osnažiti imunološki sustav za daljnju borbu s bolešću", zaključuje Sakoman, ali i upozorava da ima i onih koji na kanabis reagiraju psihozama.

Zato, napominje, treba temeljito klinički istražiti sve dobrobiti i zamke korištenja marihuane.

Za najavljene izmjene zakona, po kojima bi se posjedovanje jointa tretiralo prekršajnom, a ne kaznenom prijavom, Sakoman smatra da ne bi trebalo potaknuti porast uporabe te droge.


 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
marica je cudo biljka. od ljekovitih svojstava do popravke raspolozenja. legalizovat je treba pod hitno.
 
Učlanjen(a)
11.11.2014
Poruka
3
Ja koristim thc vise od 2 godine i jako se dobro osecam a imala sam 3 operacije i bukvalno su me otpisali a imam 47 god i dete od 11 god,setam i lako se krecem i jako mi prija.ako mozete nabavite jer moj karcinom koji se bio prosirio po celom abdomenu se smirio cak mi je i pluca zahvatio,kada ga budete uzimali nemojte se uplasiti jer posle 5 nedelja se dobro ispovracate,srecno.Najvecu zahvalnost dugujem mom Sasi-spasitelju.Hvala..simpsonulje@gmail.com
 
Natrag
Top