Šta je novo?

LIHVARENJE I SAMOUBOJSTVO Privedena četvorka reketarila Makedonca

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
LIHVARENJE I SAMOUBOJSTVO Privedena četvorka reketarila Makedonca koji je na kraju počinio samoubojstvoIzvor: Slobodna Dalmacija 26.11.2010. | 12:29

policija000_thumb.jpg

Splitska je policija u suradnji sa PU Dubrovačko-neretvanskom te u koordinaciji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a danas privela četiri osobe koje sumnjiče za sudjelovanje u samoubojstvu, sklapanje lihvarskih ugovora, iznude i prijetnje.

Dosadašnjim je istraživanjem poznato da su
Neven H. (38) iz Makarske, Matko R. (38) iz Podgore, Ante P. (29) iz Splita i Ramadan A. (57) iz Ploča oštetili sedam osoba sa šireg splitskog područja ukupno za 2 milijuna i 874 tisuće kuna.

Zbog trogodišnjeg sustavnog maltertiranja kamatara, samoubojstvo je počinio 51-godišnjak, građevinski poduzetnik iz Makedonije koji je nekoć živio u Makarskoj.


Novac je posudio od Ramadana A. koji se bio zadužio kod Nevena H., Marka R. i Ante P. Kako Ramadan nije mogao vraćati svoj dug lihvarima, prepustio im je dugovanje koje je prema njemu imao 51 -godišnjak.


Kamate su mjesečno iznosile od 10 do 15 posto pa bi posuđenih 20.000 eura za godinu dana doseglo 44.000 eura. Novac su iznuđivali grubim prijetnjama i silom i iskorištavali teške imovinske prilike oštećenih pa ih na taj način naveli da djeluju na štetu svoje imovine.


Sada pokojnog 51-godišnjaka su doveli do ruba, prisilivši ga da im preda vlasništvo nad stanom u Makarskoj, višestruko vrijednijim od iznosa duga, i da s obitelji odseli u Makedoniju gdje je prije godinu dana pod pritiskom sebi i oduzeo život.


Četvorka je uhićena po dojavama oštećenih građana, a svi privedeni su do sada više puta prijavljivani zbog nasilnih kaznenih djela.


Prijavljeni su za ukupno 29 kaznenih počinjenih kaznenih djela i to 11 iznuda, 12 lihvarskih ugovora, dvije prijetnje i 3 kaznena djela sudjelovanja u samoubojstvu kao i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, na štetu 7 državljana RH u ukupnom iznosu od 2 874 000,00 kuna.


U pretragama stanova, obiteljskih kuća, apartmana i drugih prostorija kao i vozila koje su koristili. Pronađeno je i privremeno oduzeto više mobitela, SIM i memorijskih kartica, rokovnika sa popisima dužnika te izračunima duga i kamata, kreditnih kartica, ugovora, zadužnica, priznanica, računa, 4 800,00 kuna i 2 045,00 eura te 2 ručne bombe i 19 komada raznog streljiva.


Povodom uhićenja je danas sazvana izvanredna konferencija za medije na kojoj su prisustvovali načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta Marinko Ivandić i načelnik Sektora krim.policije Ante Matković, a osumnjičenici se privode na saslušanje u Istražni centar Županijskog suda u Splitu.


Vladimir Urukalo / Andre Kuzmić
 
Top