Lideri G20 samo utišali “valutni rat”

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Finiš samita u Seulu


Lideri G20 samo utišali “valutni rat”



Agencije | 12. 11. 2010. - 10:51h | Foto: Reuters


Šefovi država i vlada G20, organizacije najuticajnijih zemalja sveta, dogovorili su se danas, tokom drugog i završnog dana samita koji se održava u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, da će izbegavati devalviranje sopstvenih valuta. Ova uopštena odluka se pre svega odnosi na SAD i Kinu koje su proteklih meseci vodile “valutni rat”, ali je teško očekivati da će skup u Seulu staviti tačku na ovaj spor koji preti da ugrozi oporavak globalne ekonomije.
89991_mdf09039_f.jpg


Barak Obama, američki predsednik, naveo je u obraćanju liderima G20 da ne bi smelo da bude nedoumica oko ispravljanja finansijskih nepravilnosti koje su “omogućile krizu koju tek što smo prebrodili”.

“Vrednost valuta mora da odslikava ekonomsku realnost. Privrede u naglom razvoju treba da dozvole da tržište upravlja vrednošću njihovih valuta. Ovo je pitanje koje sam pokrenuo u razgovoru sa Hu Đintaom, predsednikom Kine, a mi ćemo sa pažnjom pratiti rast vrednosti kineske valute”, kazao je Obama.
Vašington tvrdi da je vrednost juana nerealno mala u odnosu na snagu kineske ekonomije, što izvoznicima iz te zemlje daje nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju, a Pekingu u isto vreme omogućava gomilanje ogromnih rezervi u stranim valutama. Kineski zvaničnici, s druge strane, tvrde da Peking ima obavezu da reformiše svoj valutni sistem, ali da je za tako nešto Kini neophodna globalna ekonomska stabilnost. Vrednost juana počela je lagano da raste u odnosu na dolar u poslednje vreme, ali ne tempom koji Vašington očekuje da bi mogao da podigne konkurentnost američke proizvodnje. U isto vreme, Obamina administracija pribegla je “kineskom matodu”, time što su Federalne rezerve prošle nedelje upumpale 600 milijardi dolara u ekonomiju, a taj potez, koji je izjednačen sa štampanjem novca, naišao je na oštru osudu Kine i njenih saveznika u G20.


464SUF.jpg


Obama: Svetska ekonomija na putu oporavka


Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas u Seulu da je svetska ekonomija "na putu oporavka", ali da on i drugi lideri najrazvijenihih zemalja moraju dalje raditi na prevazilaženju razlika oko pitanja trgovine i valuta.

89983_mdf09202_f.jpg


Obama je poslednjeg dana samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja i zemalja u usponu, rekao da i pored napretka u više oblasti, on i drugi lideri uviđaju da "napredak nije došao dovoljno brzo", posebno u stvaranju novih radnih mesta.

"Imamo oporavak", odgovorio je Obama na pitanje o velikoj nezaposlenosti u SAD i dodao da ga je potrebno ubrzati, ali i da je na privatnom sektoru da stvori radna mesta a ne na vladi.

On je odbacio sugestiju da je na svetskoj sceni oslabio pošto je njegova Demokratska stranka pretrpela poraz na izborima za Kongres SAD. On je rekao da su lideri širom sveta, posebno u Aziji, spremni da sarađuju s Amerikom u ekonomskim i bezbednosnim pitanjima.

Sledeći samit 2011. u Kanu

Naredni samit biće održan 3. i 4. novembra 2011. u Kanu, na jugu Francuske. “Samit G20 biće održan u festivalskoj palati u kojoj se svake godine održava filmski festival u Kanu. To je prostor prigodan za obezbeđivanje”, kazao je David Liznar, zamenik gradonačelnika Kana. Francuska od danas na godinu dana predsedava organizacijom 20 najuticajnijih država sveta.
Američki predsednik je na pitanje o optužbama iz SAD na račun Kine o nepravičnoj praksi u trgovini i politici valute, rekao da se dugo zalagao za rast u Kini, ali da je juan potcenjen.

"I Kina troši ogromne količine novca intervenišući na tržištu kako bi ostao potcenjen", rekao je Obama za kineski juan.

Predsednik SAD je naveo da je o tome razgovarao s kineskim predsednikom Huom Đintaom i da očekuje pomak po tom pitanju. Dodao je da je važno za Kinu da postepeno dozvoli tržištu da odredi vrednost valute. Pitanje valute, navodi AP, bilo je ključno tokom privatnog sastanka Obame i Hua.

Američki predsednik je rekao da mu je potrebno "dodatno vreme" za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom.

Agencija AP navodi da je Obama, posle poseta Indoneziji i Indiji, gde je objavio više privrednih sporazuma s tim zemljama, u Južnoj Koreji doživeo neuspeh, kao i da će ga u Japanu na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje sačekati ista složena pitanja trgovine i valuta.
 
Natrag
Top