Letnjikovac, gazebo, paviljon ili venjak – mesto za uživanje u debelom hladu

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
212

Letnjikovac, gazebo, paviljon ili venjak – mesto za uživanje u debelom hladu


letnjikovac-sa-krovom-od-trske.jpg


Kako vi zovete onaj objekat u dvorištu, koji najčešće nema bočne zidove, ima samo nadstrešnicu i ogradu, a koristi se najčešće leti, kad upeče sunce? Ima više naziva, recimo letnjikovac, gazebo, paviljon ili venjak, a sigurno ih ima još nekoliko. Bilo kako bilo, ovaj mali objekat gradi se isključivo kao mesto za uživanje u debelom 'ladu, a osim više imena, može imati i više namena.

Ipak, sve su nekako skopčane sa uživanjem na otvorenom u letnjim mesecima, kad od vrućine ponekad želimo da iskočimo iz sopstvene kože. Gradi se od različitih materijala poput metala i drveta, a može imati i zidane stubove od betona ili cigala, između kojih je neka vrsta ograde, koja mu daje formu koja liči na kuću.

Isto tako, može biti pokriven krovom od drveta, crepa, trske, impregniranog ili PVC ceradnog platna. Može imati i mrežu protiv insekata, za prijatne letnje večeri, kada uživanje mogu da vam pokvare komarci. Ovakve letnjikovce možete i poručiti, a firma koja ih proizvodi će se potruditi da ih uskladi sa prostorom kome su namenjeni, prema vašim željama. Brzo, efikasno, čisto i bez po’ muke.

luna-cerade-paviljoni-gazebo2.jpg


A ako sa stolarskim i zidarskim alatima niste “na Vi”, možete se time pozabaviti i sami. Biće to nešto jedinstveno i posebno, jer je vaših ruku delo. Ali da vidimo kako je to nekada bilo…

Čemu su služili nekadašnji letnjikovci​


sam-svoj-majstor.jpg


U davna vremena, letnjikovci kakve danas poznajemo bili su samo šupe sa krovom, napravljene uglavnom od drveta. Služili su prvenstveno za odmor radnika na farmama leti, kada su temperature visoke. Zbog toga i jesu bili popularni, jer su bili mesta na koja su se radnici sklanjali u toku dana kad je najgora žega, da tu u hladu ručaju, popiju neko piće i uživaju u pogledu na okolinu.

Ali, poslednjih godina, upotreba letnjikovaca je evoluirala, tako da sada imaju širok spektar namena. Ovo je dovelo i do promene u načinu gradnje, tako da je sada lako ispuniti svi zahteve naručilaca. Pa hajde onda da vidimo koje su neke od današnjih namena letnjikovaca.

# Mesto za održavanje malih privatnih događaja


letnjikovac-za-vencanje.jpg


Neki ljudi danas koriste letnjikovce kao mesta za održavanje malih privatnih događaja kao što su venčanja, rođendanske zabave ili neke kraće poslovne proslave poput koktel-partija. Letnjikovac je odlično mesto za minimaliste, recimo za venčanja, unutar ograničenog prostora vašeg placa, što vam može pomoći i da uštedite novac. Jer ipak, ako želite malo i intimno venčanje, ovo je daleko jeftinije (i prijatnije) nego da iznajmite prostor za ovaj događaj.

# Zaštita od loših vremenskih uslova

drveni-letnjikovac.jpg


Ponekad poželite da budete na otvorenom prostoru u svom dvorištu, kako biste uživali u pogledu na svoju cvetnu baštu ili pejzaž, dok pijete omiljeno piće ali, ima dana kada je napolju pretoplo, ili možda baš tog dana pada kiša, tako da je nemoguće sedeti u dvorištu. U ovom slučaju, letnjikovac vam može pružiti utočište, na kome ćete biti zaštićeni od sunca i kiše, a po potrebi i od komaraca.


# Mesto za opuštanje


letnjikovac-od-drveta.jpg


Letnjikovac je, takođe, odlično mesto za opuštanje
na kauču, uz dobru knjigu, finu muziku u pozadini i omiljeno piće. Ponekad vam je potrebno da samo ležite, ne radite ništa i osluškujete prirodu. A ovo takođe može biti i odlično mesto za vežbanje joge ili meditaciju. Sve zavisi od vaših ličnih afiniteta.


# Soba na otvorenom


letnjikovac-pored-bazena.jpg


Alternativno, letnjikovac se može koristiti kao spoljni produžetak kuće, ukoliko je to potrebno. Na primer, u njemu možete da imate čajnu kuhinju i malo kupatilo, televizor, muzičku liniju, krevet i po potrebi još nešto. U tom slučaju, letnjikovac može da služi kao gostinjska, radna soba ili atelje za umetnika.

Neki žele da imaju kućni spa centar, pa u svom letnjikovcu naprave saunu, ili mesto za presvlačenje pored bazena. U tom slučaju, gradi se blizu kuće, radi lakšeg pristupa, i blizu bazena, da biste nakon što ste se okupali u njemu mogli da se istuširate i presvučete.


# Fokusna tačka


letnjikovac-vidikovac.jpg


Slično originalnoj nameni, letnjikovac je odlična fokusna tačka za pogled na pejzaž, dok uživate u lepom vremenu. Ovaj savršeni pogled na dvorište i okolinu ne donosi samo estetski doživljaj, već vam daje uvid u sve što se dešava oko vas. Međutim, da bi letnjikovac služio ovoj svrsi, on mora da bude izgrađen malo dalje od kuće, na uzvišenju, da biste imali bolji pregled.


# Mesto za zabavu ili koncerte na otvorenom


koncert-na-otvorenom.jpg


Letnjikovac je dobro mesto za zabavu sa porodicom i prijateljima.
Možete instalirati stereo uređaje ili TV ekran, da možete da gledate omiljene filmove i utakmice sa voljenom osobom ili najboljim prijateljem. Alternativno, u letnjikovcu možete smestiti i sto za bilijar, stoni fudbal, a možete igrati i pikado ili karte, dok muzika svira u pozadini. Da bi se letnjikovac mogao koristiti za zabavu, mora biti izgrađen na način koji omogućava dodavanje takvih pomoćnih sredstava, što bi moglo dodatno da vas košta.

Ovakva mesta, ponekad služe i za koncerte na otvorenom. Takve možete videti i po javnim parkovima, poput Kalemegdana. Najčešće su to koncerti klasične muzike, za neke manje ansamble kao što su gudački kvarteti. U tom slučaju, za publiku se postavljaju dodatne stolice okolo, da bi mogla da uživa u koncertu, ili im se predloži da ponesu sve što je potrebno za piknik, pa sede na travi oko letnjikovca.


# Mesto za privatne sastanke


letnjikovac-sa-platoom-ispred.jpg


Postoje neki razgovori koje ne možete da vodite u kući, posebno ako imate posetioce ili veću porodicu, koja živi sa vama. Iz tog razloga, biće vam potrebno mesto da obavite poneki poziv ili privatan sastanak sa kolegom sa posla, bez brige da će neke informacije ući u pogrešne uši.

Letnjikovac vam pruža najbolju privatnost za kratke sastanke, ćaskanja i privatne pozive. Na ovakvim mestima, nekad su se obavljali i važni politički sastanci i smišljale razne strategije za borbu, u ratno vreme.


I za kraj...


letnjikovac-u-ba-ti.jpg


Kao što vidite, letnjikovac, gazebo, paviljon ili venjak mogu imati mnogo različitih namena. Neki ih postavljaju u blizini kuće, drugi ih opremaju kompletnom opremom za život, treći postavljaju na uzvišenju kao neku vrstu vidikovca.

Izrađuju se u raznim veličinama, oblicima i od različitih materijala, što sve zavisi od vašeg jedinstvenog stila i ukusa. Neki ih grade sami, dok drugi pozivaju stručnjake, da njihove ideje sprovedu u delo. Ali jedno je sigurno, ovaj mali objekat, gradi se isključivo zbog uživanja.

A da li vi imate neko takvo mesto, ili možda planirate da ga napravite? Podelite svoje ideje sa nama, u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Firme iz Srbije
 
Natrag
Top