Letnji pansioni najbolje rešenje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Letnji pansioni najbolje rešenje

Teško je naći bezbedno mesto za čuvanje ljubimaca. Vlasnici ostavljaju mezimce samo po preporuci. Najveći broj pansiona nije registrovan zbog komplikovanih zahteva pravilnika

1.jpg

POTRAGA za pravim smeštajem za ljubimca zbog odlaska na letovanje, zadaje prilične muke vlasnicima, kako zbog visokih cenovnika, tako i zbog uređenja pansiona, koje se razlikuje od objekta do objekta. Iako postoji zvaničan pravilnik o uslovima koje treba da ispunjavaju prihvatilišta u kojima se životinje čuvaju određeni vremenski period uz novčanu naknadu, jedina kontrola su sami korisnici.

Vlasnicima ljubimaca ostaje samo da se uzdaju u to da će domaćini ostati na visini zadataka, pošto zvaničnog registra pansiona u Srbiji nema.
- Zasada nemamo registrovanih pansiona, mada su se Upravi za veterinu, ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obraćali vlasnici pansiona sa zahtevima za pružanje informacija i saveta. Uprava za veterinu je u više navrata isticala neophodnost obavezne registracije, pa i ovim putem apelujemo na vlasnike pansiona da nam podnesu zahtev za upis - kaže nam Ivana Lazić, savetnik za dobrobit životinja iz Uprave za veterinu.

Vlasnike pansiona najviše odbijaju neke od problematičnih stavki koje propisuje Pravilnik i komplikovana zakonska regulativa. Tako se navodi da takav objekat mora da poseduje i prostor za privremeno odlaganje leševa ili odvojen prostor za životinje za koje se sumnja da boluju od besnila, iako je po prijemu ljubimca vlasnik dužan da donese izveštaj veterinara da je životinja redovno vakcinisana i zdrava.

Najbolji način da se vlasnik osigura da će njegov mezimac biti dobro zbrinut jeste prethodni obilazak smeštaja kako bi se uverio da li ima dovoljno prostora za sve aktivnosti životinje, kakvo je održavanje higijene, bezbednost "gostiju" kao i obavezno potpisivanje ugovora sa prihvatilištem. Ne treba zaboraviti ni obaveze koje mora da ispuni i sam korisnik usluga.

- Ako vlasnik ne preuzme kućnog ljubimca iz pansiona u roku od 15 dana od dana isteka ugovorenog roka, odnosno ako ne produži ugovor o korišćenju, kućni ljubimac postaje vlasništvo pansiona, osim ako ne opravda razloge zbog nepoštovanja propisanog vremena - objašnjava Lazićeva, dodajući da ukoliko dođe do povrede ugovora, način obeštećenja je regulisan Zakonom o obligacionim odnosima.

RADE I "DADILJE"
ČESTO se vlasnici odlučuju za unajmljivanje "dadilja" za svoje mezimce kako bi izbegli stres za životinju zbog promene okruženja. Cena celodnevnog čuvanja životinje kod agencije za petsiting "Mona pet care" ide od 24 do 10 evra dnevno, u zavisnosti od perioda čuvanja, a za povremni obilazak naplaćuje se od 4 do 6 evra po satu.
Ovakve usluge su prijemčive naročito za egzotične ljubimce, pa nam iz "Mona pet care" kažu da su nedavno njihovi "klijenti" bili i gekoni.

POPUSTI ZA REDOVNE MUŠTERIJE
NAJJEFTINIJI pansion za desetodnevni boravak košta oko 100 evra, što često podrazumeva da će vlasnik obezbediti hranu. Cene rastu u zavisnosti od usluga koje klijent želi za svog ljubimca, pa se kupanje, igračke i poslastice dodatno naplaćuju, pa ovakav jednodnevni raj može dostići i cifru od 16 evra. Mnogi, ipak, nude popust redovnim mušterijama, kao i onima koji imaju više ljubimaca za čuvanje.

Izvor: Večernje novosti

 
Natrag
Top