Let sa limenim pticama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Let sa limenim pticama

Izložbe "Bori se ili leti", "Bespilotne letilice" i crteži Petra Dobrovića

gkq4ONy.jpg


GALERIJA ULUS (KNEZ MIHAILOVA 37). Mladi vajar Nenad Milovanović se svojom prvom samostalnom izložbom predstavlja publici, a tema su - ptice. Ekspresivna obrada forme, lim grubo varen i tako sklopljen u formu koja sugeriše stanja i osećanja. Dakle ne radi se o animalisti već umetniku koji indirektno analizira ljudska raspoloženja. "Bori se ili leti" je naziv ove izložbe pa se u ovom prikazu mogu tražiti i druge i drugačije konotacije. Realistička forma posetioca jednostavno i lako (u)vodi u situacije koje vajar sugeriše ostavljajući svakom dovoljno prostora da nadogradi na njegovim osnovama svoj lični doživljaj. Dela su nastala u poslednje tri godine.


BLOK GALERIJA (BLOK 45. JURIJA GAGARINA 221). Bespilotne letilice je naziv izložbe crteža i objekata Boška Atanackovića, koji se beogradskoj publici predstavlja projektom nastalim u protekle tri godine.


Prema rečima autora predgovora, prof. dr. Ljubomira Gligorijevića, stoji: "Stvaranje Boška Atanackovića protiče u sprezi dvostruke profesionalne vizije slikara i inženjera. U sočan, čulan svet svojih slikanih biomorfnih oblika on je uveo jednostavne geometrijske strukture, sekvencijalne modularne citate primenjivane u strukturalnoj analizi avionskih konstrukcija. Tako je došao, najpre, do iznenađujućeg slikarskog hibrida raskošne senzualnosti a zatim i do geometriziranih metalnih konstrukcija sa energetskim nabojem".


GALERIJA PETRA DOBROVIĆA (KRALjA PETRA 36, ČETVRTI SPRAT). U stvaralaštvu Petra Dobrovića (1890-1942), jednog od glavnih protagonista srpskog modernizma, crtež zauzima izuzetno važno mesto, a sam umetnik, izraziti kolorista, naglašava da je crtež nosilac ideje, dok boja samo daje raspoloženje. Na izložbi je predstavljeno oko pedeset crteža Petra Dobrovića iz svih perioda njegovog stvaralaštva.


Najobimniju celinu u njegovom crtačkom opusu čine predstave aktova, ženskih i muških, kao krokiji ili studije, uglavnom nastali prema modelu. Dobrović je naš prvi autor koji, usvajanjem Sezanovih istraživanja i kubističkih iskustava, primenjuje u svom radu principe analize prostora i forme i time stvara značajan pomak u odnosu na dominantan model. Crteži aktova nastali u Parizu između 1912. I 1914. godine izdvajaju se po svojim karakteristikama kao primer najranijeg razlaganja motiva na našim prostorima i predstavljaju značajan individualni doprinos oblikovanju ranog modernizma u ovoj sredini.

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top