Šta je novo?

Leskovački strip festival sa rekordnim brojem učesnika

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.713
Leskovački strip festival sa rekordnim brojem učesnika

Najstariji strip festival na prostoru bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, trajaće od 28. do 30. juna i imaće rekordan broj učesnika uprkos činjenici da ove godine od Ministarstva kulture nije dobio ni dinara, saopštili su organizatori.

1.jpg

Balkanska smotra obeležava petnaestu godišnjicu postojanja dovodeći 654 učesnika iz 22 zemlje, čime gotovo dvostruko premašuje sopstveni rekord iz prethodne godine i postaje apsolutno najmasovniji u istočnoj Evropi i jedan od najmasovnijih na celom kontinentu.

Sve se to dešava, kako navode organizatori, "u godini u kojoj je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odlučilo da potpuno uskrati pomoć ovoj organizaciji".

Na festivalu učestvuju radovi iz Srbije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Slovenije, Italije, Portugala, Nemaccke, Francuske, Belgije, Velike Britanije, Australije, Kanade, Dominikanske Republike, Argentine i Urugvaja.

Petnaesta balkanska smotra će u tri dana trajanja posetiocima priuštiti 21 dešavanje: ekskluzivna predavanja, promocije, tribine, predstavljanja, izložbe, projekcije animiranih filmova i koncert jednog rumunskog strip autora.

Među četrdeset gostiju iz inostranstva su Mišel Difan, jedan od najznačajnijih scenarista tzv. belgijsko-francuske škole stripa danas i crtač Igor Kordej iz Hrvatske, nekada velika zvezda jugoslovenskog a danas svetskog stripa.

Prilikom otvaranja festivala, u Galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu, biće otvorena i izložba radova makedonskih strip autora.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović i Srđan Nikolić Peka iz Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan".

Suorganizator je Leskovački kulturni centar, a manifestacija se organizuje uz podršku grada Leskovca i kompanije Actavis.

Izvor: Blic Online
 
Top