Leskovac

Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
365
Otvorio sam ovu temu posto nema nijedna tema Leskovac..inace ja sam iz Leskovac.... a ovo je ukratko o LESKOVCU:::

Лесковац је град у Јабланичком округу. Познат је по петоречју, појави реткој у свету, која се налази у Лесковачкој котлини. Као административни центар Јабланичког округа град Лесковац има више институција у региону.

Лесковац се налази у срцу простране и плодне лесковачке котлине (дугачке 50, а широке 45km), на малој реци Ветерници, у подножју брда Хисар (341m), у централном делу лесковачке котлине.
Средином општине пролази река Јужна Морава, највеће притоке и најзначајнији водотоци су: Ветерница, Јабланица, Вучјанка, Пуста Река, Рупска река. Лесковац је окружен и са три вештачка језера Брестовачко, Барје (акумулација за водоснабдевање града) и Власинско језеро.
У 144 насеља и самом граду лесковачке општине, према последњим подацима, живи 162.000 становника. По броју насеља, лесковачка општина је најразуђенија у Србији. На сваком километру квадратном живи 158 становника. После Ниша, град Лесковац у коме живи 78.030 становника према попису из 2002. године, највећи је на југу Србије. Годишња просечна температура је 11,3 степена.
Лесковац лежи на надморској висини од 228 метара, смештен са још 300 насеља у плодној котлини која обухвата 2250 km², која је била огранак некадашњег Панонског мора. Око котлине су планине Радан (1409 m) и Пасјача на западу, Кукавица и Чемерник (1638 m) на југу и Бабичка гора (1098 m), Селичевица (903m) и Сува планина на истоку. На северу се граничи са нишком котлином а на југу преко Грделичке клисуре са врањско-бујановачком котлином.


Најстарији трагови живота у овом крају потичу из 2.000 године пре н.е. Овај крај су настањивали и живели Дарданци, Авари, Келти, Римљани, Византинци, а од VI и VII века га насељавају Словени. Из тих времена пронађени су археолошки остаци на Хисару изнад Лесковца, на локалитету Градац код Злокућана, у Малој Копашници, у долини Слатинске реке, на потезу Кале код Грделице итд. На 30 km од Лесковца налази се велико археолошко налазиште из VI века Царичин Град, а вредни проналасци и остаци се чувају у лесковачком градском музеју.
Научници тврде да се историја овога краја може сигурније пратити од XII века н.е. када је српски жупан Стефан Немања од византијског цара Манојла I Комнина добио на поклон Дубочицу (како је вековима називана ова област) и заветовао му "Теби буди у потомству твојему по теби", тако је Дубочица ушла у састав Рашке државе као самостална област. Најстарији записани помен Лесковца потиче из XIV века и тада се ово место описује као велико село. Из времена цара Душана и непосредно после тога поједина села у Дубочици па и сам Лесковац били су даривани манастирима: цар Стефан Душан, је 1348 године дао на поклон манастиру Хиландару село Лесковац.
Током 1374. године Дубочица је ушла у састав области којом је управљао српски кнез Лазар, а 1412. турски султан Муса оставио је пустош у овом крају. 1454. године војвода Никола Скобаљић са војском из Дубочице до ногу је потукао турску војску која је кренула у поход на Ново Брдо, неколико месеци касније на води Трепањи код Кислине, турска војска коју је лично предводио султан Мехмед II, поразила је устанике а заробљеног војводу Скобаљића набила на колац. Од тог 16. новембра 1454. па све до 11. децембра 1877. Лесковац је био под турском влашћу.


Лесковац
Крајем XVIII века, Лесковац је већ центар великог Лесковачког пашалука који је обухватао целу територију бившег санџака Алаџи - Хисар (Крушевац) и Параћин. Француски географ Ами Буе, 1837. године пише да Лесковац има 3000 кућа: 2400 хришћанских, 500 турских, 30 циганских и 10 јеврејских, укупно 15.000 становника. У време Првог српског устанка у Лесковцу је погубљен кнез Стојан, то је утицало да се велики број Лесковчана придружи Карађорђевим устаницима, на челу устаника из лесковачког краја био је Стојанов син Момир Стојановић, војвода Илија Петровић-Стреља, Никола Мандрда, Сава Дедобарски, Цветко Врановачки, Петар Џида и др. Устанак у лесковачком крају је угушен, а лесковачки Шевсудин Абди-паша је у Лесковцу погубио три стотине а у околини неколико хиљада устаника.
У време владавине Турака ово место је било седиште нахије по имену Дубочица. Средином XIX века Лесковац је по величини био други град у Србији, после Београда, а бележи се да је имао тринаест фабрика текстила, па је зато касније и добио надимак "Српски Манчестер" које се данас јако ретко користи.
Лесковац до избијања Другог светског рата достиже свој зенит у привредном развоју и према подацима из 1938 године са 18.000 становника има моћну текстилну индустрију (вунена индустрија у Лесковцу са Вучјем и Грделицом представљала 40% укупне југословенске текстилне индустрије), са развојем занатства и индустрије јача и банкарство тако је у Лесковцу деловало неколико банкарских завода.
Лесковац је 6. септембра 1944. био мета савезничког бомбардовања и том приликом је преживео велика разарања. Након ослобођења 1944., Лесковац полако почиње да стагнира у сваком погледу. Због дугогодишње погубне политике у послератном периоду, Лесковац данас је изгубио рејтинг напредног индустријског града. JOS MALO DETALJNIJE POGLEDAJTE OVDE
:info:

Лесковац - Википедија
:) ;) VI AKO ZNATE NEKE ZANIMLJIVOTSI U VEZI LESKOVACA ILI BILO STA NAPISITE U KOMENTARUU.... :D
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
174
Leskovac je i važan tranzitni centar jer omogućuje vezu do južne Evrope(Grčke),severozapadne preko Beograda,Jadranskog mora preko Prištine i Evropskog koridora preko Sofije.
Posle Niša najveći je grad na jugu Srbije.Železnička stanica je došla u Leskovac 1886. god.,19 vozova svakog dana staje u Le.Kotlina je ukrštena putevima a najvažniji je E-75 koji povezuje Mađarsku i Makedoniju.
Železnička stanica
swbfuq.jpg

Staro ime mu je Dubočica a polovinom 19.v. bio je drugi grad po veličini posle Beograda.
u njemu su nekada cvetali bojadžijski,terzijski,užarski ,ćurčijski i mnogi drugi zanati čije radnje i dan danas postoje a iz kojih su se razvile tekstilna, hemijska, prehrambena i mnoge druge industrije.U gradu postoji veliki broj privatnih kuća predratnih kapitalista koje su danas zakonom zaštićene i koriste se u druge svrhe kao što je palata Sotira Ilića u kojoj je danas klinika New Life i koja predstavlja objekat od istorijskog i kulturnog značaja
11gk6xu.jpg

Leskovac je razvijen sportski grad u njemu više decenija postoje mnogi sportski klubovi:
-fudbalski klub Dubočica
-košarkaški klub Zdravlje
-Odbojkaški klub
-rukometni klub muški i ženski
-aero klub Saša Mitrović,radio klub Nikola Tesla i td.

ovo je glavna ulica u gradu,a staro ime joj je Široka čaršija.
166b040.jpg


Ovo je kulturni centar u kome se nalazi jedini bioskop u gradu i koji radi.a iza njega je bila letnja bašta gde su se održavali koncerti
f44fo7.jpg


Nova crkva
2ppwrkk.jpg


Stara crkva Odžaklija koja je stara 200 god. posvećena roždestvu presvete bogorodice.Za nju postoji legenda da su Turci pitali narod šta zidaju, a narod odgovorio pa kuću za popa i tako su im turci dozvolili gradnju i danas u njoj postoji ognjište i odžak.
2ymvhpi.jpg


Zgrada okružnog suda
do0un5.jpg
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
365
Hvala sto si se potrudila da nadjes nesto, sve je ok..... :D :D :D :D

Dodato posle 6 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

I jos ovo, Tamo pise da je to jedini bioskop u gradu, nije istina imamo 3, a mozda i vise....!!!!!! Ok, moda je to stari text....
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
174
Ne to je jedini bioskop na jugu koji radi jer u Nisu ne radi ni jedan i jedini u Leskovcu koji radi.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
382
Hvala sto si se potrudila da nadjes nesto, sve je ok..... :D :D :D :D

Dodato posle 6 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

I jos ovo, Tamo pise da je to jedini bioskop u gradu, nije istina imamo 3, a mozda i vise....!!!!!! Ok, moda je to stari text....


koja bre tri ili vise bioskopa?!

JEDAN U DOMU KULTURE I JEDAN U DOMU SINDIKATA...
SVE OVO STO STE PISALI TAKO LEPO ZVUCI,ALI ZALI BOZE NEKDA LEP GRAD KOJI SU SELJACINE KOJE DOLAZE SA STRANE UNISTILI I NAPRAVILI OD NJEGA NAJVECE RUGLO SRBIJE I TO U REKORDNOM ROKU...
 
Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
365
koja bre tri ili vise bioskopa?!

JEDAN U DOMU KULTURE I JEDAN U DOMU SINDIKATA...
SVE OVO STO STE PISALI TAKO LEPO ZVUCI,ALI ZALI BOZE NEKDA LEP GRAD KOJI SU SELJACINE KOJE DOLAZE SA STRANE UNISTILI I NAPRAVILI OD NJEGA NAJVECE RUGLO SRBIJE I TO U REKORDNOM ROKU...

Treci je u NARODNO POZORISTE!!!!!

Ne to je jedini bioskop na jugu koji radi jer u Nisu ne radi ni jedan i jedini u Leskovcu koji radi.

Kako u nisu ne radi?
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Nisam iz Le, ali ono što znam o njemu bolje da ne napišem :), mislim da je Vladales apsolutno u pravu.
 
Natrag
Top