`Lek` za hladnoću i dosadu

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
`Lek` za hladnoću i dosadu

Jesen i dolazeća zima izazivaju promene raspoloženja ne samo kod ljudi već i kod životinja. To najviše osećaju mačke, naročito one koje su navikle da izlaze iz zatvorenog prostora.

44a.jpg

Mački treba topao i udoban smeštaj

Bilo da je vaša mačka ljubitelj svežeg vazduha, ili više voli da se izležava na krevetu i foteljama, postoji mnogo načina da joj pomognete da lakše prebrodi hladan period i bolje podnese loše vremenske uslove.

Poznato je da mačke koriste žbunje i visoku travu kao bezbedna mesta koja im služe za skrivanje, naročito ako osećaju opasnost iz okruženja. Zato opadanje lišća i uvenuće trave kod mnogih mačaka izaziva osećanje nesigurnosti, jer nemaju gde da se sakriju kad su napolju. Ne zaboravite na ovu okolnost ako imate i sopstveni vrt, naročito kad pravite raspored biljaka u njemu. Obavezno nabavite i nekoliko zimzelenih žbunova, koje ćete bez naročitog reda zasaditi u različitim delovima vrta, da bi mačka i tokom najdublje zime bila zaštićena na svojoj teritoriji.

U vrtu svakako postavite i nekoliko velikih saksija iza kojih mačka može da se sakrije. Najveće, ali prazne, prevrnite naopačke, kako bi se mačka na njima udobno smestila i odatle osmatrala šta se dešava u njenoj okolini. Zimi se iz vrta obično sklanja garniture za sedenje, ali ne bi bilo loše i da ostavite sto ili koju stolicu, što će takođe doprineti da se mačka oseća sigurnije. I ne zaboravite na vodu. Mnoge mačke vole da piju iz malih vrtnih bazena ili barica, ali ako se ova mesta zimi zamrznu, ostavite svakog dana blizu njih činijicu sa svežom vodom.

Veoma je važno da mački obezbedte topao i udoban smeštaj. Danas u mnogim stanovima postoji centralno grejanje, ali mački to ponekad nije dovoljno, pa će biti zadovoljna ako joj tokom hladnih zimskih dana i noći omogućite dodatno grejanje. Podjednako je važno da prilikom uređenja stana vodite računa i o mačijim potrebama. Podovi od laminata mačkama nisu ni najmanje udobni, jer se po njima klizaju, a i suviše su hladni. Zato preko njih uvek treba postaviti hrapave prostirke po kojima mogu lakše da se kreću.

Mnoge mačke vole da spavaju na vrhu kuhinjskih elemenata pa čak i na bojleru. Ako su kuhinjski elementi ili plakari u spavaćoj sobi montirani suviše visoko, blizu tavanice, nabavite mački korpu za spavanje u obliku igloa i postavite je na neku policu. Odatle će moći da posmatra okolinu, a pošto se topao vazduh penje nagore, tu će joj biti i udobno mesto za spavanje.

Mnoge mačke se zabavljaju tako što kroz prozor posmatraju ptice koje dolaze da jedu iz hranilica postavljenih u vrtu. Proverite jesu li hranilice na dovoljno bezbednom mestu, u slučaju da mačka odluči da izađe. Ne zaboravite da odredite mesto na kojem će svakodnevno obavljati nuždu. Uprkos tome što je navikla da to obavlja napolju, mogu da nastupe izuzetno hladni dani kad neće hteti da izađe. Zato vodite računa da joj posuda sa posipom uvek bude na raspolaganju.

Kese i kutije

Mačkama koje su navikle da izlaze, a zimi su prinuđene da veći deo vremena provode u stanu, neophodno je obezbediti dovoljno rekvizita za igru i zabavu. Nabavite nekoliko novih igračaka, ili ponudite ono što pronađete u kući, kao što su papirne kese na koje mačke rado skaču, ili kartonske kutije u koje će da se zavlače.

Dodatno grejanje

Proizvođači rekvizita za kućne ljubimce nude razne vrste prostirki koje služe kao grejači. Postavite ih ispod mačijeg ležaja i tokom zimskih meseci držite sve vreme uključene. U ponudi su i specijalne vrećice koje, zagrejane u mikrotalasnoj rerni i uvijene u pokrivač, takođe služe kao dodatni izvor toplote u veoma hladnim danima.

Zov
 
Natrag
Top