Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

LEGAT SLAVNOG SRBINA Šešir, pismo Marlona Branda, a možda i Oskar Karla Maldena stižu u Kinoteku

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
LEGAT SLAVNOG SRBINA Šešir, pismo Marlona Branda, a možda i Oskar Karla Maldena stižu u Kinoteku

Jugoslovenska kinoteka postaće bogatija za neke lične predmete i uspomene iz duge i plodne karijere slavnog američkog glumca, oskarovca Karla Maldena, rođenog kao Mladen Sekulović (1912-2009) i uvek vrlo ponosnog na svoje srpsko poreklo, saopšteno je iz Kinoteke.


Šešir koji stiže u Kinoteku: Karl Malden i Majll Daglas u seriji "Ulice San Franciska"

Njegova unuka predaće Kinoteci u četvrtak u 13 časova na čuvanje pismo koje je Malden dobio od Marlona Branda, sa kojim je igrao u kultnom filmu Elije Kazana “Tramvaj zvani želja”. Upravo za lik Miča u tom filmu, u kojem mu je partnerka bila Vivijan Li, Malden je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu 1952. godine.

Kinoteka će čuvati i šešir koji je nosio kao policijski detektiv Majk Stoun u “Ulicama San Franciska”, televizijskoj seriji uz koju je stekao široku popularnost tokom 70-ih godina prošlog veka, a u kojoj mu je partner bio Majkl Daglas.

U planu je da u Kinoteku dogodine, posredstvom još jednog našeg čoveka u Holivudu, producenta Dana Tane, stigne i sama statueta Maldenovog Oskara.


Malden je rođen je 22. marta 1912. u Čikagu od oca Petra Sekulovića, emigranta iz malog hercegovačkog mesta Bileće i majke Marije češkog porekla. Odrastao je u Geriju gde je u mladosti radio u čeličani, dok nije rešio da studira glumu, na Goodman Theatre Dramatic School.

Karijeru je započeo u pozorištu, prvo u Čikagu, potom u Njujorku, a od 60-ih godina živeo je u Kaliforniji. Umro je u Los Anđelesu 1. jula 2009. sa 97 godina.

Na filmu je debitovao 1940. i tokom višedecenijske karijere ostvario 72 uloge na velikom i malom ekranu.


Uz osvojenog Oskara imao je i jednu nominaciju, 1954. za takođe čuveni film “Na dokovima Njujorka” (ponovo sa Kazanom i Brandom).Sa Kazanom je snimio i kontroverzni film “Bebi Dol”, a sarađivao je i sa Džonom Fordom (“Jesen Čejena”), Alfredom Hičkokom (“Priznajem”)…

Malden je bio i deo srpske kinematogafije.


U filmu Gorana Paskaljevića “Suton” (1982) uverljivo je predstavio starog čoveka koji se posle dugo vremena vraća iz Amerike u Jugoslaviju. Kuriozitet je da se lik u filmu zvao Marko Sekulović. Malden je inače bio ponosan na svoje pravo ime, koje je promenio da bi se lakše izgovaralo, i više puta je uspeo da ga “ubaci” u filmove u kojima je igrao.

(Blic Online)
 
Top