Šta je novo?

Legalizacija 1,3 miliona objekata

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Legalizacija 1,3 miliona objekata u naredne dve godine

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je jutros da bi upis nelegalnih objekata u katastar nepokretnosti mogao biti završen u naredne dve godine.On je, gostujući na RTS-u, rekao da je Zakon o upisu nelegalnih objekata u katastar nepokretnostii završen i sad je na javnoj raspravi, a da će posle toga ići na sednicu vlade koja treba da da zeleno svetlo da uđe u parlament.


propmid1.jpg- Poenta je da se svi nelegalni objekti u Srbiji, a njih ima oko 1,3 miliona, upišu u katastar nepokretnosti. To je nešto što traže investitori, traži Evropska unija. Nadoknada za upis u katastar će biti simbićna, plaćaće se samo takse - naglasio je Ilić.

On je dodao da Evropa od Srbije traži da se ovaj problem reši što pre, jer se uskoro pušta satelit koji će pokrivati celu Evropu i svaki uknjiženi objekat na kontinentu biće na satelitu.

Ilić je ukazao da nisu opravdane kritike koje stižu zbog pitanja neregulisanog imovinskog zemljišta gde se nalaze nelegalizovani objekti, navodeći da će se objekti knjižiti na vlasnike objekta, i da će svima koji su nezadovoljni biti ostavljena mogućnost da se žale u roku od 60 dana.

- Ukoliko neko smatra da je oštećen neka uđe u sudski spor. Vlasništvo će se odrediti sudskim sporom. Takvih objekata je svega 2,3 odsto - naveo je Ilić.


Na pitanje šta će biti sa onima koji su uredno platili legalizaciju, Ilić je rekao da je takvih pet do šest odsto i da se zbog toga preostalih 94 odsto objekata ne mogu držati nelegalno.

Ministar građevine i urbanizma je naglasio i da novi Zakon o gradnji više neće dozvoliti gradnju bez građevinskih dozvola.


Izvor:
Blic.rs
 
Top