Šta je novo?

Legalan tek svaki četvrti softver

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Legalan tek svaki četvrti softver

Izvor: Tanjug

Beograd -- Stopa softverske piraterije u Srbiji već tri godine iznosi 74 odsto, što znači da tek svaki četvrti računar ima legalan operativni sistem.

7488216464e1ad317e46b4226043145_orig.jpg


Pored Albanije i Crne Gore, Srbija ima najviši stopu piraterije u regionu, a deo IT firmi u našoj zemlji, koje prodaju opremu i softver, jedan su od činilaca koji podstiču održavanje stope piraterije na veoma visokom nivou, rezultat je istraživanja koje je Majkrosoft sproveo tokom proteklih 12 meseci u gotovo 500 firmi.
Podaci istog istraživanja, za period januar - jun 2011. pokazuju da je 16 odsto IT firmi nudilo korisnicima piratski softver uz računar, a da je dodatnih 16 procenata ponudilo računar bez softvera, dok je 68 odsto firmi ponudilo računar sa legalnim .

"Ovi podaci pokazuju da postoji blagi trend porasta regularnih načina prodaje softvera od 28 odsto u poslednjih godinu dana, što je rezultat značaja koji su mediji i država poklonili pitanju smanjenja softverske piraterije, kao i formiranja Posebne jedinice za kontrolu legalnosti softvera u okviru Poreske uprave"
, istakao je rukovodilac razvoja poslovanja kompanije Majkrosofta Miloš Blagojević.

9425957714e1ad3183728a561306192_orig.jpg


U cilju zaštite potrošača i sprečavanja daljeg širenja piraterije u Srbiji, kompanija Majkrosoft, koristeći metod "tajnog kupca" ("mistery shopper"), od 1. jula krenula je u novu kontrolu prodajnog kanala.

Rezultati istraživanja pokazuju da je jedan od osnovnih razloga za nuđenja računara bez legalnog softvera veća zarada firmi koje se bave prodajom IT opreme. Prilikom prodaje računara sa piratskim softverom ili bez operativnog sistema, kupci dobijaju priliku da kupe računar po fiktivno nižoj ceni, što stvara mogućnost veće prodaje.

Sa druge strane, takav računar zahteva dodatne troškove jer je neophodna dodatna instalacija softvera.

Potencijalna dodatna zarada koja se naknadno ostvaruje instaliranjem piratskog softvera iznosi dve-tri hiljade dinara po računaru.

Posledice takvog načina rada su brojne - loša informisanost potrošača o prednostima legalnog odnosno rizicima korišćenja piratskog softvera, veći kumulativni troškovi kupca zbog neophodnih instalacija i naknadnih popravki piratskih verzija u odnosu na cenu legalnog softvera, a u slučaju kad je krajnji kupac pravno lice - i kršenje zakona, navedeno je u saopštenju.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
Provera legalnosti softvera

Kod:
www.poreskauprava.gov.rs/sr/novosti/AntiPirat.html

Mene interesuje kako se došlo do 74%, kako su kažnjavana pravna lica kod kojih je pronađen pitatski softver i da li je tačno da se provera legalnosti ne odnosi na državna preduzeća ?
Bilo bi lepo kad bi neko znao više o ovome yes3
 
Top