Led tester za pozadinsko osvjetljenje TV

VIP IPTV
Učlanjen(a)
03.12.2012
Poruka
2.409
Rjesio sam kod sebe jedan problem koji mi se vukao vec dugo.Smatrajuci ako je meni pomoglo pomoci ce jos nekome od vas.Imao sam dva pokvarena led testera za testiranje led dioda i led stapova kod tv uredjaja.Problem je bio u tome sto sam nekada obadva ostetio nesprevnim rukovanjem pa se manifestovalo tako da su se oba testera strasno grijala i pokazivala napon cas 60 V cas 80 V pa nekada i 30-40 V tj.nestabilno i variralo.Inace startni napon kada je ispravan tester je 300 V. Bio sam odustao i odlozio ih smatrajuci da nema lijeka i popravke ali slucanim pregledom jednog videa na jut jubu covjek me naveo gdje da potrazim kvar.I vidi cuda bas to je i bilo.Problem je jednostavan (a nimalo nije bio za mene jer posteno nisam znao do sada). Sav problem se sveo na bipolarni tranzistor na tri nozice koji je pravio sav problem,a koji cu pokazati gdje se nalazi na sledecim slikama ispod.Zamjenske bipolarne tranzistore sam nasao na vec ostecenim tv napojnim i sa njih skinuo zdrave djelove.Zamjenite ovaj bipolarni tranzistor i tester ce raditi kao da je sada kupljen.
1.png

2.png

3.png

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.393
Hvala na informaciji, o kom tranzistoru se radi, tj oznaka tranzistora?

VIP IPTV
Učlanjen(a)
03.12.2012
Poruka
2.409
Hvala na informaciji, o kom tranzistoru se radi, tj oznaka tranzistora?
Radi se o klasicnom bipolarnom tranzistoru sa tri nozice.Nemogu se sad tacno sjetiti tacne oznake ali putem slika sam pokazao gdje se nalazi i vidno obiljezio.Kada se rastavi tester nije tesko procitati oznaku na samom bipolarnom tranzistoru.
2025-02-08-015125.png

Natrag