Led na Dunavu UNIŠTIO pristanište kod Apatina, OPASNOST PRETI BEOGRADU I NOVOM SADU

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.306
PROGLAŠENA VANREDNA ODBRANA Led na Dunavu UNIŠTIO pristanište kod Apatina, OPASNOST PRETI BEOGRADU I NOVOM SADU

Blic

Nagomilani led na Dunavu uništio je noćas putničko pristanište kod Apatina. Urušeno pristalište i šteta koja je nastala još ne može da se utvrdi, ali u njegovu izgradnju 2009. godine uliženo je oko 60 miliona dinara. Situacija na Dunavu je ozbiljna, i na dužini od oko 25 kilometara proglašena je vanredna situacija jer je led debiljine oko dva metra napravio nekoliko čepova i potpuno uništio pristan sa čeličnim stubovima koji su probijeni osam metara u dubinu dna Dunava, međutim on nije izdržao udar santi leda.


MjUktkqTURBXy9kMzQwZDE0MWY4OWQ1NzhhMTU4MmRiNmE5YzM0OTU3NS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: S.P.Š. / RAS Srbija Uništeno pristanište kod Apatina

Na lice mesta izašli su čelnici lokalne samouprave, Štaba za vandredne situacije, Lučke kapetanije, kao i predstavnici Vodoprivrednog preduzeća Zapadna Bačka. U toku dana oni će dogovoriti mere kako bi se delovi uništenog pristaništa vezali, da bi se sprečilo da otplutaju nizvodno dok ne stignu najavljeni mađarski ledolomci.


Prema navodima nadležnih, leda ima više od 20 miliona kubika, dugačak je oko pet kilometara, a kod Apatina on se gomila već nekoliko dana.

RgqktkqTURBXy8yMjc5MjUyZTlkODU4YzJjNmViOWJmMTYzZGJkMzM1Ny5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: S.P.Š. / RAS Srbija Nagomilani led na Dunavu

Nakon razbijanja čepa u Apatinu na udaru će se naći i drugi objekti na vodi kod Novog Sada i Beograda.

Pristan je izgrađen pre oko pet godina zahvaljujući sredstvima Pokrajine i Republike. U pristanište je uloženo tada oko tri miliona evra.

Predsednik apatinske opštine Milan Škrbić, najavio je da će uskoro stići mađarski ledolomci. Prema nezvaničnim informacijama oni se u Apatinu očekuju u ponedeljak popodne.

- Kod same "apatinske krivine" led je dužine oko tri kilometra, širine 300 metara, debljine oko dva metra. Laički to je je oko 30 miliona kubika leda ovde. Ledolomci moraju da razbiju četiri do pet čepova sve do iza Borova sela. Kad ledolomci krenu velika je opasnost nizvodno od Apatina prema Novom Sadu i Beogradu kada led krene - rekao je Škrbić.

Upućeni smatraju da bi nakon aktivnosti ledolomaca i lomljenja ledenih čepova delovi pristana mogli da krenu nizvodno i dodatno ugroze sve što se nalazi na toku Dunava.

Pristan se nalazio na živom toku Dunava, takozvanoj “apatinskoj krivini”, i bio je na udaru naleta ledenih čepova. Lomljenje čeličnih konstrukcija pristana dogodilo se sinoć i nastavilo jutros oko sedam časova.

Očevidac koji se nalazio na samom pontonu slikajući sante leda kaže kako je samo nešto počelo da krcka, a prsitan počeo da se ljulja.

-Brže sam krenuo preko pristanišnog mosta ka obali. Sreća da nisam dugo oklevao jer bi me led i čelična konstrukcija smoždili - kaže ovaj Apatinac.

Led na Dunavu razbijaće i dva ledolomca iz Mađarske

Dva ledolomca iz Mađarske aktivirana su danas kako bi, uz ledolomac "Greben", pomogli da se razbiju tri ledena čepa formirana na Dunavu, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Veljko Kovačević.

Najveći ledeni čep formiran je kod Dalja, dok je drugi formiran kod Belegiša, a treći uzvodno od Pupinovog mosta, objasnio je Kovačević i dodao da su zbog toga Srbija, Hrvatska i Mađarska usaglasile o hitnom aktiviranju ledolomaca iz Mađarske.

On kaže da stubovi Pupinovog mosta, iako su neke barže već udarile u njih, nisu ugroženi.

"Očekujem da će mađarski ledolomci najverovatnije u ponedeljak stići do Apatina, a nakon toga produžiće do Dalja kako bi razbili čepove", rekao je on danas novinarima kod Pupinovog mosta i dodao da će, uz srpski ledolomac "Greben" i brod "Bor" situacija do utorka biti stabilizovana, te da neće više biti čepova.

To je, naglašava, samo procena, jer sve zavisi od toga kolike su naslage leda.

Kovačević objašnjava da je srpski ledolomac "Greben" stigao u beogradski sektor i nalazi se na dva kilometara od Pupinovog mosta.

"Greben se probija, a to je jako teško, jer su naslage leda u nekim delovima velike, imaju i više od dva metara. Takođe, brod Bor je u blizini Obrenovca i on će da im se pridruži kada se razbije čep kod Pupinovog mosta", naveo je pomoćnik ministra.

Na pitanje ko će biti najugroženiji kad se čep kod mosta razbije, odgovara, da ne očekuje da će to uzrokovati kriznu situaciju.

"Jedini čep koji bi mogao da izazove kriznu situaciju je onaj kod Belegiša, jer led treba da se spusti kod Pupinovog mosta, ali Greben će sređivati tu situaciju i trebalo bi da izbegnemo krizu", rekao je Kovačević.

Upitan da li su ugroženi stubovi Pupinovog mosta, jer su neke barže već udarile u stubove, kaže da nisu, kao i da će "Greben" prvo preuzeti te dve barže koje su privezane kod mosta i spustiće ih na bezbedno, a nakon toga će nastaviti s probijanjem leda.
 
Top