Lečenje "šarenim trakama" i kod nas

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.801
Lečenje "šarenim trakama" i kod nas

Kod povreda mekog tkiva i bolova u zglobovima "hit" u svetu, a u poslednje vreme i kod nas, je kineziotejping terapija, odnosno terapija lepljenjem specijalnih elastičnih traka na površinu kože

xX77e44.jpg


Kod povreda mekog tkiva i bolova u zglobovima "hit" u svetu, a u poslednje vreme i kod nas, je kineziotejping terapija, odnosno terapija lepljenjem specijalnih elastičnih traka na površinu kože, a njihov tvorac Kenzo Kase kaže da one pomažu da se telo samo izleči.

Tu metodu, koju su donedavno u lečenju koristili uglavnom sportisti, “običnom svetu” približile su kamere tokom prenosa sa različitih sportskih takmičenja, pa se “šarene trake” danas koriste u svakodnevnom lečenju bolesnika.

Njihov tvorac, japanski kiropraktičar i akupunkturolog Kenzo Kase bio je ovih dana gost Beograda, a u izjavi Tanjugu kaže da tajna traka nije u tome što ne sadrže lekove ili hemijska sredstva, već se njima podržavaju mišići i celokupna struktura tela.

Objašnjava da metoda podrazumeva lepljenje traka, čija je struktura slična samoj koži, na određene delove tela, čime se izaziva reakcija dubljih tkiva.

Kako kaže, metodom se podstiče telo da se samo izleči, tako što deluju sa površine kože na dublja tkiva i na nervne završetke, što smanjuje bol i vodi do izlečenja.

“Pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tela ova metoda pomaže telu da se samo izleči”, rekao je Kase i dodao da se uz pomoć traka poboljšava cirkulacija i “popravljaju” odnosi mekih tkiva i zglobnih struktura.

Fizijatar Jelena Vasić, koja se šest godina bavi kineziotejpingom, navodi da je metoda korisna, jer je i jedna od terapeutskih opcija, ali i dodatna opcija, odnosno tretman u pauzi između drugih terapija.

oBhG1oo.jpg


Metoda je, prema njenim rečima, već “ušla” u nastavne programe na koledžima, širom sveta, a Vasić smatra da bi uskoro mogla i u Srbiji da bude uvedena kao predmet.

Najčešće je primenjuju fizioterapeuti, fizijatri i ortopedi, i kako kaže Vasić metoda se sprovodi u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a prepoznata je i od strane Fonda.

Pre nego što neko odluči da se bavi ovom metodom , postoji škola u kojoj se kandidati obučavaju i ovladavaju principima tehnike.

“Kod nas se već mnogo ljudi bavi ovom metodom, a od 2003. godine se održavaju kursevi i svaki put imamo oko 30 polaznika”, navodi Vasić.

Ističe i da su sami pacijenti vrlo informisani i da znaju da je to, iako pre svega u vezi sa sportskom medicinom, korisno za sve koji imaju probleme sa mišićima i zglobovima.

“Pacijenti vole ovu metodu, jer kad im se nalepe trake mogu da ih nose i kod kuće, a može da bude i pomoć u pauzi između nekih drugih tretmana”, rekla je Vasić.

Diana Đokić iz kompanije “Aleksandar MN”, koja je ovog vikenda u Beogradu organizovala seminar, na kojem su predavači upravo Kase i još sedam njegovih kolega, istakla je da se za seminar prijavilo čak 150 učesnika.

“Među predavačima, kao i među učesnicima uglavnom su fizoterapeuti i fizijatri, a interesovanje je zaista bilo ogromno”, rekla je Đokić.

(Novosti)
 
Top