Lečenje prehlade od 800 do 8.000 dinara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Lečenje prehlade od 800 do 8.000 dinara
[/h]
Lečenje prehlade može da košta i do 8.000 dinara, ukoliko se odlučite da koristite i bolovanje. Lekovi protiv prehlade ne izdaju se na recept.


v233726p0.jpg



Mnogi će reći da je prehlada banalna boljka, ali oni koji imaju povišenu temperaturu, kašlju, curi im nos i boli ih grlo, pa još i izostaju s posla, za ovo "vanredno" zdravstveno stanje treba da pripreme od 800 do 8.000 dinara. Naravno, ovaj iznos varira zavisno od toga da li smo se odlučili da prehladu odležimo s pet dana bolovanja ili da je "nosimo na nogama", kao i od toga da li ćemo se lečiti preparatima koji obećavaju brzo izlečenje ili ćemo se odlučiti za domaću terapiju - čajeve, obloge i osnovne lekove, uz voće i čorbice, piše "Politika".

Koliko nas košta prehlada u ove hladne dane?

Dr Milica Nikolić-Urošević, specijalista opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja "Vračar", za "Politiku" kaže kako za prehladu građani ne mogu da dobiju bilo kakav lek na recept. Lek uz knjižicu sleduje samo u slučaju da se prehlada iskomplikuje i ako lekar utvrdi da je uzrok bakterijska infekcija i prepiše antibiotik. Tada ćete platiti samo participaciju od 50 dinara za posetu lekaru i 50 dinara za kutiju leka, uz pretpostavku da se za taj medikament ne plaća učešće u ceni antibiotika. Učešće, inače, ponekad iznosi i oko 500 dinara.

"Kod obične prehlade dovoljni su čaj od koprive, lipe ili hibiskusa, preporučuje se sveže voće i puno tečnosti. Ne mora se piti samo sok, bolje je uzimati supe i čorbe. Ako se javi temperatura pomaže febricet ili paracetamol koji košta samo 20 dinara. Znači, lečenje ne mora da bude skupo, ali ima onih koji daju čitavo bogatstvo za razne reklamirane preparate", kaže za "Politiku" dr Nikolić-Urošević.

Ona objašnjava da je nepotrebno dati novac i za razne šarene dražeje i pastile za bol u grlu: dovoljan je pantenol u obliku oribleta koji obloži sluzokožu.

Febricet (10 tableta) košta 20,36 dinara, aspirin, s dodatim, šumećim vitaminom Ce je 326 dinara, dok običan u tabletama od 500 miligrama košta 193 dinara. Aspirin u dozi od 300 miligrama (kao nekadašnji andol ili midol) košta 198 dinara. Oni koji veruju obećanjima da ćemo već sutradan biti na poslu, za pet kesica koldreksa treba da izdvoje 139 dinara, a za 12 tableta 245 dinara, što je dovoljno za jedan ili jedan i po dan lečenja. Za osam kesica ferveksa, koje ćemo rastvoriti u toploj vodi, treba izdvojiti 412 dinara, dok isti preparat s dodatkom šećera košta 330 dinara. Pantenol tablete protiv bola u grlu (20 komada) koštaju 201 dinar, a 24 komada dražeja za sisanje neoangin ili strepsil oko 400 dinara.

Magistar farmacije Milana Dučić, rukovodilac Centra za informacije o lekovima "Apoteka Beograd", za "Politiku" kaže da ima sve više građana koji neće da gutaju obične nego žele šumeće tablete ili granule koje se razmute u vodi , a osnovni lek u svim tim preparatima je paracetamol.

"Ne moramo dati 2.000 dinara za mnogobrojna pomoćna lekovita sredstva samo zato što smo dva puta kinuli. Normalni ljudi sačekaju da vide razvoj simptoma i ne kupuju samoinicijativno, ali to je stvar individualnog pristupa kako ćemo se lečiti", kaže za "Politiku" Milana Dučić.

Kapi za nos koje proizvodi "Apoteka Beograd", nafazol, koštaju 88 dinara, a olint u spreju - 230 dinara. Sirupi protiv kašlja koje takođe proizvodi "Apoteka Beograd" i prodaju državne apoteke - od jagorčevine ili belog sleza koštaju 126, odnosno 120 dinara. Trenutno popularni sirup za kašalj bronhoklir je skuplji: sirup za iskašljavanje košta od 415 do 506 dinara.

U državnim apotekama kažu da stariji sugrađani najčešće kupuju kombinovani prašak protiv bolova: 10 kesica za 50 dinara ili vitamin Ce u kesicama za 73 dinara, dok brufen od 400 miligrama košta 157 dinara.

Naravno, bez čajeva nema izlečenja, a cene se za 20 filter kesica kreću od 30 dinara (za nanu "na akciji") do 110 dinara za one finije. Strani čajevi koštaju od 200 do 400 dinara.

Da bi se pobedila prehlada neophodno je i sveže voće, dobra ishrana, sokovi… Kilogram limuna košta 90 dinara, grejpfruta 100, pomorandži 75 dinara, ananas je 120, a mandarine 130 dinara. Jabuke su od 70 do 150 dinara. Nema dobre supe bez rozbratne ili kokoške, a njih je teško naći ispod 500 dinara, uz vezu zeleni koja je od 65 do 80 dinara.

Vrlo bitan element ove računice je i koliko će nam odbiti od plate ako uzmemo bolovanje.

"Bolovanje u slučaju prehlade nije neophodno, ali u slučaju virusne ili bakterijske infekcije je preporučljivo. Za laganu virusnu infekciju dovoljno je sedmica. Danas je najskuplje biti bolestan", kaže dr Milica Nikolić-Urošević.

Računato prema prosečnoj bruto zaradi u republici za decembar, koja je iznosila 61.116 dinara (neto 43.887), za pet dana odbija se 4.600 dinara.

(MONDO)
 
Natrag
Top