LE: Cela porodica zaboravljena

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]LE: Cela porodica zaboravljena[/h]B92


Kuršumlija -- Zbog greške u matičnoj službi u Leskovcu, petočlana porodica Soković u opštini Kuršumlija ne može da ostvari nikakva prava vezana za njihovo troje dece.

10914880834eb1750ea25a4981749449_orig.jpg


Zvanično, njihovo dvoje starije dece za državu Srbiju ne postoje, već samo jedno, pa im po tom osnovu ne sleduje uvećan dečji dodatak na treće dete.


Probleme petočlane porodice Soković već četiri meseca pokušava da reši Sindikat medicinskih sestara kuršumlijskog Doma zdravlja.

Predsednica tog sindikata Ivana Veselinović kaže da su sva vrata zatvorena kada je u pitanju ta porodica.

Supružnici Srđan (28) i Dušica (28) Soković pre četiri godine došli su iz Beograda da žive u selu Sekirača u opštini Kuršumlija, na samoj administrativnoj granici Srbije i Kosova.

Došli su na imanje Srđanovog oca i odlučili da osnuju porodicu. Izrodili su troje dece, najstarije ima četiri godine a najmlađe pet meseci.

Pošto im je Leskovac bliži od Kuršumlije, decu su prijavili u tom gradu. Međutim, problem je nastao jer je Dušica rođena u BiH, Srđan u Beogradu, deca u Leskovcu, a žive na teritoriji kuršumlijske opštine.

"U izvodima iz matične knjige rođenih, koje je izdala matična služba u Leskovcu, piše da dvoje starije dece imaju državljanstvo BiH, dok najmlađe ima državljanstvo Srbije, a sva tri deteta se vode na oca, koji ima srpsko državljanstvo, i nose njegovo prezime", kaže Ivana Veselinović.

Prema njenim rečima, greška je napravljena jer im majka ima državljanstvo BiH, pa tako sada ne mogu da ostvare nikakva prava na tu decu, jer praktično dvoje starije dece ne postoje za Srbiju.

Sndikat je kontaktirao sve opštine u kojima su rođeni članovi porodice Soković. Međutim, svi su se oglasili nenadležnima.

"U matičnim službama u Leskovcu, Kuršumliji i Beogradu kažu da nisu nadležni za ovaj slučaj. Čak nam je i u Ministarstvu za lokalnu samoupravu zvanično rečeno da ni oni nisu nadležni", kaže Ivana Veselinović.

Matičar u matičnoj službi Kuršumlije Dragan Popović rekao je da matična služba u Leskovcu mora da izda nove izvode za dvoje starije dece sa državljanstvom Srbije jer im je otac srpski državljanin, a u Leskovcu kažu da to treba da učini služba u Kuršumliji, jer porodica živi na teritoriji te opštine.

Ivana Veselinović ističe da će do Nove godine Sokovići izgubiti sva prava na dečji dodatak i na uvećan dečji dodatak na treće dete, jer im do tada ističu svi zakonski rokovi.

Porodica Soković nema nikakvih prihoda, osim nadnica koje obezbeđuje Srđan. Žive u trošnoj kući u kojoj nema struje niti vode.

Njima je do sada jedino pomogla opština Kuršumlija - uplatila je priključak za električnu energiju, a elektrodistribucija im nije uključila struju sa obrazloženjem da instalacija u kući ne ispunjava uslove za priključak sa dalekovoda.
 
Natrag
Top