Lažni folklorci ostali bez penzije

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Lažni folklorci ostali bez penzije


Izvor: Politika

Beograd -- Prvih šest taze penzioneri koji su ček od penzije dobili na osnovu staža u nekom od kulturno-umetničkih društava izgubili su ovih dana pravo na penziju.

14496817384ef22379b3180353767621_orig.jpg


(dijaspora-info.ch)



Oni zapravo nikada nisu stvarno ni zaigrali, ni zapevali, a ni čestito zasvirali.
Dalja isplata penzija im je obustavljena, a jedino što im može biti za utehu jeste to što već dobijene pare neće morati da vrate.
Dragana Kalinović, direktor Republičkog Fonda PIO, kaže da je osiguranicima kojima je utvrđeno svojstvo osiguranja na osnovu kulturno-umetničkog staža u toku ponavljanje postupka, gde se mogu obezbediti dodatni dokazi kako bi im to pravo bilo priznato.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Osim oduzimanja prava na penziju, kaznom od 2.500 do 800.000 dinara biće kažnjeni podnosioci prijave da su igrali u KUD-u, preduzeće ili odgovorno lice u firmi. Ukoliko je podnosilac prijave – preduzeće ili drugo pravno lice načinilo prekršaj time što je dostavilo neistinite podatke, ili isprave, da se neko navodno bavio estradom, kazna će biti od 10.000 do 800.000 dinara. Odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu kaznu će platiti d 2.500 do 50.000 dinara.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ona navodi da je do sada bilo slučajeva kada su osiguranici uspeli validnim dokazima da potvrde svoje profesionalno kulturno-umetničko angažovanje i dokažu već ostvareno pravo, ali je više onih predmeta za koje nema argumenata za priznavanje staža.

Do sada je osporeno 1.450 rešenja. Završen je svaki treći postupak, a rezultat su – prva ukidanja penzija, potvrđuju u penzijskom fondu i napominju da će prvih šest penzionera kojima je poništen estradni staž i koji su izgubili pravo na penziju u mirovinu moći da odu pošto i stvarno ispune jedan od uslova za penzionisanje – godine staža ili godine starosti.

Penzijski fond, zbog toga što je staž uglavnom dokazivan izjavama dva svedoka, sada traži izvorne članske karte, izvod iz evidencije kulturno-umetničkih društava ili originalne uplatnice honorara. To za one koji su i stvarno deo staža ostvarili igrom i pesmom ne bi bio problem da nije reč o stažu iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Malo je onih koji su ove dokaze sačuvali do danas. Većina banaka preko kojih su honorari isplaćivani odavno ne postoje, a kulturno-umetnička društva ne čuvaju evidenciju o članstvu.

Upitani kako pravdaju svoje greške i hoće li Fond snositi neke konsekvence zbog toga što im je promakla oštrija kontrola dokaza o penzijama, pa su nesuđenim penzionerima ipak izdali rešenja, u Fondu propuste pravdaju time što nisu posumnjali da priložene potvrde nisu verodostojne, odnosno zasnovane na dokumentaciji kulturno-umetničkog društva, već samo na izjavama svedoka. Zato pravo na staž mnogi sada dokazuju na sudu.
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Na žalost ovo je samo vrh ledenog brega. Nisu u pitanju samo folklorci, pojavljuju se tu i razni sportski kublovi koji su za relativno mali novac izdavali potvrde te se pojavio ogroman broj penzionera koji su dopunili 5-10g staža. Sad su pohvatali neke taze penzionere ali ovaj postupak se radi već dugo i u ukupnom broju nije značajno za penzioni fond.
 
Natrag
Top