Lažiraju ujede psa zbog odštete

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Lažiraju ujede psa zbog odštete



Izvor: Blic


I to se dešava: pojedini građani spremni su da sebi nanesu teške povrede ne bi li na taj način došli do nešto novca! Tako je jedan sugrađanin, da bi od grada dobio odštetu za ujed psa, kupio zamku za životinje i lažirao ujed tako što je deo noge prikleštio metalnim zupcima koji su mu se zarili duboko u meso.

209492_bgpsi-foto-aleksandar-stankovic_f.jpg

Foto: Aleksandar Stanković


Lažiranje ujeda pasa lutalica, pojedini sugrađani već godinama vide kao izvor lake zarade. Međutim, komisija za odštetu od ujeda pasa i javno pravobranilaštvo pojačali su kontrolu pa je, kako “Blic” saznaje iz gradske uprave, već napisano nekoliko krivičnih prijava.


- Dokazanih slučajeva prevare još nema, ali mnogo je situacija u kojima postoje sumnje da se nije radilo o ujedu psa lutalice, već o pokušaju sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu gradskog budžeta. Posebno su sporni slučajevi u kojima građani imaju povrede koje se nikako ne mogu nalaziti u uzročno-posledičnoj vezi sa ujedom psa. Takođe, veliki prostor za manipulisanje predstavlja mogućnost da traže odštetu za pretrpljeni bol, a da pritom nemaju veće fizičke povrede. Tu, naravno, uvek slede izveštaji veštaka koji izjednačavaju posledice ujeda psa sa posledicama zatočeništva u logoru - pričaju u gradskoj upravi.

U Beogradu su se svojevremeno mogli naći advokati “specijalizovani” za ovu vrstu prevare, ali kako su samo oni zastupali “oštećene”, brzo je otkriveno da je reč o prevari.

- Komisija za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu štete zbog povreda nanesenih od strane pasa lutalica, nedavno se susrela sa nekoliko slučajeva pokušaja naplate odštete na osnovu „sumnjive“ dokumentacije. Dešavali su se slučajevi da odštetu za više desetina lica traži isti advokat, sa nalazima istog lekara i sa identičnim vrstama povreda za sve podnosioce odštetnog zahteva, što je ukazivalo na pokušaj neosnovane naplate odštete od grada - prisećaju se u Komisiji.

Imajući u vidu da je za dobijanje odštete presudan nalaz lekara specijaliste sa Infektivne klinike, pojedinci su se, na veoma morbidan način, dosetili kako da doskoče lekarima i naprave ranu koja se neće mnogo razlikovati od ujeda psa.

- Znamo za brojne slučajeve lažiranja, ali nemamo dokaze. Prema našim saznanjima, Beograđani u ovim slučajevima najčešće koriste zamke za životinje sa metalnim zupcima u koje stave ruku ili nogu. Dešavalo se i da kuvaju glave životinjskih leševa i prave veštačke vilice pasa kojima potom sebi nanose povrede. Većina pak pribegava jednostavnijem načinu prevare - provociraju psa dok ih ne ujede i odmah trče kod lekara po dokaz - kaže predsednik Udruženja za zaštitu životinja Elvir Burazerović.


209493_bgpsielvir-burazerovic-foto-fonet-fonetzoran-mra_f.jpg

Elvir Burazerović, foto: Fonet


On ističe da je u rešavanju ovog problema neophodno podstaći lekare na podrobne analize i provere rana kod pacijenata. Takođe, ovo je znak da lokalna samouprava prevashodno treba da reši problem velikog broja napuštenih životinja na ulicama grada, dodaje Burazerović.



Grad isplatio više

od 80.000 evra
Od početka 2011. godine grad je sa Beograđanima postigao 388 vansudskih poravnanja za ujede pasa, dok je na sudu 58 predmeta rešeno u korist građana koje su napale lutalice. Budući da na vansudskim poravnanjima građani u proseku dobiju oko 15.000 dinara odšete, a na sudu oko 50.000, može se izvesti računica da je u proteklih 11 meseci Beograd za ujede pasa platio više od 80.000 evra.
 
Natrag
Top