Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.272
Moram prvo da kažem par reči o ovom sjajnom, prerano preminulom umetniku.
Moja najranija sećanja na njega vezana su za grupe "Smak" i "Bijelo dugme", ali sam pomno pratila i uredno kupila sve solo albume koje je izdao od 1983.god. Jedan od prvih rock koncerata u mom životu i jeste bila promocija albuma "Merge", u beogradskom Domu omladine, 1983.god.
Uz Sašu Loknera, Laza je definitivno najbolji rock klavijaturista koga smo ikada imali.
Ovo je moj mali omaž njemu. :curtsey:

Laza Ristovski

Laza_ristovski.jpg

Lazar Ristovski je rođen u Novom Pazaru 1956. godine, a tri godine kasnije njegova porodica se preselila u Kraljevo. Sa četrnaest godina formirao je grupu Bezimeni, koja je tokom rada ostala zabeležena samo po instrumentalu "Maštarije" na kompilacijskoj ploči emisije Veče uz radio I programa Radio Beograda.

Leta 1974. godine sa Bezimenima je nastupao u Bečićima, tamo ga je čuo Boki Milošević i poveo u Beograd da svira u njegovom orkestru. Te jeseni počeo je da nastupa sa grupom Smak, a njihov zvanični član postaje januara 1975. godine. Sa njima snima debi album grupe, Točkovu solo ploču i nekoliko singlova, a onda vrši efektan transfer i oktobra 1976. godine prelazi u Bijelo dugme. Polovinom 1978. napušta Dugme i sa Ipetom Ivandićem snima album "Stižemo" (RTV U 1978.). Početkom 1979. godine sarađuje sa kragujevačkom grupom Vatra, ali se nakon nekoliko meseci vraća u Smak i sa njima snima albume "Rok cirkus" (PGP RTB 1980.) i "Zašto ne volim sneg" (PGP RTB 1981). U to vreme je objavio solo singl na kome su pesme kompozitora Tugomira Vidanovića. Pesmu "Tražiš oproštaj" je početkom sedamdesetih na Beogradskom pro-leću pevala Senka Velentanlić, a pesmu "Anželika" Dragan Antić Na snimanju su mu pomogli članovi grupa Mama Co Co i Vatra.

Po raspadu Smaka, učestvuje na snimanju solo ploče Borisa Aranđelovića "Iz profila" (Diskoton 1982.) i posvećuje se studijskom radu. Početkom osamdesetih godina bio je član Alvin Lee Banda sa kojim je obišao Jugoslaviju i Mađarsku. U Bijelo dugme se vratio 1985. godine i sa njima je ostao sve do prestanka rada 1991. godine. Sarađivao je sa Džez orkestrom RTB, paralelno vodio solo karijeru i izdavao instrumentalne albume. Za prvi solo LP "Merge" dobio je priznanje najprodavanije ploče instrumentalne muzike u 1983. godini. Pored svojih kompozicija, zabeležio je i obradu narodne "Kaleš bre Anđo". Sledeća ploča "2/3" trebalo je da bude koncertna. Međutim, snimci sa njegovog nastupa u Domu omladine nisu tehnički bili dovoljno kvalitetni, pa su na ploči samo dve live kompozicije, a ostatak je nastao u studiju.

Tokom boravka u vojsci 1984. godine snimio je LP "Vojnički dani" na kome su instrumentalne verzije revolucionarnih tema "Komandant Sava", "Titovo ime", "Bilećanka" i druge. Po povratku iz JNA u produkciji Saše Habića uradio je ploču "Roses For A General". Sa perkusionistom Nenadom Jelićem (koji je autor materijala) snimio je 1986. godine album "Opera". Jelić je pevao, svirao citru, klavir i udaraljke, a Ristovski je bio zadužen za PPG kompjuter. Sa klavijaturistom Sašom Loknerom 1994. godine je objavio CD "Naos" na kome gostuju Bebi Dol i gitarista Vlada Negovanović. Deo materijala za tu ploču inspirisan je sakralnom muzikom, a promovisali su je koncertom na Kolarcu.

Na solo kaseti "Quit" objavio je 1993. godine materijale sa diska koji je snimljen za englesko tržište. Tu su zabeležene instrumentalne obrade hitova Sajmona i Garfankla (Simon and Garfunkel), "Simfonija No. 40" Mocarta, pesma "Zaboravljeni" i druge teme. Na snimanju su učestvovali gitarista Vlada Negovanović, saksofonista Jova Maljoković, flautista Žorž Gruić i članovi Beogradske filharmonije, Ristovski je sarađivao sa austrijskim muzičarem Falkom (Falco), gitaristom grupe Supertramp, Ričardom Džemsom Palmerom (Richard James Palmer), Kris De Burgom (Chris De Boorgh), sastavom Piloti i grupom Osvajači sa kojima je uživo nastupao. Jedno vreme je u Frankfurtu radio kao demonstrator instrumenata sa klavijaturama. Vlasnik je jednog od najbolje opremljenih tonskih studija u Beogradu. Pored toga, spada među najbliže saradnike Gorana Bregovića u projektima filmske muzike. Na tom polju se ogledao i sam. Za muziku u filmu "Lazar" dobio je prvu nagradu na filmskom festivalu u Sopotu 1984. godine i Zlatnu medalju Beograda na 36. i 39. festivalu animiranog filma. Radio je muziku za filmove "Zaboravljeni", "Sveto mesto" i "Nečista krv".

Tokom ovih godina snimio je drugim izvođačima preko hiljadu ploča rock, zabavne, klasične i narodne muzike. S njima je povremeno odlazio na turneje. U anketama muzičkih časopisa jedanaest godina uzastopno je proglašavan za klavijaturistu godine, a 1986. godine dobio je Estradnu nagradu Srbije Tokom karijere održao je preko dvesta samostalnih i oko hiljadu koncerata sa grupama.

Na senzacionalnoj povratničkoj turneji Bijelog dugmeta 2005. godine u par pjesama svirao je i Laza Ristovski, premda već ozbiljno narušenog zdravlja, vezan za invalidska kolica zbog teške bolesti kičme . Preminuo je 6.10.2007. u Beogradu u 51. godini.

Diskografija

Singl

"Tražiš oproštaj" / "Anželika" (Beograd Disk 1980.)

Albumi

"Merge"(PGPRTB1982.) "2/3" (PGPRTB 1983.)
"Vojnički dani" (PGPRTB 1984.)
"Roses For A General" (PGP RTB 1984)
"Opera" (PGP 1985.) "Quit" (ITMM 1993)
"Naos" (Komuna/PGP RTS 1994)
"Nečista krv" (A Records 1997,)
"Svetlost u A-duru (Antologija)" (HiFi Centar 1997. kompilacija)

Izvor: Džuboks

 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.670
Šteta ...tako VREDAN ČOVEK....

Zbog teške bolesti Ristovski je vezan za invalidska kolica, ali je nastavio sa radom i čak je učestvovao na povratničkoj turneji Bijelog dugmeta 2005. 1. januara 2003. je objavio album "Gondola". Radio je na novom materijalu za nekadašnjeg bubnjara Bijelog dugmeta Milića Vukašinovića i pevača grupe Smak - Borisa Aranđelovića. 2006. godine je objavio album „Plays Simon & Garfunkel“ koji predstavlja intrumentalne obrade hitova ovog dueta.

lr20.jpg


Za vise informacija o Lazi ...pogledajte jednu moju " Zaboravljenu temu ".....Šta znate o njemu ili njoj?
 
Top