Laptop mi ne čita neke diskove

Član
Učlanjen(a)
09.03.2012
Poruka
117
Fujitsu Siemens, 2 GM RAM memorije, 1,7 GHz.
Retko korisitm DVD, još ređe "režem" dskove, ali često zeza. neće da ih čita.
Kada narezujem DVD, ako ne idem na opciju verify posle snimanja, nekako uspem, ali ako idem na verifikaciju, iskoči neki eror.
Sada hoću da ubacim originalni disk sa Office, ali ga ne prepoznaje.
Kažem, vrlo retko korsitim CD. jednom sam nesmotreno ubacio jedan CD koji je imao malu nalepnicu, ne onu okruglu, koja ravnomenro opetereti, nego malu, četvrtastu, pa kada sam ga ubacio, osetilo se po zvuku da težina nije ravnomerna pa sam ga brzo izvadio.

Kažem, i pre i posle toga, nee diskove neće da čita. Diskove koji su inače u edu.

Da li vredi ići na neki seting?
Pozdrav i hvala unapred.

Član
Učlanjen(a)
09.03.2012
Poruka
117
Nije baš 10 godina, kupljen re 7 godina. I nije ni 20 diskova prošlo kroz njega...
Nisam raziumeo šta jkošta 10 evra, citiram:
"mijenjaj to...cca 10 eura..."

Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
151
Nije baš 10 godina, kupljen re 7 godina. I nije ni 20 diskova prošlo kroz njega...
Nisam raziumeo šta jkošta 10 evra, citiram:
"mijenjaj to...cca 10 eura..."

mijenjaj to...cca 10 eura..."-Znaci da rezac kosta 10 evra! Sve zavisi na kakav rezac naletis tip marka i po najvise sreca s obzirom da ih danas stancuju ko plakate(jeftini a kvalitet upitan)!
Na primer ja imam ovaj rezac proslo je kroz njega bar 100-tinak diskova za 3 god i jos uvek radi kao da je juce kupljen!

Kod:
http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-sh-222ab/comp_comp_opticaldrv/1/474

Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
481
Zamena je zaista jeftina. Ako si nameran da pre zamene sam nesto pokusas - ocisti optiku lasera (ono staklence na pomicnom delu) stapicem za usi umocenim u alkohol (30-ak sekundi cisti kruznim pokretima) a potom jos toliko i na isti nacin brisi suvim krajem stapica. Otprilike polovina optickih uredjaja proradi posle ove "terapije" sto znaci da je toliki procenat ispravnih ali zaprljanih uredjaja. Necistoca nema mnogo veze sa brojem diskova koji su ubaceni u njega.

Član
Učlanjen(a)
09.03.2012
Poruka
117
Није решило проблем- Једино се мало дуже борио, трудио се. Дуже је уз курсор-стрелицу био онај кружић, иконица за ЦД. После тога је и цео минут био пешчаник, и ја помислио да ће успети. Али није...

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.392
Није решило проблем- Једино се мало дуже борио, трудио се. Дуже је уз курсор-стрелицу био онај кружић, иконица за ЦД. После тога је и цео минут био пешчаник, и ја помислио да ће успети. Али није...
Mogao bi da probas da u device manageru,kliknes desnim klikom na uredjaj i da uradis uninstal driver,ali bi trebao da otvaras lap i da raskacis optiku i od napajanja i sa maticne.Normalno posle Device Manager-a treba da ugasis lap.Onda da upalis lap bez optike.Kad se pokrene OS ,ugasi ponovo i prikljuci optiku,pa zatvori lap i pokreni.Trebalo bi da ti posle ukljucenja prijavi novi hardwer.sacekaj da odradi drajvere i kada to zavrsi,isprobaj ga.ako to uspe dobro je,ali ipak polako spremaj pare za novu optiku.

Član
Učlanjen(a)
09.03.2012
Poruka
117
То ћу и да урадим. Али не ја, него ионако треба да га даднем некоме да га отвори, очисти од прашине, па у скопу тога да погелда и тај драјвер. Позз

Natrag