Lantana donosi duh Mediterana

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Biljku možete formirati kao pravo cvetno stablo, a u njegovom podnožju će takođe biti mesta za letnje cvetnice. Pored prelepih cvetova, lantana će vam doneti užitak i svojim oporim mirisom nalik aromi limuna.

thumbnail.php
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Lantanu krase prelepi cvetovi i prijatan, opor miris nalik mirisu limuna. Na sva pitanja u vezi sa gajenjem lepe i zdrave lantane odgovorila nam je Sandra Petrović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, koja radi u rasadniku "Lepo polje" u Ljigu.
Šta vas posebno fascinira kod lantane?

Lantane unose duh Mediterana na balkon i terasu. Poseban utisak ostavlja veliki izbor boja cveta i oblika rasta. U međuvremenu su se pojavile sorte koje kompaktno rastu u balkonskim žardinjerama, viseće sorte, ali su najtraženije one sorte lantane koje se mogu oblikovati u stablo. Pored prelepih cvetova lantana ima i opor miris nalik mirisu limuna. Zato što biljke same odbacuju osušene listove i precvetale latice, nije potrebno skraćivati vrhove izdanaka. Neke sorte obrazuju bobice, koje bi trebalo uklanjati. Neke sorte imaju cvetove intenzivnih boja.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako dolazi do tipične promene boje cvetova?

Za ovaj fenomen odgovorni su biljni pigmenti, kao što je Anthocyan. Oni se nagomilavaju sa starošću biljke i boje je u tamnije nijanse. Sorte koje izraženije menjaju boju su "Prof. Raoux" (u početku žuta, zatim narandžasta), "Schloss Ortenburg" (prvo žuta, zatim roze), "Biarritz" (prvo narandžasta, zatim crvena) i "Simon Lemon" (prvo žuta, pa bela).
Po čemu se prepoznaje kvalitet biljke?

Zdrava biljka prepoznaje se po sjajnim, tamnozelenim listovima i mnoštvu cvetnih pupoljaka. Pored toga biljka treba da je dobro razgranata. Ako ispod biljke leže uveli, žuti listovi, to je znak da je biljka suva ili da je duže vreme bila na mračnom mestu. Navedite tri najvažnija saveta za negu biljke kako bi ona bila zdrava. Lantana ne sme da se isuši. Leti mora redovno da se zaliva, kada je veoma toplo, čak nekoliko puta dnevno. Ali ni u kom slučaju lantana ne treba da je izložena stalnoj vlazi. Tokom letnjih meseci treba da se đubri dva puta nedeljno. Na litar vode za zalivanje treba staviti oko 2 g tečnog đubriva
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Koliko često treba presađivati lantanu?
Najbolje svakog proleća. Pritom važi pravilo da nova saksija treba da je sa svih strana za dva prsta veća od prethodne. Kao supstrat preporučujem dobru saksijsku zemlju, koja je prihranjivana tokom prve tri nedelje. Takođe važi pravilo da zemlja treba da je svetlobraon boje.

Kada se orezuje i na šta treba da se obrati posebna pažnja?
Po potrebi lantana se može orezivati u fazi rasta, dakle leti. Poslednje orezivanje pre zime treba da se obavi u oktobru. Posle toga formiraće se novi izdanci i listovi.

Koje bolesti i štetočine napadaju lantanu?
Nažalost, lantanu mogu da napadnu bele mušice. Možete postaviti žute trake kojima ćete uspešno eliminisati ove nepoželjne insekte.
 
Natrag
Top