Šta je novo?

Lakše do dokumenata

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Лакше до докумената
Фонет
објављено: 01.12.2010.


image_preview.jpg


БЕОГРАД - Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић данас је, образлажући измене и допуне Закона о државној управи, изјавио да ће органи државне управе бити у обавези да у свим поступцима по захтевима грађана сами прибављају документа која су им доступна путем електронске комуникације.
„То значи да када дођете, на пример, у Министарство унутрашњих послова и хоћете да извадите пасош, нема право МУП да вам тражи извод из матичне књиге рођених, већ ће електронским путем да прибави тај документ”, рекао је Марковић у Дому Народне скупштине.
Марковић је изјавио да је успостављен централни регистар матичних књига у Србији, тако да грађани могу своје изводе из матичних књига да изваде у било којој општини и да ти изводи важе неограничено.
Према Марковићевим речима, успостављањем тог централног система органи државне управе и локалне самоуправе „могу да комуницирају директно са системом”.
Председник парламента Славица Ђукић Дејановић је на почетку седнице, поводом 1. децембра - Светског дана борбе против сиде, поручила да људи заражени вирусом ХИВ живе са нама и да је потребно да им пружимо подршку.
„Не дозволимо да се боре и са нама и са нашим предрасудама”, рекла је Славица Ђукић Дејановић.
Она је изјавила да ће се скупштина укључити у обележавање тог дана и обавестила посланике да ће у понедељак у Дому Народне скупштине бити одржан парламентарни семинар на тему „Улога парламената и парламентараца у стварању ефикасног одговора на ХИВ”.
 
Top