Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.066
A-873208-1255370397.jpeg
Lado Leskovar
je rođen u Ljubljani 23.03.1942. godine. Poslije završene niže gimnazije odlazi u Piran na Pomorsku srednju školu (nautika) i maturira 1961. godine. Radio je na RTV Slovenija kao urednik novinar - komentator. Od 1998. godine je nacionalni ambasador UNICEF-a.

Sa muzikom i scenom se druži od rane mladosti (otac dirigent vojnog orkestra, stric muzičar), prvo sa narodnom i dječjom muzikom, sudjeluje i sa dječjim dramskim grupama, potom dolaze gitara i pop muzika, te šansone. Prvi filmski nastup imao je u filmu Kekec (1951. godine). Za vrijeme školovanja nastupao je u školskom orkestru i pjevao na omladinskim plesnim zabavama. Već 1958. godine profesionalno svira i pjeva u Portorožu. Prvo snimanje bilo je na Radiju Ljubljana 1959. godine , po odsluženom vojnom roku. Dok studira, pjeva na radnom mjestu "pjevač" u hotelu Bellevue u Ljubljani. Sljedećih 20 godina je slobodni umetnik.
Slijede prva ploča (Bil sem mlajši kakor ti / Bio sam mlađi od tebe) i prva nagrada na festivalu Slovenska popevka (Malokdaj se srečava / Rijetko se srećemo), Bled 1963.
Prva nagrada na svejugoslovenskom festivalu Opatija (Potraži me u predgrađu) 1964. godine. Zatim, sve do danas, slijede mnoge turneje, ploče, festivali, TV emisije, filmovi... pre svega šansone, poezija pomoću muzike (pjevani stihovi).
Pjeva tekstove koje su napisali: France Prešeren, Oton Župančič, Frane Milčinski, Edvard Kocbek, Matej Bor, Smiljan Rozman, Gregor Strniša, Veno Taufer, Igor Torkar, Branko Šoemen, Lojze Krakar, Svetlana Makarovič, Tone Kuntner, Ervin Fritz, Janez Menart, Tone Pavček, Ivan Minatti, Boris A. Novak, Drago Britvić, Desanka Maksimović, Miroslav Antić, Ljubivoje Ršumović, Vesna Parun, Arsen Dedić.
Sudjeluje sa kompozitorima: Bojan Adamič, Jože Privšek, Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Urban Koder, Nikica Kalogjera, Zdenko Runjić, Kornelije Kovač, Pero Gotovac, Arsen Dedić.
Ploče, kasete, nagrade: više samostalnih i grupnih kod nas i u inostranstvu (RTV Slovenija, Sraka, Jugoton, Diskos, Skalinada, Diskoton, PGP RTB, Melodija - SSSR, Philips - Njemačka). Više nagrad za interpretaciju od strane stručnih žirija.
Snimci na radiju: preko 300 (Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Skopje, SSSR, Njemačka).
Filmovi: Kekec, Grajski biki (sa Stanetom Severom i Oliverom Marković), Kuda poslije kiše (sa Slobodanom Dimitrijevićem i Stanislavom Stašom Pešić - filmski festival Moskva), Isadora (Priča o Isidori Dankan sa Vanessom Redgrave - Zlatna palma na filmskom festivalu u Kanu).
Festivali: Evrovizija (Beč, 6-to mesto), Intervizija (Bratislava), Muznika bez granica (London), Jazz sa Jelisejskih polja (Varšava), Barcelona, Budimpešta, Moskva, Montreux, Split, Sarajevo, Skopje, Priština, Beograd, Novi Sad, Zagreb, Slovenska popevka Bled, Ljubljana, Vesela jesen Maribor, Melodije morja in sonca Portorož, Zlatna roža Portoroža...
Festivali šansona: Festival dalmatinske šansona Šibenik, Zagrebfest festival šansona Zagreb, Ljubljana, Celje, Beograd, Rogaška Slatina...
Na jednom od nastupa u St. Petersburgu (ex Lenjingrad), 1970. godine, sreće Gilbert Becauda, koji ga poziva u Pariz kada je čuo kako Lado izvodi njegovu "Nathalie". Sa Becaudom nastupa na TV Francuske u njegovom showu.
Nastupa i u Camden Theatre u Londonu s France Gall u programu There is no border in music. Izvođače je pozvala na prijem engleska kraljica Elizabeta. Još uvek se druži i nastupa sa velikom glumicom, Vanessom Redgrave, prijateljicom i dobrotvorkom. U Piranu je upoznao Jean Marraisa u filmu u kom je statirao.
U Tučepima se druži i često razgovara sa velikom piscem Albertom Moraviom. U Beogradu nastupa sa Giliolom Cinquetti i Giuliette Greco. U Beču i Splitu se druži na nastupima i sa Claudiom Villom i Domenicom Modugnom. U Ljubljani se rodilo toplo druženje sa Giannijem Morandijem i irskom pjevačicom Danom.
Ređaju se nastupi u Moskvi, gde upoznaje i druži se sa Marinom Vlady, Vladimirom Visotskim i Monicom Vitti. U Barceloni se upoznaje i nastupa sa poznatim španskim pevačem Rafaelom. Na filmskom festivalu u Nišu doživi nekoliko prijatnih večeri sa Elisabethom Taylor i Richardom Bartonom. U Opatiji, Beogradu i na Brionima nastupa sa dobrim prijateljima - Francom Nerom i Vanessom Redgrave...
Lado ima mnogo poznanika u diplomatskim krugovima. Rado se sjeća druženja sa maršalom Titom i plesa sa njegovom suprugom, Jovankom...

I tako - od velikana, Staneta Severa, preko Šerbedžije, do zadnje zvezde Holywooda, Gorana Višnjića, teče vrijeme... Roger Moore ga poziva na čašicu: "Dođi u Monte Carlo ili Švajcarsku kod mene... Welcome to the club!"...
Lado voli pozorište, druži se sa glumcima - Zijah Sokolović je čest gost u njegovoj kući, ide na sve predstave Ateljea 212 kada gostuju u Ljubljani... svog sina Martina je odveo u pozorište Boško Buha u Beogradu, gde je Martin imao veliku sreću i čast da se druži sa Ljubivojem Ršumovićem i vidi Snježnu - kraljicu o kojoj još stalno priča!
Danas, kada neka tinejdžerka dođe po autogram, pa je Lado pita "Kako se zoveš?", ona odgovori: "Znate, to je za moju mamu...".
 
Poslednja izmena od urednika:
Top