Lađevci: Posle 12 godina dobili trojke

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Lađevci: Posle 12 godina dobili trojke

Izvor:
Novosti.rs

Radenko i divna Berić, iz Čađevaca kod Čelinca, posle 12 godina konačno dobili potomstvo.

ČELINAC - Supružnici Radenko (38) i Divna (33) Berić iz čelinačkog sela Lađevci dobili su trojke - sinove Luku i Stefana i ćerku Andreju - i tako na trijumfalan način dobili bitku za sticanje potomstva dugu skoro dvanaest godina.

rs-trojke_620x0.jpg

- Nismo nijednog časa gubili nadu i ovo je za celu našu porodicu ogromna sreća. Vrlo brzo u zaborav smo potisnuli sve one naše strepnje, finansijske i zdravstvene napore koje smo morali da savladamo dok smo išli ka cilju zvanom roditeljstvo - priča Divna.

Radenko i Divna odrasli su u komšiluku, a zajednički život počeli su na Đurđevdan 2000. godine. Radosnu vest da će postati roditelji Divni je saopštila dr Sanja Sibinčić, iz Klinike za vantelesnu oplodnju „Mediko S“ u Banjaluci na Vidovdan prošle godine, i to posle trećeg pokušaja oplodnje, a na Ivanjdan je saznala da nosi trojke.

- Kad sam čula da ću postati majka, umalo mi srce nije puklo od radosti, a kad sam saznala da ću dobiti trojke to me je još više obradovalo - ushićena je Divna.

- Majka Divna će pored kolica dobiti i jednokratnu novčanu pomoć od 1.500 KM, a primila je jednokratnu pomoć i tokom pokušaja vantelesne oplodnje. Znamo da sve to nije dovoljno, ali se trudimo da na razne načine stimulišemo rađanje - objašnjava Trivić.

Tvrdi da tokom trudnoće nije imala nikakvih tegoba, a porođaj je carskim rezom u banjalučkom porodilištu obavila dr Rosanda Jeftović. Kada su stigli na svet, posle sedam meseci trudnoće, Luka je imao 1.820 grama, Andreja 1.400, a Stefan 1.550. Bebe su s majkom zadržane u porodilištu 40 dana, a onda su stigle kući gde su ih ushićeni dočekali deda Drago, baka Vidosava, stričevi Milenko i Željko, strine Dragana i Biljana...

Interesantno je da je i Milica, kćerka Milenkova, rođena posle vantelesne oplodnje i da je njena majka Biljana trenutno u banjalučkom Kliničkom centru gde čeka još jedan porod začet takođe vantelesnom oplodnjom.

- Bebe dobro napreduju, već u bolnici dobile su između 700 i 500 grama, a vidljiv je napredak i od kada borave kod kuće. Svi mi ukućani pomažu dok ih presvlačim i hranim i žao mi je jedino što nisam u stanju da ih dojim - priča Divna.

Napominje da je tokom trudnoće i nakon porođaja imala veliku podršku kolega i direktora iz „Megamonta“, koji su joj omogućili poštedu tokom trudnoće.
U trenutku naše posete ovoj srećnoj porodici, u kojoj su sve muške glave građevinci okupljeni u porodičnoj zanatskoj radnji, Radenko je sa braćom bio na poslu.
- Ja sam svoj san da postanem majka dosanjala. Ako kažem da samo jedna veštačka oplodnja košta preko 4.000 KM, jasno je koliki je to finansijski izdatak u ovakvoj ekonomskoj krizi za svaku porodicu. Ali sreća se ne meri markama. Savetovala bih svim ženama da ne gube mnogo vremena ako im se ne posreći da ubrzo nakon stupanja u brak ostanu trudne prirodnim putem, jer je veoma bitno u ovu bitku upustiti se na vreme - prenosi Divna svoje iskustvo.

Natrag