Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.914
LABORATORIJA ZVUKA
(Novi Sad)

oni.jpg

Predrag Vranešević (rođen 1946. godine u Novom Sadu) muzikom počinje aktivno da se bavi 1962. godine. U Beogradu studira arhitekturu i 1964. godine postaje član reproduktivne beogradske grupe The Best Nothing koja je ime odabrala po pesmi Dilana Tomasa (Dylan Thomas). Pri kraju karijere grupa radi i na svojim pesmama. Po povratku u Novi Sad sa delom beogradskih muzičara, Peđa 1968. godine formira sastav Med sa kojima pravi prvi snimak, pesmu "Gajba". Paralelno radi kao urednik u filmskoj redakciji Tribine mladih i piše filmske kritike. Za to vreme njegov brat Mladen (rođen 1947. godine u Novom Sadu) svira u grupama Falkon i Neoplanti. Prvi put rade zajedno 1971. godine kada na tekst pesnika i muzičara Branka Andrića komponuju muziku za kratkometražni film "Zdravi ljudi za razonodu" reditelja Karpa Godine, za koju dobijaju nagradu na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu. To ih stimuliše da se ozbiljnije posvete primenjenoj muzici. U stanu improvizuju studio i počinju da komponuju za radio, film, televiziju i pozorište. Za taj rad često bivaju nagrađivani kod nas i u inostranstvu.

Sa Želimirom Žilnikom 1976. godine u pozorištu pripremaju predstavu "Gastarbajter opera", a iste godine rade muziku za film "Splav meduza" Karpa Godine. Tokom dugogodišnjeg rada snimali su muziku za filmove "Veštački raj", "Još ovaj put", "Kraj rata", "Oktoberfest", "Original falsifikata", "Pun mesec nad Beogradom" i druge. Autori su muzike i špica za TV emisije "Poletarac", "Priče iz Nepričave", "Čik pogodi ko sam". U tom periodu, dakle od 1972. do 1982. godine, Peđa je radio kao arhitekta u novosadskom Urbanističkom zavodu. On i Mladen 1978. godine osnivaju Laboratoriju zvuka sa ljudima sa kojima su već duže vreme radili u studiju. U sastavu su Šaša Pejak (gitara). Dragan Zarić (bubnjevi), Vera Lajko (klavijature, glas), Dina Vranešević (glas), Ðorđe Urban (bas), Olah Vince i Miroslav Ćurćijanski (violine).

Sa pesmom "Dok vam je još vreme" učestvuju na festivalu u Opatiji, a po uspehu tog singla snimaju album "Telo" baveći se zdravim temama koje vole mladi: pravilna ishrana i erotika. Na koncertimanastupaju sa trinaestočlanom ekipom u kojoj su pevačica Renata Vigi, te prvak u bodi bildingu Petar Čelik i njegova supruga Irena. Šarolik nastup i žanrovska raznovrsnost čine ih jednom od najefektnijih grupa tog vremena. Seksualne asocijacije još otvorenije iznose u ska pesmi "Skakavac joj zaš'o u rukavac" napravljenoj po tekstovima iz knjige "Crveni ban" u kojoj je Vuk Karadžić prikupio narodne erotske umotvorine. U toj pesmi debituje nova maskota grupe, Vilmoš Kauboj, novosadski marginalac koji se sa šarmom pravog naturščika odlično snalazio na bini u ulozi najavljivača.

Sledeći album "Duboko u tebi" 1982. godine donosi razradu Peđinih interesovanja za rockabilly muziku. Pesma "Zaboravljena draga" rađena je za film "Piknik u Topoli", a tekst su napisali Peđa i Slobodan Tišma (La Strada, Luna) Tišma, doduše, nije želeo da se zna kako je radio na tom tekstu, pa je u javnosti predstavljen kao Bobo Misteriozo. Na ploči je i obrada "Bonnie Moronie" Larija Vilijamsa (Larry Williams), a tu su i "Trofazni zavodnik", "Ja ću tebe" i "Odlazim dolazim" koja je snimljena na njihovom nastupu na Omladinskom festivalu u Subotici 1978. godine U organizaciji KPZ Vojvodine 1982. i 1983. godine nastupaju za decu naših radnika u Nemačkoj i prilikom prvog boravka snimaju elektronski orijentisan singl sa pesmama "Devica 69" i "Šetnja".

Te 1982. godine protiv Peđe Vraneševića se vodi sudski postupak. Naime, uznemireni građani slovenačkog Novog Mesta su na osnovu slike Vilmoša Kauboja sa plakata grupe, zaključili da vređa lik i delo druga Tita. Građani su plakat navodno skinuli sa zida i odneli ga u SUP jer im je bio "uvređen socijalistički moral i povređena su im bila patriotska osećanja". Peđa je prvo osuđen na četrdeset dana zatvora, ali je slučaj brzo zataškan. Posle nastupa na zagrebačkom Bijenalu gde su svirali i sastavi Gang Of Four i Classix Nouveaux, ostvaruju kontakte sa engleskim menadžerima i avgusta 1984. godine pet večeri nastupaju u londonskom teatru Instituta savremenih umetnosti (ICA), gde izvode muzičko scenski hepening "Jašući konje San Marka".

Pod nazivom La Boratoria ponudili su izložbu i pozorišnu predstavu o junaku pod imenom PVC koji je vanbračni sin Isidore Dankan i Sergeja Jesenjina. Na sceni su bili članovi grupe, baletani, kao i bilder Slobodan Blagojević Predstava je naišla na pozitivne reakcije u engleskoj štampi. Mladen Vranešević polovinom osamdesetih počinje da radi i sa novim sastavima tako da je bio vezan za prve korake grupa Plavi orkestar i Ruž. U vreme objavljivanja albuma "Nevinost" nastupaju u novoj postavi: gitarista Zoran Bulatović Bale (ex Luna, Pekinška patka), bubnjar Ivan Fece Firči (ex Luna, EKV), saksofonista Deže Molnar, basista Stojan Jovanović, klavijaturista Senad Jašarević, a pevaju Mladen, Dina Vranešević i Renata Vigi. Peđa je zadužen za gitare, klavijature i povremeno pevanje. Uz Vilmoša Kauboja, nova scenska atrakcija je proročica Dušica llić (kasnije poznatija kao Kleopatra), koja je simbol nevinosti jer je veći deo života, do promene pola, u ličnoj karti nosila ime Duško. Ploča donosi ponovo pesme sa singlova: "Skakavac joj zaš'o u rukavac", "Devica" i "Šetnja", ali i "Daj mi bugi, dam ti vugi", "Mala moja al' je paranoja", "Vili Vili".

Od 1991. godine Peđa Vranešević radi kao muzički urednik u TV Novi Sad, a Mladen u marketingu iste kuće. Polovinom 1996. godine objavljuju CD "Nema niđe te ljepote" na kome se nalazi deset novih pesama, urađenih šturo, na nivou demo snimaka. Autori materijala su braća Vranešević, pesme "Do I Dare" i "Vinyl Mirrors" urađene su na tekst pesnika Džonatana Lojda (Johnatan Loyd), dok je tekst "Mirni" nastao po motivima Ive Tijardovića. Pored braće Vranešević, na ploči su svirali saksofonista Deže Molnar, gitarista Bale, a prateće vokale otpevala je Milana, kćerka Bate i Dine Vranešević.

Diskografija

Singlovi
"Dok vam je još vreme" / "Sve je to bilo u proleće" (PGPRTB1978.)
"Ko ne zna da se smeši" / "Brek boks" (PGP RTB 1978.)
"Kad postanem slab i star"/"Kas" (PGP RTB 1979.)
"Ska-kavac joj zaš'o u rukavac" / "Modderan" (Jugoton 1980.)
"Poletarac" / "Stočiću, postavi se" (Jugoton 1981.)
"Devica 69"/"Šetnja" (Jugoton 1982.)
"Još ovaj put"/"Još ovaj put - instrumental" (Jugoton 1983.)

Albumi
"Telo" (Jugoton 1980.)
"Duboko u tebi" (Jugoton 1982.)
"Nevinost" (Jugoton 1986.)
"Nema niđe te ljepote" (Komuna 1996.)

Izvor: Džuboks


 
Poslednja izmena od urednika:
Top